kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 1 éve

Több mint 1600 vállalkozást alapítottak fiatalok és álláskeresők a Dél-Alföldön

A Gondolkozzunk Okosan! projekt révén Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében 1635 vállalkozás indult, legnagyobb számban kisadózó egyéni vállalkozások jöttek létre, de megalakult 87 korlátolt felelősségű társaság is.

1635 vállalkozást alapítottak fiatalok és álláskeresők a Dél-Alföldön a hazai és uniós támogatással megvalósult Gondolkozzunk Okosan! projektnek köszönhetően - közölte a Dél-Alföldi Regionális Társadalomtudományi Kutatási Egyesület.

A 2018 áprilisában elindult projekt legfőbb célja az volt, hogy az új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező jelentkezők minden, az induláshoz és a fennmaradáshoz szükséges segítséget megkapjanak, ezáltal önfoglalkoztatóvá váljanak, és növeljék a foglalkoztatottságot. A célcsoport közel kétharmada 30 év alatti fiatal, egyharmada 30 évesnél idősebb álláskereső volt.

2019-ben kezdődött a projekt résztvevőinek kiválasztása, képzése. Az intenzív, kilencnapos, 80 órás képzések során az alapvető gazdasági ismereteket sajátították el a résztvevők, valamint hasznos gyakorlati útmutatást kaptak a rájuk váró adminisztrációs feladatokhoz és az üzleti terv elkészítéséhez is.

A képzéseken - a pandémia miatt meghosszabbodott - közel másfél éves időszak során 1795-en vettek részt, akik közül 1742-en sikeres vizsgát tettek. A vállalkozó szellemű fiatalokat és álláskeresőket az ügyfélszolgálatokon tanácsadással, majd mentorálással is segítették a vállalkozóvá válás folyamatában, majd az indulást követően is.

A létrejött vállalkozások a Magyar Államkincstárhoz pályázhattak legfeljebb 4,574 millió forint vissza nem térítendő támogatásért, melyet 12 hónapig saját bérükre, és a vállalkozásukhoz kapcsolódó költségekre fordíthattak. A kincstár így több mint 7 milliárd forint támogatást nyújtott a vállalkozóknak. A pályázat feltétele volt, hogy legalább két évig - azaz az egy éves projektidőszakukat követően további egy évig - fenntartsák vállalkozásukat - áll a közleményben.
Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyében a projekt eredményeként 1635 vállalkozás indult, legnagyobb számban kisadózó egyéni vállalkozások jöttek létre - a vállalkozók több mint kétharmada választotta ezt a formát -, de megalakult 87 korlátolt felelősségű társaság is.

 

 

  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek