Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Tiltakozás az ügyvédek nélküli válás ellen Franciaországban

Országos figyelmeztető sztrájkot tartanak jövő szerdán a francia ügyvédek, hogy tiltakozzanak a kormány azon tervezete ellen, amelynek alapján a közös megegyezéssel történő válást a felek ezentúl közjegyző előtt, bíró és ügyvéd nélkül jegyeztethetnék be.

Egy hónap alatt második alkalommal vívta ki a 47 ezer ügyvéd haragját a kormányzat Franciaországban. November 29-én a vidéki bíróságok tervezett bezárását eredményező igazságügyi reform ellen tiltakoztak.

Ezúttal Eric Woerth költségvetési miniszter azon múlt heti bejelentése váltotta ki a tiltakozást, amely szerint a kormány az igazságszolgáltatás felgyorsítása érdekében a közös megegyezéssel válók számára a bírósági eljárás eltörlését, s közjegyzőnél történő bejegyzésének bevezetését tervezi. Ehhez pedig a válásban megegyező házaspároknak ügyvédre sem lesz szüksége ezután, csak egyetlen alkalommal kellene a közjegyző előtt együtt megjelenniük.

A bírói szakszervezetek és az ügyvédi kamara is jelezte: az igazságügyi karokkal semmilyen előzetes egyeztetés nem történt a kérdésben. Az ügyvédek és a bírók is azt hangsúlyozzák, hogy a reform elfogadása esetén a közös megegyezés a legtöbb esetben az egyik fél által a másikra erőszakolt döntés lenne, amelyet a közjegyzők észre sem vennének. Szerintük amennyiben a válás folyamatából kivonja a kormányzat az igazságszolgáltatást, az erőviszonyok szerint működő kiegyenlítetlen kapcsolat megszüntetésekor a felek elvesztik azt a szükséges független kontrolt, amelyet egy pártatlan bíró biztosít az eljárás alatt. A közös megegyezéssel történő válást ugyanis a legtöbb esetben a bírósági meghallgatások során az ügyvédek közreműködésével gyakran több, mint egy évig tartó előzetes egyeztetés előzi meg.

Franciaországban a válás jelenti az ügyvédek egyik legfőbb bevételi forrását, ugyanis a házasságok 52 százaléka, évente átlagosan 70 ezer esetben végződik válással. Az ügyvédek becslése szerint a válások fele közös megegyezéssel történik. A kormány egyik érve a bírósági eljárás eltörlésére az, hogy a válások jelenleg több ezer eurós ügyvédi és perköltsége a közjegyző előtti közös megegyezés esetén töredékére csökkenhetne.
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek