Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Szűcs Erika: Nem a segélyek elvonása és a születésszabályozás a megoldás

Nem a segélyezési rendszer kapuit kell bezárni, hanem a képzésekre hangsúlyt fektetve utat kell nyitni a munkához - mondta Szűcs Erika szakminiszter, hozzátéve, "a születésszabályozás drasztikus visszafogása" helyett a szülők hatékony számonkérésére tesz javaslatot a kormánynak.

"Nem a születésszabályozás drasztikus visszafogása a megoldás, hanem a szülők hatékony számonkérése" - közölte az MTI kérdésére válaszolva. Ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a Szerencsi Többcélú Kistérségű Társulás tizennyolc településének polgármestere által aláírt, és múlt hétfőn az Országgyűlés elnökének eljuttatott dokumentumban azt kezdeményezte, hogy a családi pótlék legfeljebb három gyermekig járjon, a többi, megszületendő gyermek esetén adójóváírást, adókedvezményt kaphassanak. Szerintük ugyanis a jelenlegi rossz családtámogatási rendszer "felgyorsítja, és egyre gerjeszti az alacsonyan szocializálódott tömegek népességnövekedését, amely megélhetési formává fejlesztette a gyermekszülést".

A szociális miniszter hozzátette: olyan megoldást kell találni, amely a valós problémák megoldására nyújt lehetőséget.
Szűcs Erika azt mondta: szükséges, hogy a családok számára kiszámítható, stabil, biztos gyermeknevelési támogatás legyen, de sok családban, és sokszor nem a leghátrányosabb helyzetben lévőknél, a szülői felelősségek teljesítését jobban számon kellene kérni, így többek között az étkeztetést, a higiéniát.Példaként említette: jelenleg a pénzbüntetés lehet egy kényszerítő eszköz arra, hogy a gyermekek iskolába járjanak, de ez nem működő eszköz.

A szakminiszter szerint egy komplex, feltételhez között támogatási rendszerre van szükség, és azok teljesülését folyamatosan ellenőrizni kell. Megjegyezte, a probléma nem a szociális háttéren múlik, ez nem pénz kérdése, de óriási hibának tartja, hogy a társadalom egy része a segélyezés átalakítását roma problémaként állítja be. Közölte, hogy a rendszer átalakítására már van javaslata, de részleteiről nem kívánt nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy a monoki önkormányzat úgy döntött, hogy a segélyek kifizetését közmunka elvégzéséhez kötik, és ehhez a kezdeményezéshez már több, más megyei települések is csatlakoztak, kijelentette: nem a segélyezési rendszer kapuit kell bezárni, hanem utat kell nyitni a munkához. Hozzáfűzte, a közmunka azonban nem jelenthet megoldást a problémákra. A szakminiszter, aki Miskolcon alpolgármester volt, személyes tapasztalatai alapján úgy véli, a legális munkaalkalmak felkínálása az alapvető feladatuk, de ehhez megfelelő hátteret kell biztosítani. Megjegyezte, mivel a hátrányos helyzetű és munkanélküli emberek képzettsége alacsony, a képzésre, oktatásra nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Így a már kidolgozás alatt álló, és várhatóan ősszel törvényerőre emelkedő miniszteri és kormányrendelet munkaviszony melletti képzésre is kötelezné az alkalmazottakat.

"Nem segélyért munkát, hanem segély helyett munkát és szakképzést kínálunk és kérünk" - mondta Szűcs Erika.
A szakminiszter a távirati irodának elmondta azt is, hogy a szerencsi kistérség által megfogalmazottakkal kapcsolatban pénteken találkozik az érintettekkel.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk