Megjelent: 10 éve

Több ezer új rugalmas munkahely jöhet létre

A közel két és fél milliárd forintos beruházással megvalósuló projekt célja egy olyan új szolgáltatási modell kialakítása, amelynek keretében 150 rugalmas és távmunkában végezhető szakmát fejlesztenek és alakítanak át.

A projekt kivitelezője a Telework Budapest Konzorcium, amelyet az ÁFSZ közbeszerzési eljárás keretében választott ki.

Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szakállamtitkára elmondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a részmunkaidős foglalkoztatottak aránya Magyarországon mindössze 5 százalék, valamint a távmunkában és e-munkában foglalkoztatottak aránya is alulmúlja az európai uniós átlagot, ezért fontos a most induló program.

Az SZMM szakállamtitkára elmondta, hogy a válság még inkább ráirányíthatja a figyelmet az atipikus foglalkoztatási formákra, így erre a programra is. Hozzáfűzte: a projekt jobb munkaszervezésre késztetheti a vállalatokat is, illetve a munkaszegény körzetekben élőknek, és a megváltozott munkaképességűeknek is rendkívül nagy esélyt jelent a részvétel. Kiemelte: a kormány elkötelezett a rugalmas munkaformák elterjedése iránt, és 2010-ben is meghirdetnek egy távmunka-fejlesztési - évente 800-1.000 új távmunkás munkahelyet létrehozó - programot.

Pirisi Károly, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal (FSZH) főigazgatója elmondta, hogy a programnak egy megalapozó kutatás is része, ahol számba veszik a rugalmas foglalkoztatás jó gyakorlatait, az elhelyezés után pedig a munkaerő utókövetését is elvégzik.

A projekt keretében a kialakított új szolgáltatási modellt az ÁFSZ rendszerébe is beépítik, ettől pedig azt remélik, hogy az ÁFSZ élenjáróvá válik a rugalmas foglalkoztatási formák terjesztésében és rugalmas munkahelyek teremtésében a magyar munkaerőpiacon.

A program 2010.december 31-ig tart, a részvétel minden munkaadói szervezet és munkavállaló számára nyitott, az érdeklődők a www.rugalmas.hu honlapon tájékozódhatnak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter