Megjelent: 6 éve

Túl szigorúra sikerült a rokkantellátó-rendszer

images

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét (MEOSZ) kérte fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), hogy dolgozzon ki javaslatokat a megváltozott munkaképességűek ellátásával kapcsolatban. Hegedűs Lajos a Világgazdaság Online-nak elmondta, hogy továbbra sem értenek egyet a rokkantnyugdíj eltörlésével, javaslataiktól pedig azt remélik, hogy mérsékelhetik a megváltozott munkaképességűek elszegényedését, és növelhetik a foglalkoztatásukat.

Az egyik javaslatuk az ellátások jövedelemkorlátjának eltörlése: jelenleg az a rehabilitációs járadékban részesülő személy, aki három egymást követő hónapban a minimálbér 150 százalékánál többet keres, elesik a támogatástól. Emiatt ellenérdekeltek abban, hogy a legális jövedelmük meghaladja ezt az összeget, sokan inkább zsebbe kérik a fizetésüket.

A MEOSZ az ellátások összegének csökkenését is kifogásolta: a 2011 végén megszűnt rokkantnyugdíj átlagos összege 70 ezer, a rehabilitációs járadéké pedig 73 ezer forint volt, azóta csak rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra jogosultak az érintettek, aminél az előbbi havi átlaga 55 ezer, az utóbbié pedig mindössze 37 ezer forint.

Módosítanák azt a szabályt is, hogy a leszázalékolás előtti öt évben legalább 3 év biztosítási idő szükséges. Emiatt ellátás nélkül maradnak például azok, akiket fiatalon ér egészségkárosodás, vagy akik az elmúlt években betegségeik miatt nem tudtak dolgozni – rajtuk segítene a MEOSZ javaslata, amely szerint az elmúlt tíz évben kellene öt év munkaviszonyt felmutatni.

Hegedűs Lajos a lapnak azt mondta: egyértelmű, hogy 2012 óta a korábbi rokkantnyugdíjasok helyzete több szempontból is jelentősen romlott, pedig még alig több mint harmaduk van túl az elrendelt felülvizsgálaton.

Az állam eközben nem tudja tartani az előirányzott megtakarítást: 217 milliárd forinttal akartak kevesebbet költeni. A kiadások rendre túllépik a költségvetést, tavaly a 324,4 milliárdos tervet 15,7 milliárddal haladták meg. Idén 2,7 milliárddal járunk az időarányos kiadások előtt.

Világgazdaság Online
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter