Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Szent István Egyetem: rendszeres személyi juttatás munkaidő-nyilvántartás nélkül

A Szent István Egyetemen rendszeres személyi juttatások kifizetését nem minden esetben támasztották alá a teljesítést igazoló munkaidő-nyilvántartással - többi között ezt állapította meg az Állami Számvevőszék a 2009 és 2013 közötti időszakot érintő vizsgálata során.

Hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Dunaújvárosi Főiskolán (DF) és a gödöllői Szent István Egyetemen (SZIE) a 2009 és 2013 közötti időszakot érintő vizsgálata során.

A számvevőszék az MTI-hez március 12-én eljuttatott összegzésében azt írta: a Dunaújvárosi Főiskolán a vizsgált időszakban hat kar működött, amelyeken bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, műszaki, társadalomtudományi, informatikai és pedagógusképzés folyt. A hallgatói létszám 4312-ről 2714-re, az oktatók létszáma pedig 219-ről 129-re csökkent. A kiadási főösszeg 2009 és 2013 között összesen 21,8 milliárd forintot tett ki, amelynek finanszírozásához az egyetem 10,3 milliárd forint költségvetési támogatást kapott.

A főiskola ellenőrzésekor megállapították, hogy az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak. A gazdálkodási jogkörök gyakorlásának hiányosságai a pénzügyi és vagyongazdálkodás területén szabályszerűségi hibák kialakulásához vezettek. Likviditási problémákat okozott a hallgatói létszámcsökkenés, valamint a PPP-projekt bérleti díjának fizetése, és a likviditási zavarok miatt 2010-ben és 2013-ban a finanszírozási tervtől eltérő, előrehozott támogatást igényelt és kapott a főiskola.

Az intézmény az ellenőrzött időszak alatti pozitív pénzügyi pozícióját az előző években képződött maradvány igénybevétele mellett úgy érte el, hogy jelentős összegű szállítókkal szembeni tartozást halmozott fel.

A gödöllői székhelyű Szent István Egyetemen az ellenőrzött időszakban a karok száma tízről hétre csökkent. Az intézménynél agrár-, bölcsészettudományi, gazdaságtudományi, műszaki, pedagógusképzés, orvos- és egészségtudományi, társadalomtudományi és természettudományi képzés folyt. Hallgatói létszáma 13 698-ról 14 772-re, az oktatók létszáma 781-ról 832-re nőtt. A kiadási főösszeg összesen 88,2 milliárd forintot tett ki, amelynek finanszírozásához az egyetem 42,7 milliárd forint költségvetési támogatást kapott.

Az ÁSZ megállapította, hogy az intézmény pénzügyi egyensúlya biztosított volt, az eladósodási mutatója javult, likviditása folyamatosan kedvező volt, a szállítói kötelezettségek állománya csökkent. Pénzügyi gazdálkodása, valamint vagyongazdálkodási tevékenysége nem felelt meg teljes körűen a jogszabályi előírásoknak. Az intézmény belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése során 2009-ben részben, 2012-2013-ban azonban már szabályszerűen járt el.

A rendszeres személyi juttatások kifizetését azonban nem minden esetben támasztották alá a teljesítést igazoló munkaidő-nyilvántartással, a térítési díjak és költségtérítések megállapításához nem készítettek önköltségszámítást. Az egyetem a jogszabályi előírást megsértve 2009-ben közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül kötött szerződést rekonstrukciós munkára, 2012-ben pedig a jogszabályt megsértve módosították a közbeszerzési felhívásban szereplő vállalkozási szerződést. A szenátus gazdálkodással kapcsolatos joggyakorlása részben felelt meg a jogszabályi előírásoknak, mert előterjesztés hiányában nem fogadta el a 2012-2013. évek vagyongazdálkodási terveit, 2009-ben pedig nem készült vagyongazdálkodási terv.

A jelentések alapján az ÁSZ a felsőoktatásért felelős miniszternek, valamint az intézmények rektorának fogalmazott meg javaslatokat, amelyek alapján intézkedési tervet kell készíteniük. Ennek végrehajtását az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Maruzsa: június másodikától oktatási céllal is használhatók lesznek az iskolaépületek

Június 15-éig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, mondta a köznevelésért felelős államtitkár. Teljes cikk

Rossz anyagi helyzetbe került hallgatóknak indított ösztöndíjat a Budapesti Gazdasági Egyetem

Az ösztöndíjra június 30-ig jelentkezhetnek az alapképzésben, mesterképzésben, illetve felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók. Teljes cikk

Kásler: példamutatóan bonyolították le a tanárok a vizsgákat

Az emberi erőforrások minisztere szerint a távoktatás jól vizsgázott Magyarországon, és méltatta a tanárokat. Teljes cikk