Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Szakmunkás ösztöndíjprogram indulhat jövőre

Felmérések szerint ma Magyarországon mintegy 100 ezer olyan betöltetlen álláshely van, amely minőségi szakemberre vár, döntően a középfokú iskolarendszerben képzett szakmunkások területén. A kormány a tervek szerint jövőre a hiányszakmák területén szakmunkás ösztöndíjprogramot indít - mondta Simon Gábor, a munkaügyi tárca államtitkára.

Az államtitkár azt követően nyilatkozott az újságíróknak, hogy a miniszterelnök kezdeményezésére a tárcánál tárgyaltak a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok elnökeivel és társelnökeivel. Simon Gábor szerint "egy nagyon nyitott, konstruktív és szakmailag nagyon magas szintű konzultáció zajlott le". Hozzátette: a szakképzésről, a kormányprogramról és a Megegyezés elnevezésű programnak a szakképzést érintő kérdéseiről váltottak szót, és több olyan pontot találtak, amelyekben egyetértés van.

Az államtitkár szavai szerint biztatást kaptak arra, hogy a szakképzés korszerűsítésére úgy tekintsenek, mint a gazdaság versenyképességének egy nagyon fontos elemére.
"Hiszen Magyarország versenyképességét a minőségi munkaerő nagyban befolyásolja, éppen ezért úgy a szakképzés tartalmára, mint a szerkezetére vonatkozóan a felvetett kormányzati elképzelésekben a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok elnökei és társelnökei támogatásukról biztosítottak minket" - mondta Simon Gábor.

A megbeszélésen felvetődött, hogy a szakoktatók pénzbeli és szakmai megbecsülésének erősítése érdekében a kormány készítsen javaslatokat. Egyetértés volt abban is, hogy egy keresletvezérelt és a munkaerőpiac valós elvárásainak megfelelő szakképzési rendszert fejlesszenek Magyarországon. Egyetértés alakult ki továbbá az Országos Képzési Jegyzék átalakítása és fejlesztése terén is.

A konzultáción felvetődött az is, hogy a pályakövetés területén, különösen a szülőkkel való kapcsolattartásban legyen kezdeményezőbb a mindenkori szaktárca.
Az államtitkár elmondta: szóba került, hogy mennyire szolgálja a felnőttképzés a munkaerőpiac valós igényeit. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy az elmúlt időszakban módosítottak egy munkaügyi miniszteri rendeletet, amely szerint kifejezetten a munkaerőpiacon az elhelyezkedést biztosító szakmákhoz adnak támogatást a felnőttképzésben.

Bihall Tamás, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság társelnöke, egyben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke azt mondta: a gazdaságnak az az igénye, hogy gyakorlatorientált szakemberek álljanak rendelkezésre. Felmérések szerint ma Magyarországon mintegy 100 ezer olyan betöltetlen álláshely van, amely minőségi szakemberre vár, döntően a középfokú iskolarendszerben képzett szakmunkások területén.

Bihall Tamás szavai szerint a kamarák és a velük együttműködő munkaadói és munkavállalói szervezetek olyan döntési rendszert terjesztenek elő pár napon belül a régiókban, amelyek orientálni fogják a képzési intézményeket. A rendszer számba veszi a kiemelt szakmákat és azokat, amelyeket nem oktatnak az adott régióban.

El kell jutni oda, hogy a felsőoktatás területén is legyen a gazdaságnak beleszólása, amely alapján össze tudják hangolni a képzést a gazdaság igényeivel - jegyezte meg.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk