Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Tiltakozás a Goldman Sachs bónuszfizetési tervei ellen

Tiltakoznak az amerikai Goldman Sachs bankcsoport meghatározó részvényesei az ellen, hogy a társaság az idén minden eddiginél több prémiumot tervez kiosztani munkatársai között - írta pénteken a The Wall Street Journal.

A New York-i lap szerint a tiltakozók azt kívánják elérni, hogy a menedzsment kurtítsa meg a jutalmakat, és inkább a részvényeseknek fizessen több osztalékot.

A pénzintézetek prémiumpolitikája miatti felháborodás nem új jelenség, a válsághoz vezető túlzott kockázatvállalás egyik mozgatórugójának tartott bónuszok körül egymás után robbannak ki a botrányok világszerte, most azonban nagy, meghatározó részvényesek a siker esélyével igyekeznek rákényszeríteni egy vezető bank menedzsmentjét, hogy ne osztogasson csillagászati jutalmakat - írta a The Wall Street Journal.

A társaság harmadik negyedévi adózott eredménye közel négyszerese volt az egy évvel korábbinak, az év egészét tekintve pedig rekord nagyságú profitra számítanak. A részvényenkénti nyereség azonban akár 20 százalékkal is elmaradhat a 2007. évitől, mert tavaly 100 millió új részvényt bocsátott ki a társaság, közben a munkatársak minden korábbinál több pénzt, a prémiummal együtt fejenként átlagosan 904.624 dollárt keresnek az idén a szakértői számítások szerint. A befolyásos részvényesek ezen a helyzeten próbálnak változtatni, az osztalékot kívánják növelni az alkalmazottak javadalmazásának visszafogásával - írta a New York-i lap.

A megugró nyereség révén a társaság jóval a határidő előtt vissza tudta fizetni a 10 milliárd dollárt kitevő állami segítséget, így a politika nemigen tud beavatkozni a bankcsoport ügyeibe. A recesszió és a 26 éves csúcsra felszökött munkanélküliség közepette kiosztani tervezett rekord jutalmak miatt várható közfelháborodást pedig azzal igyekszik megelőzni a menedzsment, hogy életre hívott egy alapítványt, amelyen keresztül 10 ezer nehéz helyzetbe került amerikai kisvállalkozást támogat összesen 500 millió dollárral.

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója ugyanakkor november elején egy lapinterjúban kifejtette: szerinte nem elítélendő, hanem üdvözlendő fejlemény, hogy a nagybankok ismét jelentős haszonnal működnek, és képesek nagy összegű jutalmakat fizetni alkalmazottaiknak, mivel ez azt jelzi, hogy a világgazdaságban megindult a kilábalás.

Kijelentette ugyanakkor: a bankrendszer nagyon fontos feladatokat lát el, hiszen hozzájárul a vállalatok növekedéséhez, azzal, hogy segít nekik tőkét felhajtani. A növekvő vállalatok vagyont teremtenek, és ez teszi lehetővé, hogy "az embereknek állásuk legyen". Blankfein szerint ezzel a bankok tulajdonképpen "Isten munkáját" vállalják magukra, és társadalmilag hasznos tevékenységet folytatnak.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Indul a Lufthansa Systems fiatal tehetség programja

A Lufthansa Systems Hungária idén is elindítja IT Young Professional Programját, amelybe általános szoftverfejlesztési ismeretekkel rendelkező,... Teljes cikk

Munkavállalói részvényprogramot indít az Erste

Az összes jogosult dolgozó 350 euró értékben kap az osztrák pénzintézet értékpapírjából, és ezzel munkavállalóból társtulajdonossá válnak. Teljes cikk

120 új pozíciót hirdet meg budapesti központjában a TheSoul Publishing

A cég többek között videógyártás, dizájn, IT, irodavezetés területekre keres munkaerőt. Teljes cikk