Megjelent: 9 éve

Toborzási-kiválasztási szoftver a gyakorlatban

Napjaink egyik égető HR problémája a munka- és időigényes, emellett költséges toborzási-kiválasztási feladatok, illetve folyamatok racionalizálása, hatékonyságuk javítása, ideális esetben költségek csökkentésével együtt. Azt szakmabéliként bizonyára mindnyájan tudjuk, hogy a toborzás-kiválasztás jól szervezettségének és költséghatékonyságának kvázi "„mesterei" azok a személyzeti tanácsadó / munkaerő-közvetítő cégek, amelyek tevékenységének legjelentősebb hányadát éppen a toborzásba és kiválasztásba fektetett idő, munka és pénz képezi.

Mindezekből kiindulva kérdeztük meg a problémáról Beck Zsoltot, a jelenleg mintegy 200 aktuális keresési megbízással rendelkező Beck & Partners International HR Consulting ügyvezetőjét. Kíváncsiak voltunk, hogyan kezelik ezt a rengeteg nyitott pozíciót, milyen erőforrásokat használnak, milyen eredményekkel. Zsolt egyébként több mint 10 éve dolgozik fejvadász / munkaerő-közvetítő területen, irányítása alatt ezernél is több munkavállalónak találtak új állást.


Hatékonyság és funkcionalitás - kéz a kézben
Beck Zsolt szerint a probléma legkézenfekvőbb megoldása a kifejezetten e célokra kifejlesztett - azaz a toborzás-kiválasztás folyamataira optimalizált - szoftver, amely amellett, hogy a projektek precíz nyilvántartását és saját jelöltadatbázis építését teszi lehetővé, kész megoldást jelent

a pályázók részben (vagy egészben) automatizált előszűrésére, állásinterjúk szervezésére, adminisztrációjára, valamint a pályázók részére kiküldendő visszajelzésekre.

Ez utóbbi pedig meglepően fontos, hiszen a legtöbb piackutatási eredmény azt mutatja, hogy az álláskeresők egyik legnagyobb problémája, hogy a legtöbb esetben nem kapnak konkrét visszajelzést pályázatuk kapcsán, csak a szokásos, automatikus "köszönjük pályázatát" típusú válaszokat.

Beck Zsolt elmondta, hogy a cége által használt szoftver segítségével, egy-egy researcher kolléga esetében napi 1-1,5 óra munkaidő megtakarítást sikerült elérniük, ami egy 20 munkanapos hónap esetében 2-3 napnyi megspórolt munkaidőt jelent. Így lényeges több megbízást tudnak teljesíteni ugyanannyi idő alatt, miközben nyilvántartásuk és adatbázisaik a legapróbb részletekig tárolnak minden olyan információt, ami a későbbiekben további hasznukra lehet a munkavégzés során.

Mint azt megtudtuk, a Beck & Partners a HR Felhő nevű toborzási-kiválasztási szoftver egy speciálisan a cég igényeire szabott verzióját használja. A HR Felhő egy webes alapú, azaz szimpla Internet böngésző program segítségével elérhető komplex rendszer, amelynek moduláris felépítése teljes testre szabhatóságot biztosít.


Alapértelmezésben ez egy vállalati HR oldalra készült rendszer, amelyet a Beck & Partners esetében munkaerő-közvetítői opciókkal egészítettek ki: • teljes ügyfél- / potenciális ügyfélnyilvántartást valósít meg,
 • tárgyalások szervezésére és azok adminisztrációjára alkalmas,
 • valamint dokumentumtárolásra is használható.


  Mindezek mellett a HR Felhő révén egy komplex karrierportál is működtethető: • opcionális tartalomkezelő modullal rendelkezik,
 • automata hírlevél rendszere van,
 • a feltöltött állások között részletes kereséseket végezhetnek az álláskeresők,
 • továbbá XML alapú hírfolyama révén külső weboldalakra is egyszerűen és automatikusan juttathatja el a megjelent álláshirdetéseket.


  Miért más a HR Felhő?  Zsolt szerint a számtalan hasznos funkció közül, a HR Felhő két legnagyobb előnye a piacon lévő hasonló szoftverekhez képest, az előszűrési feladatok automatizálhatósága, valamint a pályázók felé történő gyors és pontos visszajelzés lehetősége.

  Az előszűrési funkció egy olyan kérdőív szerkesztő modul, amellyel az egy-egy keresési projekthez kapcsoltan, illetve a keresés kritériumaira szabottan készíthetnek általános, vagy éppen időkorláttal ellátott szakmai, vagy nyelvi teszteket. Mindezt úgy, hogy a kész kérdőívet a rendszer az adott projektre jelentkező pályázóknak automatikusan kiküldi és kiértékeli, majd a pályázókat a projekt alatt a teszten elért eredménye alapján rendezi sorba. Ezzel a researcher kollégák munkája jelentősen egyszerűsödik, hiszen a legjobb eredményt elért pályázók nagyobb valószínűséggel felelnek meg a követelményeknek, így rögtön a minőségi szakemberekkel foglalkozhatnak, elkerülve a sok száz alkalmatlan pályázó önéletrajzának megnyitásával, átnézésével járó, felesleges és időigényes köröket.

  A Zsolt által kiemelt másik nagy előny a pályázók részére küldött visszajelzés. Ezt a funkciót a HR -es kollégák által egyszerűen elérhető (minden jelentkező adatlapján elhelyezett) gyorsmenüből kell használni. Az önéletrajz áttekintésekor a kiválasztást végző kolléga mindössze két kattintással jelezhet vissza az álláskeresőnek, attól függően, hogy alkalmasnak, vagy alkalmatlannak találta-e Őt. Ugyanez a helyzet a lezajlott személyes interjúk, vagy egyéb kiválasztási eseményeknél is, így mindig, minden pályázó a kiválasztási folyamatban elért lépcsőnek megfelelő, személyes e-mail üzenetet kap a cégtől.

  Amennyiben szeretne többet tudni a cikkben említett toborzási-kiválasztási szoftverről, látogassa meg a www.hrfelho.hu honlapot, ahol megtalálhatja a modulok részletes leírását és egyéb opcionális lehetőségekről is olvashat, vagy akár teljes értékű demo hozzáférést is igényelhet a rendszerhez.
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  Follow hrportal_hu on Twitter