Megjelent: 11 éve

Szigorodnak a táppénzszabályok: az üzemi baleset fogalma is változik

Szigorodtak a táppénzszabályok augusztus elsejétől. Január elsejétől pedig az üzemi baleset fogalma és az arra járó baleseti tápppénz esetében lesz némi változás, tudta meg a Világgazdaság.

images

Mint ahogy már hírt adtunk róla, augusztus 1-jétől az alkalmazotti jogviszonyban állók esetében a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke a távolléti díj 80 százalékáról 70-re csökken. A táppénz összege is mérséklődött, a folyamatos, legalább kétévi biztosítási idővel rendelkezők esetében a figyelembe vehető jövedelem a naptári napi átlagnak a 60 százaléka (korábban 70 volt), ennél rövidebb biztosítási idő esetén vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt 50 százaléka (korábban 60 volt). Maximálták továbbá az egy napra kifizethető táppénz összegét is.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után passzív jogon továbbra is kapjon táppénzt, ennek időtartama azonban az eddig 45 napról 30-ra csökken.

Januártól is lesz változás, méghozzá az üzemi balesettel kapcsolatban. Módosul maga a fogalom is: e szerint üzemi balesetnek számít az a baleset, amely a biztosítottat foglalkozása körében végzett munka közben vagy azzal összefüggésben éri. Üzeminek minősül az is, amelyet a biztosított munkába vagy onnan a lakására (szállására) menet közben szenved el (úti baleset). S annak számít az is, amely a biztosítottat közcélú munka végzése vagy egyes társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során éri.

Az ez év december 31-ét követően bekövetkező úti üzemi balesetek esetében a baleseti táppénz összege a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkáért, tevékenységért kifizetett, a biztosított pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme naptári napi összegének 90 százaléka.

Az egyéni és a társas vállalkozó baleseti táppénzének alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani. A baleseti táppénz mértéke az alapját képező jövedelem 100 százaléka, úti baleset esetén 90 százaléka. Ha a biztosított jövedelem hiányában pénzbeli egészségbiztosítási járulékot nem fizetett, a baleseti táppénz összege azonos a szerződés szerinti jövedelme naptári napi összegével, úti baleset esetén annak 90 százalékával.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter