Ázsia  Peking  Tajvan   
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Több tízezren tüntettek vasárnap Tajvanon

Több tízezren vonultak az utcára vasárnap Tajvanon, hogy az ottani Peking-barát kormány politikája ellen tüntessenek - számolnak be az eseményről hongkongi hírportálok.

images

A demonstráción a nem hivatalos adatok szerint legalább ötvenezren vettek részt, egyes becslések szerint a tüntetők száma a százezret is meghaladta. Ez volt a legnagyobb kormányellenes tüntetés az elmúlt egy évben.

Az ellenzék által szervezett megmozdulás résztvevői azt követelték, Ma Jing-zsou elnök vonja felelősségre Sean Csen miniszterelnököt Tajvan rendkívül rossz gazdasági teljesítményéért. A Nemzetközi Valutaalap a sziget tavalyi éves GDP-növekedését korábban 1,3 százalékra becsülte, mely a leglassúbb bővülés 2009 óta.

A tüntetők emellett a hatóságokat arra szólították fel, ne engedjék, hogy egy Peking-barátnak tartott vállalatokból álló tömörülés felvásárolja a hongkongi Next Media tajvani egységeit, mely televíziós és írott sajtótermékeket is magában foglal. Az üzlet a tajvani sajtó monopolizálását eredményezné - figyelmeztetnek a tüntetők. A kérdés miatt az elmúlt hetekben már többször utcára vonultak a tajvaniak.

A vasárnapi tüntetésen az ellenzék a tajvani társadalombiztosítási és nyugdíjrendszer minden politikai erőt egybefogó megtárgyalását is követelte, az elöregedő társadalom ugyanis fokozott kihívások elé állítja Tajvant, a reformoknak ugyanakkor széleskörű konszenzuson kell alapulniuk.

A tavaly januárban újraválasztott tajvani elnök és kormányának népszerűsége sosem látott mélységekbe merült. A tajpeji TVBS televíziós csatorna becslései szerint Ma-val és kormányával mindössze a társadalom 13 százaléka elégedett, a többség ugyanakkor úgy véli, az elnök túlságosan Peking-barát, ami Tajvan orientációjára is negatívan hat.
  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek