Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Terményeik áráért tüntetnek a gazdák Szegeden

Beszállított terményeik árát követelve demonstrált tucatnyi gazdálkodó kedd kora reggeltől kezdve a felszámolás alatt álló Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének szeged-tápéi háza előtt.

A már korábban többször is tüntető tiltakozók többek között "Minden közraktár áldozatát kompenzálni, úgy mint a bankokat!", "Bűnösöket a börtönbe, pénzünket a zsebünkbe!", "Ne az féljen, akinek tartoznak, hanem az, aki tartozik!" feliratú táblákat tartottak kezükben.

A Gabona-Komplex Kft. mintegy ötven gazdálkodónak, őstermelőknek, integrátornak maradt adósa, a kifizetetlen termények ára meghaladja a 800 millió forintot - mondta Szöllősi Károly, az egyik érintett vállalkozás, az apostagi Aranykorona Kft. ügyvezetője. Hozzátette: az ügy azonban jóval több családot érint, hiszen volt olyan integrátor, amely 50-60 gazdálkodó munkáját fogta össze.

A termelők repcéjüket, kukoricájukat, búzájukat és napraforgójukat még 2008 augusztusa és 2009 februárja között szállították be a Gabona-Komplex Kft. röszkei bázisára. Bár a felvásárlócég nem kínált lényegesen többet a piaci árnál, részben az ott dolgozókkal kialakított esetenként több évtizedes kapcsolat, részben az M5-ös autópálya mellett található raktár kiváló elhelyezkedése és a vállalkozás biztosnak tűnő anyagi helyzete - a 400 millió forintot is meghaladó törzstőkéje miatt - rájuk bízták árujukat - közölte Szöllősi Károly.

A fizetési határidő lejártát követően - amikor a felvásárlócég nem, vagy csak részben törlesztett - kiderült, a vállalkozás a termelők engedélye nélkül közraktáraztatta árujukat. A gazdálkodók ezért jogi útra terelték a tartozás behajtását, s bár többük esetében jogerős bírósági döntés is született, s végrehajtás indult, nem jutottak pénzükhöz, mert időközben, 2009. december 16-án elrendelték a Gabona-Komplex Kft. felszámolását.

Bagi Ádám szegedi gazdálkodó elmondta, a termelők kára még a 800 millió forintot is meghaladja, hiszen munkájuk folytatásához újabb hiteleket voltak kénytelenek fölvenni, s a perek is tetemes összeget emésztettek föl. A szakember szerint, a történtek a hazai gabonakereskedelemben is problémákat okoznak, mivel a gazdálkodók a bizalomvesztés miatt - néhány nagy felvásárló céget leszámítva - csak készpénz ellenében hajlandók eladni terményüket.

A károsultak egyesületet alakítottak, s büntetőfeljelentést is tettek, a nyomozást azonban lezárták. Bagi Ádám úgy véli, a termelők akkor juthatnának hozzá a pénzükhöz, ha a nyomozás újraindulna, s sikerülne kideríteni, kit terhel személy szerint a felelősség a történtekért.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ÉVOSZ: az építőipari cégek szakemberhiánnyal küzdenek!

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint továbbra is szakmunkásokból és mérnökökből van hiány a területen. Teljes cikk

Anyagilag is megviseli a járvány az egészségügyi dolgozókat

Bérük 40 százaléka bánja azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik táppénzre kerülnek a koronavírus miatt. Teljes cikk

Hónapokig kell várniuk a járadékra a munkanélkülieknek

Van olyan álláskereső, aki 80 napja hiába várja, hogy utalják neki a munkanélküli járadékot. Teljes cikk