kapubanner for mobile
Megjelent: 6 éve

Tippek az egészséges munkakörnyezethez: az illemhelyiség

Számos tényező járul ahhoz hozzá, hogy a munkahelyen a produktivitás hiánya lépjen fel, és az egyik ilyen tényező a nem egészséges munkakörnyezet megléte. A megfelelő higiéniai környezet, fizikai és lelki egészség nélkül a munkavállaló hatékonysága csökken, ami hosszútávon a cégnek is ártalmas, ezért érdemes ezekkel a tényezőkkel is számolni.

Beszéljenek a számok

Az Inspira kutatócég kétszáz 30 és 55 év közötti irodai dolgozót kérdezett meg a beltéri levegő és az irodai környezet minőségével kapcsolatban. A kutatásban résztvevők háromnegyede beosztott, negyede tulajdonos vagy cégvezető volt. Az eredmények szerint a megkérdezetteket a mosdók állapotát találták a legkritikusabbnak, ugyanis a résztvevők közel felét (48%) zavarja a mellékhelyiségben kialakult állapot. Leginkább a középkorúak (35-40) évesek adtak hangot az ezzel kapcsolatos nemtetszésüknek - írja a mediapiac.com.

Az irodai mellékhelyiségek kialakításánál egy kicsit többet kell tervezni, de az elkészült helyiségek nagy hatással lehetnek a cégre nézve. Ahogy a fenti magyar kutatásból kiderült, a dolgozók közel 50 százaléka komoly figyelmet fordít az ezzel kapcsolatos alapvető higiéniára és valódi problémaforrás lehet a mellékhelyiségek elhanyagolása. Mindezek mellett az irodában megforduló ügyfelek szemében is negatív hatást kelthet egy igénytelen mosdó megléte. A jobb munkahelyi elkötelezettségtől kezdve a márka nevének növekedésén keresztül az ügyfelek elégedettségéig rengeteg ok van, amiért érdemes erre odafigyelni.

Az illemhelyiségek meglétét a Munka Törvénykönyve szabályozza

Először is fontos megjegyezni, hogy az irodahelyiségekben lévő mellékhelyiségeket a Munka Törvénykönyve szabályozza, amely kimondja, hogy a munkáltató köteles a munkavállaló számára elkülönített, megfelelő számú illemhelyiséget biztosítani és azoknak zárhatónak kell lenniük. A publikus létesítményeknél a biztonság, a higiénikusság és a megfelelő berendezés az irányelv, de ezenkívül oda kell figyelni a fogyatékkal élők igényeire is. A tervezésnél figyelembe kell venni a férfi és női dolgozók számát, és ez alapján meghatározni a kellő mennyiségű WC-ket, mosdókagylókat és kézszárítókat.

A kényelem és az otthonosság mindenek előtt

Az alapvető higiénia mellett egy modern mellékhelyiség akkor funkcionál a legjobban, ha a használójában a kényelem és az otthonosság érzetét kelti. A hosszú évek óta jelenlévő hideg és személytelen helyiségeket felváltotta a színes, belsőépítészet szempontjából minőségi létesítmények.
A modern irodáknál és a startupoknál a magánlakások tervezéséből átöröklött hozzáállása, miszerint a fürdőszoba a lakás ékköve, ezeknél is jelen van, amelyet élénk vagy elegáns színekkel fejeznek ki. Az élénk, erőteljes színek bevállalásával vagy a feltűnő csempék alkalmazásával egy sokkal személyesebb tér alakítható ki, ami a különböző textúrák segítségével barátságosabbá tehető. A 2018-as év egyik trendje, hogy a bútorok színét pontosan illesztik falfesték vagy a csempe színéhez. A fehér vagy a semleges árnyalatok kifinomult esztétikai élményt adnak, amelyhez bátran választható teljesen fehér fürdőszoba bútor. Az intenzívebb mélység elérése érdekében sötétebb tónusú vagy vibráló színeket érdemes választani. Példának okáért, ha a rózsaszín a főárnyalat, a korall és a pasztellrózaszín árnyalatok segítségével teljesebb megjelenés érhető el. Az intelligens színválasztással bármilyen helyiség világosabb illúziót kelt, illetve a falitükrök és az egyéb tüköregységek okos elhelyezésével nagyobbá tehető a tér. Ugyanezt a hatást kelthetik a megfelelően beépített spotégők is. A modern, falra szerelhető verzió segítségével nem csak plusz hely szabadítható fel, de az energiatakarékosságnak köszönhetően csökkenthető a villanyszámla. Ráadásul ezek a fényforrások szinte bárhova elhelyezhetőek, mert kicsik és mégis elegendő fényt biztosítanak.

A mellékhelyiségekben elhelyezett növények vonzzák a természetet és a wellness érzetét, ráadásul a mentális állapotra is hatással lehetnek. Azokban a mellékhelyiségekben ahol van egy ablak, bátran helyezhetőek el olyan növények, amelyek kedvelik a magas páratartalmú helyiségeket. Ilyen lehet például az aloe vera, bambusz, páfrány vagy kaktusz. Fontos azonban észben tartani, hogy semmiképp ne válassz olyan növényt, amely intenzívebb illattal rendelkezik, hiszen az apróbb, kevésbé huzatos helyiségekben az allergiásokra és a migrénesekre rossz hatással lehet.

Ne feledkezz meg a tárolókról sem

Akár kis irodáról van szó, akár egy nagyobb vállalatról, a mellékhelyiséghez tartozó tárolóegység szükséges, ahol a törölközőket, kéztörlőket, WC-papírokat és egyéb tisztítószereket lehet tárolni. Ezeknek nem szükséges egy külön helyiséget fenntartani (kivéve ha tényleg hatalmas irodáról beszélünk), sőt inkább javallott az adott eszközöket kéznél tartani (vagy esetleg a készletből egy kis részletet), ezzel nem csupán a tisztaságért és a biztonságért felelős személyzet számára lesz könnyebb a munkavégzés, de az alkalmazottat sem éri kellemetlen meglepetés, ha valami hiányzik. A beépített, okos tárolóegységek megfelelő megoldást kínálhatnak erre a problémára, amik ráadásul nem csupán élettel telibbé tehetik az adott helyiséget, de a helyszűke során is nagy segítség lehet.

A legtöbb vállalati épület csupán funkcionális illemhelyiséget tartalmaz, amelyeknél az sem biztos, hogy megfelelően működnek, ráadásul hideg, klinikai érzést keltenek. A jól átgondolt mellékhelyiség azonban kellemes élményt nyújt a munkavállalók számára, hiszen a vonzó környezetben lévő minőségi létesítmények növelik a produktivitást és kedvezőbb hatással vannak az ott dolgozók elköteleződésére. A megfelelő illemhelyek nem csupán az alkalmazottak morálját erősíti, de az ügyfelek és a potenciális dolgozók számára is pozitív tényező lehet. A megfelelő esztétikai belsőtér kevésbé kelt elidegenítő hatást, így a színválasztás kulcsfontosságú tényező lehet. Sok vállalat dönt úgy, hogy a saját színeit és logóit helyezi el a mosdókban is, ami által koherens, professzionális érzést nyújt a létesítmény számára.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Szijjártó Péter a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet főigazgatójával tárgyalt

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatójával, Gilbert F.... Teljes cikk

Navracsics Tibor: egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye

Egy ország élhetősége csak részben az anyagi jólét függvénye, ezen kívül fontos az emberi kapcsolatok minősége és az élettel szembeni,... Teljes cikk