Megjelent: 14 éve

Szeptemberben jön az igazi munkaügyi feketeleves!

A munkaügyi szempontból jogerősen elmarasztalt cégeket nem csak bírság sújtja, de számolniuk kell azzal is, hogy szeptember 20-tól ország-világ előtt lerántják a leplet a szabálysértő cég nevéről és a jogsértő munkakörülményekről is.

Most már biztos: szeptember 20-ától nyilvánosságra hozzák a munkaügyi szempontból jogerősen elmarasztalt munkáltatók listáját. Sőt, az Országos Munkaügyi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség biztosított mindenkit arról is, hogy a listán szereplő cégek semmiképpen nem vehetnek majd részt a közbeszerzési pályázatokon.

A retorzióra azért van szükség, mert a munkaügyi jogsértések jelenleg a munkavállalók 55 százalékát érinti. A hazai munkaerőpiacon az OMMF becslései szerint 6828 munkáltató foglalkoztat 23.000 embert bejelentés nélkül. Ennek többsége feketefoglalkoztatás, színlelt szerződés, külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása, jogellenes munkaerő-kölcsönzés, továbbá az alapvető élet és munkakörülményeket súlyosan sértő jogállásban történik. Mindezt pedig az első félévben kirótt 2 milliárd 256 milliós munkaügyi bírság sem tudta visszaszorítani.

Annak ellenére, hogy az első vizsgálatkor kiróható minimálisan 30.000 forintos bírság ismételt jogsértések megállapítása esetén akár 20.000.000 forintig is terjedhet és idén már akadt olyan munkáltató is aki 10 milliós számlát kapott készhez az OMMF-től, úgy tűnik, a súlyos szabálysértéseket elkövető foglalkoztatókat még ez sem tereli vissza a törvényes útra.

Az éppen emiatt bevezetett nyilvános lista publikálása vélhetően nagy port fog kavarni az üzleti körökben, annál is inkább, mert a Napi Gazdaság információi szerint évente 10.000 jogerős határozat születik a munkavédelmi szabályokat megsértő cégekről. A lista tehát várhatóan korántsem lesz rövid és remélhetőleg a rossz piaci hírnév kihasználásával némileg orvosolni fogja a jogsértő foglalkoztatás növekvő tendenciáját.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Folytatódhatnak a bértárgyalások a Magyar Postánál

A bérvita a koronavírus miatt szakadt meg tavasszal, a szakszervezetek elnökeit július 1-jére hívták össze. Teljes cikk

Ennyi pénzt szán a kormány a munkahelyek megőrzésére és teremtésére

A vállalkozások számára 2416 milliárd forintnyi kedvezményes hitel- és tőkeforrást teremtenek. Teljes cikk