Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Szakszervezetek: rosszabb lesz a dolgozóknak

A szakszervezeti szövetségek elégedetlenek a július elsejével életbe lépett új Munka törvénykönyvével, és annak korrekcióját várják, az év végi minimálbér-megállapodást azonban jó eredménynek tartja a Liga és a Munkástanácsok is, miközben az Autonómok és a SZEF szerint romlani fog a munkavállalók helyzete 2013-ban.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az MTI-nek azt mondta: 2012 a keserűség éve volt, 2013 talán a lehetőségek éve lesz. Kifejtette, hogy tavaly a MOSZ tagságának zömét kitevő fizikai dolgozók két fontos területen is érzékeny pozícióvesztést szenvedtek el. Reálbérük - mindenekelőtt az egykulcsos adó bevezetése, illetve az adójóváírás kivezetése miatt - 6-8 százalékkal csökkent, ráadásul ott, ahol az adókompenzációt nem hajtották végre a munkáltatók, a reálbér csökkenése ennél is nagyobb volt.

Palkovics Imre szerint az új Munka törvénykönyvének (Mt.) bevezetése és a rendvédelmi dolgozók érdekegyeztetési rendszerének "szétzilálása" volt a másik "keserű pirula". Az új Mt., amelynek hatása 2013-tól fog kibontakozni, egyszerre idézheti elő a keresetek csökkenését és a kiszolgáltatottság növekedését a munkahelyeken - vélekedett az elnök.

Hozzáfűzte: "természetesen ismerjük a gazdaság nehéz állapotát és a kormány küzdelmét az eladósodás megállításáért, ez utóbbi céllal magunk is egyetértünk. Úgy gondoljuk azonban, hogy a társadalmi szolidaritás 2012-ben nem érvényesült megfelelően, a terhek elosztása nem vette kellően figyelembe a legnehezebben élő társadalmi csoportok teherviselő képességét" - jelezte Palkovics Imre. A MOSZ azonban értékeli a nyugdíjak inflációt követő emelését, amely 2012-ben is megvalósult - tette hozzá.

Palkovics Imre szerint bíztató, hogy létrejött a megállapodás a minimálbérekről. Ez több év után először eredményezhet az alacsony jövedelműek körében reálbér növekedést, természetesen csak akkor, ha a minimálbérek feletti kategóriákban is követik a példát a bérek korrekciójánál. Ugyancsak komoly hatása lesz a kormány rezsicsökkentő lépésének, amely önmagában 3 százalékos bruttó béremeléssel egyenértékű a legalacsonyabb keresetűek esetében - hangsúlyozta az elnök.

A Munkástanácsok bízik az érdekegyeztetési intézmények újjászervezésében, az Mt. esetében pedig a módosításban. Palkovics Imre szerint ugyanakkor jól vizsgázott a versenyszféra érdekegyeztetési fóruma.

Progresszív adózásért küzd a Liga

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke a tavalyi évet értékelve kiemelte: arra törekedtek, hogy a hosszas harcok és tárgyalások árán újjáélesztett társadalmi párbeszéd intézményein keresztül, megpróbálják javítani a munkavállalók nehéz gazdasági és szociális helyzetét. Hangsúlyozta: decemberben a bérmegállapodás keretében öt év után először sikerült olyan mértékű minimálbér-emelésben megegyezni, amely reálbér-növekedéssel is együtt jár.

Gaskó István hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Liga folyamatosan tárgyal a kormánnyal többek között az egykulcsos személyi jövedelemadó helyett a progresszív adózás bevezetéséről, valamint a hon- és rendvédelmi szakszervezetek, valamint a közszférás szakszervezetek diszkriminatív helyzetének megszüntetéséről. A Liga Szakszervezetek 2010 decembere óta fennálló célja továbbá a sztrájktörvény korlátozó rendelkezéseinek visszavonatása a jogalkotóval - jelezte az elnök.

A tavalyi az átmenet éve volt a Munka törvénykönyve szempontjából is, hiszen 2012 júliusától az új Mt. teljes hatályosulásáig - 2013. január 1-jéig - átmeneti szabályok is bonyolították az átállást. 2013 ezért az új Mt. által okozott anomáliák figyeléséről és kiküszöböléséről is szól majd - mondta Gaskó István.

SZEF: romlott a jogszabályi környezet

Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnöke kiemelte, hogy 2012-ben sem nőtt a közszféra több mint 650 ezer munkavállalójának bére, és 2013-ban sem fog. Úgy vélekedett, hogy 2011-hez képest a jogszabályi környezet romlott, mert "életbe lépett az új alaptörvény, amely azt a látszatot kelti, hogy amit a kormány csinál az törvényes", miközben ez egyáltalán nem így van - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy erre a legjobb példa az új Munka törvénykönyve.

Autonómok: elégtelent érdemel a kormány

Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerint "elégtelent" érdemel a kormány az oktatás és a szakképzés, valamint a Munka törvénykönyve kapcsán hozott tavalyi intézkedéseiért. Az elnök szerint a kabinet "szétverte a nyugdíjrendszert", elvette a korengedményes és korkedvezményes nyugdíj lehetőségét, és nem hajlandó érdemben tárgyalni egy új változatról.

Az érdekképviselet vezetője kiemelte: a kormány érdekegyeztetői gyakorlata sem elfogadható, és "az utolsó pillanatokban született bérmegállapodás" is csak elégséges eredmény. Székely Tamás a kormány és a szakszervezetek közötti párbeszédet minősíthetetlennek tartja, s úgy véli, ez nem az érdekvédelem hibája.

  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter