Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Szakszervezetek: elfogadhatatlan az új törvénykönyv

A hat országos szakszervezeti szövetség elfogadhatatlannak tartja az új Munka törvénykönyvének (MT) tervezetét - közölték az érdekvédelmi szervezettek az MTI-vel csütörtökön.

A szakszervezetek közös nyilatkozatot adtak ki erről, miután az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, valamint a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma csütörtökön Budapesten egyeztetett az új Munka törvénykönyve tervezetéről.

A nyilatkozat szerint egységese álláspontjuk az, hogy a tervezetben foglaltak elfogadhatatlanok, mert teljes mértékben kiszolgáltatottá teszik a munkavállalókat. Ezért nyomatékosan felszólítják a kormányt, hogy azonnal kezdődjenek háromoldalú tárgyalások a témában - tartalmazza az állásfoglalás.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) múlt pénteken hozta nyílvánosságra az új Munka törvénykönyvének tervezetét, amelyet azonnal komoly bírálatok értek a szakszervezetek és az ellenzéki pártok részéről.

Szerdán Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője úgy nyilatkozott: a nyilvánosságra hozott dokumentum csak a munka törvénykönyvének egy "konzultációs munkaanyaga", amelyhez a kormány jelenleg és továbbra is várja az észrevételeket és javaslatokat.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Sci-fibe illő lesz a távmunka a Facebooknál

Egy virtuális valóság szemüveg segítségével dolgozhatnak otthonról a Facebook alkalmazottai egy új fejlesztés segítségével. Teljes cikk

Késnek a fizetések az építkezéseken

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége bizonyos mértékű létszámleépítésre számít. Teljes cikk