Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Tüntetésre készülnek az adóellenőrök és a vámosok

A munkavállalók átlagosan 25-35 százalékos keresetvesztesége a megnövekedett feladatok mellett már olyan mértékű elégedetlenséget okozott, aminek következményei beláthatatlanok, tartalmazza a levél, amelyet az ADOSZT kedden juttatott el az MTI-hez.

"Álláspontunk szerint a munkavállalóink által átélt anyagi, erkölcsi veszteségek romboló hatásai már súlyosan veszélyeztetik az állami bevételek teljesülését" - figyelmeztetik a szakszervezetek a miniszterelnököt.

Az érdekvédelmi szervezetek arra kérik a kormányfőt, hogy személyes közbenjárásával segítse elő az állami adóigazgatás területén dolgozók méltánytalan megítéléséből adódott gondok orvoslását.

A két adóigazgatási szerv hivatali apparátusának dolgozói a levél szerint az elmúlt évben a közszolgálat területén soha, és sehol nem tapasztalt mértékű keresetcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni, veszteségeik messze felülmúlják a közigazgatás területén általánosan bekövetkezett keresetcsökkenés mértékét. Ez annál inkább elfogadhatatlan számukra, mert megfeszített munkájuk nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az állami költségvetés tervezett hiánycélja tavaly 3,9 százalékos mérték alatt teljesült - tartalmazza a levél. A szakszervezetek szerint ez a teljesítmény csak folyamatos túlmunkákkal volt elérhető, és a dolgozók elkötelezettségének köszönhető.

Az idei költségvetésben tervezett mintegy tizenháromezer milliárd forintnyi állami bevétel 90-95 százalékát az APEH és a VPOP szedi be. Ebben a költségvetési évben mindkét szervezet újabb feladatokat kapott, ami tovább növeli az eddig is nagy leterheltséget - fogalmaz a levél.

A szakszervezetek emlékeztetnek arra: 2009 májusa óta folyamatosan azon vannak, hogy az adóigazgatási dolgozók ügyét tárgyalásos úton rendezzék. A 2009 őszén létrejött megállapodásnak azonban több pontja nem teljesült, ezért döntöttek a demonstráció megtartásáról.

Az ADOSZT és a VPFSZ a levél másolatával megkereste a Pénzügyi Dolgozók Európai Uniójának (UFE) elnökségét, és rajta keresztül az Európai Unió adó- és pénzügyi biztosát, közbenjárásukat kérve.  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk