Több adót fizethetünk jövőre - látszólag"/>
Megjelent: 6 éve

Több adót fizethetünk jövőre - látszólag

Látszólag több személyi jövedelemadót fizethetünk jövőre - derül ki a költségvetés tervezetéből. Ugyanakkor áfából, és társasági adóból is több folyhat be az ideinél, utóbbiból ráadásul 11 százalékkal vár több bevételt a kormány 2014-ben.

Úgy tűnik, többet adózunk majd

A 2014-es költségvetés tervezete szerint a kormány személyi jövedelemadóból a 2013-as előirányzatnál 3,2 százalékkal remél több bevételt: az 1501 milliárd forint után 1550 milliárdot. Ennél több egyébként legutóbb 2012-ben folyt be a költségvetésbe: 1574 milliárd. Látszólag tehát változatlan adókulcs mellett kis híján 50 milliárddal fogunk több adót befizetni, amiben döntő részben "a bértömeg növekedése, illetve a jegybanki alapkamat és bankbetéti kamatok miatti kamatjövedelem mérséklődése" játszik szerepet a költségvetés tervezete szerint. Persze, mindehhez - kisebb mértékben - a foglalkoztatás bővülésére is szükség van.

Ugyanakkor a lakosság jövőre közel 5 milliárddal kevesebb illetéket fizethet; 39 milliárd forint gépjármű illetékből származó bevételt remél a kormány. Így végeredményben a teljes, lakossági befizetés soron 1700 milliárdnyi befolyó összeget terveztek Vargáék jövőre.
Bevétel személyi jövedelemadóból


Többet fogyasztunk, többet fizetünk

Az szja mellett az áfabefizetések is jelentősebb összegben emelkedhetnek jövőre. A költségvetés tervezete szerint ugyanis a kormány az idei 2953 milliárd forint után pár millióval 3000 milliárdnál is többet vár bevételként. A második Orbán-kormány regnálása alatt egyébként eddig egyszer sem haladta meg ezt a szintet az áfabevételek sora a költségvetésben. Bár mindez nagyrészt köszönhető annak is, hogy elsődleges célja a kormánynak a munkát terhelő adóktól a fogyasztást terhelő adók felé elmozdítani az adórendszert. Ennek egyik elemeként Európában rekordnak számító 27 százalékra emelték az áfa-kulcsot is.
Általános forgalmi adó bevétel


A jövő évi növekedés oka az infláció mellett a gazdaság fehéredését célzó intézkedések, így az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek hatása, illetve a lakosság fogyasztásának bővülése, hiszen a kormány 1,9 százalékos mértékű növekedésre számít.

A fogyasztáshoz kapcsolt adókból kiemelendő még a jövedéki adó, melyből 931,9 milliárdot remélnek jövőre, ez azonban 16 milliárddal alacsonyabb az idei évinél. Távközlési adóként 57 milliárdos bevételt irányoztak elő a nemzetgazdasági tárcánál szemben az idei 40 milliárddal, biztosítási adóból pedig 28 milliárdos az előirányzat. Az idei költségvetés kritikus pontja a tranzakciós illeték, mely esetében a jövő évre majdnem 40 milliárddal kisebb bevételt remélnek. A tervezet szerint 269,4 milliárd forint folyhat be az idei 301 milliárd után. "A csökkenés hátterében a bázisév forgalmi adatainak az időarányosan várttól való elmaradása áll, melyet ellensúlyoz a 2013. augusztus 1-jétől életbe lépő jogszabályváltozások hatása" - olvasható az indoklásban.

Többet adóznak a cégek is jövőre

A költségvetés jövő évi tervezetében az ideinél 100 milliárddal kisebb előirányzat szerepel a gazdálkodó szervezetek befizetése soron, 1351 milliárd. Ezen belül azonban társasági adóból a 2013-asnál 38 milliárddal várnak több bevételt, 358,8 milliárd forintot, aminél többet legutóbb 2010-ben fizettek a vállalkozások.
Társasági adóbevételek


Jócskán visszavették a várakozásaikat az NGM-nél az eva esetében a szakemberek, hiszen az idei 108 milliárd forint után mindössze 67 milliárdot várnak ebből az adófajtából. Az indoklás szerint ennek oka, hogy jövőre várhatóan tovább emelkedik az eva helyett a kisadózók tételes adóját (kata) választó egyéni és társas vállalkozások száma. A költségvetés tervezete szerint a kata soron az idei 74,3 milliárd helyett 78 milliárd szerepel 2014-ben, vagyis mindössze 4 milliárdos az emelkedés. Ráadásul a másik 2013-ban bevezetett új adó, a kisvállalati adó (kiva) során sincs sokkal jelentősebb változás, sőt az idei 130 milliárd után mindössze 45,4 milliárdot vár a kormány. A költségvetési tervezet indoklásában a változásokra konkrét magyarázatot nem lehet találni. A kiva és a kata esetében is csak annyit lehet tudni, hogy az eme adót választók létszámának bővülésével számolnak. Annyi egyébként biztos, hogy az idei évben az új adók hatálya alá jelentkezők létszáma elmaradt a várttól, így az adóbevételeket is túltervezték 2013-ra vonatkozóan, így minden bizonnyal az ennek nyomán végrehajtott korrekció eredményezi a változtatásokat.

Egyaránt egyébként a 2013-asnál kevesebb bevétellel számol a kormány az energiaellátók jövedelemadójából (80 milliárd után 61 milliárd), a közműadóból (60 milliárd után 53 milliárd), bányajáradékból (95 milliárd után 65 milliárd), cégautóadóból (39 milliárd után 34,5 milliárd) és a hitelintézeti járadékból is (37,4 milliárd után 22,6 milliárddal)

Székely Sarolta
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Ezután önként vállalt túlmunka lesz a tanárok számára, ha kollégájukat helyettesítik

A Népszava birtokába került, egyelőre még nem nyilvános rendelettervezet szerint a tanórán kívüli oktatói feladatok közül jóval kevesebb tartozna... Teljes cikk

A feldolgozóipar és a kereskedelem a két húzóágazat Nógrád megyében

Nógrád megyében 2018-ban 2100 munkáltató társaság együttesen 16 216 embert alkalmazott. A munkavállalók 43,7 százaléka a feldolgozóiparban... Teljes cikk

Kubina Ádám lett az MKKSZ főtitkára

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége Kubina Ádámot nevezte ki főtitkárnak. Teljes cikk