Megjelent: 16 éve

A szakszervezetek segítik az állástalanokat Kínában

A világ legnépesebb országában is átalakult a gazdaság: a városi alkalmazottak háromnegyedét kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják. Kínát a munkanélküliség is elérte, az álláskeresőket a szakszervezetek segítik. Pedig a 800 millió dolgozóból mindössze 170 millió a szervezett.

images

Kínában sorra telepszenek meg a nemzetközi vállalatok, de a mintegy 42,5 millió vállalkozás 99 százaléka a kis- és közepes kategóriába tartozik - a városi munkahelyek több mint háromnegyedét ezek adják. Az ország gazdaságáról, társadalmi viszonyairól napvilágot látott legfrissebb adatok szerint az utóbbi öt évben folyamatosan bővült a munkaerőpiac, elsősorban a városokban: a foglalkoztatottak száma már tavaly meghaladta a 764 milliót.

A munkanélküliség réme Kínát sem kíméli, az utóbbi öt évben 4-4,3 százalék között volt az állásnélküliek száma. A távol-keleti országban a munkanélkülieket segítő intézményrendszert a szakszervezetek működtetik. Állásközvetítéssel, képzéssel, átképzéssel segítik a munka nélkül maradtakat - az állammal együttműködve -, s szociális ügyekben is támaszt nyújtanak.

Kínában a munkaügyi konfliktusokat nem viszik az utcára, a munkahelyen, házon belül igyekeznek megoldani a problémákat, munkaügyi döntőbizottság bevonásával. A szakszervezetek érdemi közvetítői funkciót látnak el a munkavállalók és a munkáltatók között.

Mindezek ismeretében meglepő, hogy az egypártrendszerű országban a munkavállalók 800 milliós köréből mindössze 170 millió a szervezett dolgozó.

Népszabadság

  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek