Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Száznyolcvan embert bocsát el a British American Tobacco Magyarországon

Csoportos létszámleépítést jelentett be hétfőn a British American Tobacco (BAT) Magyarországon: a cég átszervezés keretében várhatóan 180 munkatársától válik meg.

A közlemény szerint a döntés nem érinti a Pécsi Dohánygyár működését. A hétfőn bejelentett átszervezéstől a vállalat működési veszteségei csökkenését, piacvezető pozíciója megerősödését várja. A kiskereskedelmi egységek kiszolgálása a megszokott színvonalon folyik tovább.

Az átszervezést a piaci folyamatok változása, az eladások csökkenése és a kereskedelmi struktúra átalakulása kényszerítette ki, ami miatt a vállalat működése több éve veszteséges.

A gazdasági válság kezdete óta a BAT eladásai folyamatosan csökkentek, a társaság 2008-ban még évi közel 7 milliárd szál cigarettát értékesített Magyarországon, az idén pedig már csak 3 milliárd szál cigarettát és kevesebb mint 2 milliárd szálnak megfelelő fogyasztási dohányt. A cigaretta esetén mindez 60 százalékos csökkenést, a teljes értékesítésben pedig 30 százalékos visszaesést jelent - olvasható a közleményben.

"Az átszervezés a piaci kereslet csökkenése és az új kereskedelmi rendszer miatt elkerülhetetlen volt. Bízunk benne ugyanakkor, hogy az új struktúra nemcsak a veszteségeket segít felszámolni, de a BAT piacvezető pozícióját is megerősíti, és fenntartható, sikeres üzletmenet lehetőségét biztosítja majd. A jövőben a termékek értékesítésére kívánunk teljes mértékben fókuszálni, a magyarországi és regionális támogató funkciókat pedig hátrébb húzzuk a szervezeten belül" - idézi a közlemény Octavian Dascalescut, a BAT Közép-Európáért felelős ügyvezető igazgatóját.

A BAT kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a leépítésben érintett munkavállalók számára minden szükséges támogatást megadjon a jelenlegi helyzetben, a törvényi kötelezettségén felül is segítve őket.

Az átszervezés pontos menetéről a munkavállalók szakszervezetével és az üzemi tanáccsal megtörténtek az első egyeztetések, amelyek eredményeként minden fél számára kielégítő megegyezési javaslat született - ismertetik. A leépítés folyamatosan és lépcsőzetesen történik - teszik hozzá.

A közlemény szerint Kolcza Attila, a szakszervezet vezetője az előzetes egyeztetés után azt mondta, hogy az ÉDSZ-DÉSZ megismerte a vállalat lépéseinek mozgatórugóit, és elfogadja ennek szükségszerűségét. Hozzátette: felhívták a figyelmet arra, hogy a most bejelentett változást a BAT a piaci szereplők közül utolsóként tette meg, amely átgondolt és indokolt.

"A vállalat nemcsak ezen a területen viselkedett felelős munkáltatóként. A szakszervezettel és üzemi tanácsokkal történt egyeztetés során egy olyan konszenzus alapján létrejött megállapodás történt, amelyre nincs példa a munkaerőpiacon" - idézi a közlemény Kolcza Attilát.

A BAT Pécsi Dohánygyár Kft. mintegy 800 embert foglalkoztat Magyarországon.

A céginformációs adatok szerint a társaság tavaly 148 milliárd forintos nettó árbevételt könyvelt el, 18 milliárd forinttal többet, mint 2011-ben. Ugyanakkor mérleg szerinti vesztesége tavaly 4,25 milliárd forint volt a 2011-es 3 milliárd forintos mínuszt követően. A kft. saját tőkéje a 2011-es 3,2 milliárd forintos szintről 2012-ben 30,7 milliárd forintra emelkedett.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szeptembertől újra hadrendbe állhat a nagykátai térség egyik legjelentősebb munkáltatója

Szeptembertől ismét termelhet Nagykáta térségének egyik legjelentősebb munkaadója, a CG Electric Systems Hungary Zrt., ha eredménnyel zárulnak a... Teljes cikk

Szegeden 716 millió forintból 17 munkahelyet is létrehoz a Florin

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari... Teljes cikk

12 dolgozó kapta el a koronavírust egy szlovákiai üzemben

Az üzemet bezárták, a dolgozók karanténba kerültek. Teljes cikk