Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szűcs: Az önkormányzatokra hárul a közfoglalkoztatás

Az önkormányzatok a kötelező, illetve önként vállalt feladataik ellátásakor tudnak munkakínálatot bővíteni, ha ehhez megfelelő feltételek állnak rendelkezésükre - mondta Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter szerdán, a Politikatörténeti Alapítvány "Út a munkához" programmal a foglalkoztatottság növeléséért címmel rendezett vitasorozatán.

Szűcs Erika munkaügyi miniszter elmondta: megváltozik a közfoglalkozás finanszírozásának bázisa, illetve segítőket is rendelnek a program végrehajtásához. A miniszter példaként említette, hogy a Munkaerő-piaci Alapból forrást különítettek el a közfoglalkoztatás tervezése, szervezése, végrehajtása, elszámolása céljára. Szűcs Erika elmondta, hogy a közfoglalkoztatás bázisa a települési önkormányzat lesz, emellett szükséges a kistérségi szintű szerveződés is a program végrehajtására.

Szűcs Erika miniszter a fórumon elhangzottakra válaszolva elmondta: a tervek szerint az uniós forrásokból - az Európai Szociális Alapból (ESZA) és az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) - 70 milliárd forintot átcsoportosítanak foglalkoztatásra, amely meghatározott feltételek mellett járulékcsökkentést, kamattámogatást jelent. Preferálnák a közfoglalkoztatásban is, hogy az önkormányzatok gazdasági társasági formát hozzanak létre, illetve minél több olyan foglalkoztatást kínáljanak, amely kapcsolatot jelent a helyi vállalkozásokkal. Ez segítheti a program célját, hogy az érintettek minél előbb átkerüljenek a nyílt munkaerőpiacra.
A miniszter hangsúlyozta: fontos, hogy a közmunkából, a közfoglalkoztatásból értelmes munka, és a munkás méltósága jöjjön ki. Úgy vélekedett, hogy a vidék gazdasága nemcsak pénzkérdés, hanem a tartós gazdasági kooperáció újraépítése is, amely lehetőséget teremt a helyi bővülésre.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter