Megjelent: 16 éve

Tűzoltóban, postásban bízik a magyar

A GfK Csoport által 2008 tavaszán végzett felmérés szerint továbbra is a tűzoltókat övezi a legnagyobb bizalom világszerte. Mellettük Európában az orvosok és tanárok, hazánkban a postások és orvosok állnak a bizalmi lista élén. Világszerte a politikusok kullognak a sor végén, de a marketing és reklámszakemberek, valamint vállalatvezetők megbízhatóságáról sem vélekednek a válaszadók túlzottan kedvezően.

A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Európában és az Egyesült Államokban tízből kilenc megkérdezett bízik a tűzoltók állhatatosságában és szakértelmében. Az európai válaszadók 83 százalékának különösen az orvosok érdemlik ki a bizalmát és nagyjából ugyanennyien nyilatkoztak hasonlóképpen a tanárokról.

Hatból öt válaszadó nem bízik a politikusokban, és háromból két megkérdezett hasonlóan vélekedik a marketingszakma képviselőiről, a reklámszakemberekről, valamint a vállalatvezetőkről. A piackutatók iránt a vizsgálat válaszadóinak több, mint fele, Közép- és Kelet-Európában háromnegyede (74 százalék) tanúsít bizalmat.


Az olasz és görög politikusok iránti bizalom a legcsekélyebbA vizsgálat eredményei országonként és régiónként igen változatos képet körvonalaznak. Nyugat-Európában a megkérdezettek 87 százaléka jelezte, hogy nem bízik hazája politikai elitjében. Az ország vezetőit különösen csekély megbecsülés Olaszországban (6 százalék), Görögországban (9 százalék), Franciaországban (10 százalék) és Németországban (10 százalék) övezi.

A politikai elit az Egyesült Államokban is a bizalmi lista hátsó szegmensében foglal helyet, bár a vezetőkben megbízó válaszadók 22 százaléka lényegesen magasabb arányt jelez, mint amit a kutatók Nyugat-Európában mértek (13 százalék). Magyarországon a válaszadók 83 százaléka bizalmatlan, és mindössze 17 százalékuk tanúsít bizalmat a politikusok iránt.

A GfK Csoport Bizalom Indexe azt mutatja, hogy a vállalatvezetők és reklámszakemberek szintén alacsony bizalmat élveznek Európa nyugati részén: a megkérdezettek 70 százaléka saját bevallása szerint nem bízik bennük. A német válaszadók vállalatvezetőkbe vetett bizalma különösen kicsi: a vizsgált országok közül itt tapasztalták a kutatók a legnagyobb bizalmatlanságot - mindössze 15 százalék vélekedik róluk pozitívan.

E csoport a térségben a legnagyobb bizalmat Spanyolországban, Portugáliában és Svédországban élvezi, ahol nem kevesebb, mint a válaszadók 40 százaléka bízik meg bennük. A menedzserek imázsa még ennél is kedvezőbb Közép- és Kelet-Európában - így hazánkban is -, ahol a megkérdezettek mintegy fele jelezte, hogy bízik a vállalatvezetőkben.

Az egyetlen kivételt Oroszország jelenti, ahol a megkérdezetteknek mindössze 28 százaléka tett említést ilyen irányú bizalmáról. Az Egyesült Államokban a válaszadók körülbelül harmada véli úgy, hogy a vállalatvezetők megbízhatók, ezzel ez a csoport végzett a bizalmi lista hátulról harmadik helyén.

A reklámszakmát vizsgálva megállapítható, hogy a francia és a holland válaszadók kiemelkedően bizalmatlan képviselői iránt: a válaszadók 80 százaléka nem bízik a reklámszakemberekben. Hasonlóképpen rosszul - az utolsó előtti helyen - szerepeltek e szakma képviselői az Egyesült Államokban. A lakosság legnagyobb része csak két közép- és kelet-európai országban - Romániában és Lengyelországban - bízik meg a reklámszakemberekben. Hazánkban a megkérdezettek 44 százaléka számolt be a reklámszakemberek iránti bizalmáról.


Továbbra is a tűzoltóságot övezi a legnagyobb bizalomA hat hónappal ezelőtti felmérés eredményeihez hasonlóan továbbra is rendületlen a tűzoltók iránti bizalom. Az európai és egyesült államokbeli megkérdezettek több mint 90 százaléka számít fenntartások nélkül a tűzoltóságra. Közép- és Kelet-Európában ugyanakkor ez alkalommal 80 százalékos eredménnyel a második helyen végeztek a tűzoltók - őket a bizalom mértékének szempontjából a tanárok előzték meg. Magyarországon az európai átlagot is meghaladva a válaszadók 95 százaléka jelezte, hogy megbízik a tűzoltókban.

Nyugat-Európában a bizalmi lista második helyezettjei - nagyon kis lemaradással - az orvosok. A válaszadók mintegy 84 százaléka - Görögország kivételével - nyilatkozott úgy, hogy megbízik e szakma képviselőiben (a mediterrán országban mindössze a megkérdezettek 51 százaléka vélekedett így saját hazája gyógyítóiról). A harmadik helyen a postások (81 százalék) végeztek, őket a tanárok követik (79 százalék).

Az Egyesült Államokban a második helyen a postások, harmadik helyen pedig a katonaság áll. Az orvosoknak a tengerentúlon a válaszadók 80 százaléka szavaz bizalmat, akik így az 5. helyet foglalják el. Hazánkban az orvosokat a lakosság 86 százaléka tartja megbízhatónak, a tanárok és tanítók iránt a lakosság 81 százaléka, a postások iránt pedig tízből kilenc válaszadó érez bizalmat.


Rendőrség, katonaság és az igazságszolgáltatásNyugat-Európában és az Egyesült Államokban a megkérdezettek mintegy háromnegyede megbízik a rendőrség képviselőiben. A bizalom mértékét tekintve kiemelkedik az országok sorából Svédország (87 százalék) és Németország (85 százalék). A rendőrség megítélése kevésbé kedvező Közép- és Kelet-Európában, ahol a válaszadóknak csak 47 százaléka nyilatkozott pozitívan. Ennél lényegesen magasabb a rendőrökben megbízók aránya Magyarországon, hiszen a korábbi tendenciákkal ellentétben 2008 tavaszán már csupán tízből három megkérdezett jelezte, hogy bizalmatlan a rendőrség tagjaival szemben.

A katonaságban nagyjából hasonló mértékben bízik Nyugat-Európa, mint a rendőrségben. Az Egyesült Államokban a hadsereg 10 százalékponttal magasabb bizalmi arányt ért el: itt a megkérdezettek mintegy 83 százaléka vélekedik a fegyveres erőkről pozitívan. Ezzel a katonaság az Egyesült Államokban a tanárokat és orvosokat megelőzve a harmadik helyen végzett. A katonaság hazánkban a lista ötödik helyén végzett, hiszen a válaszadók 78 százaléka nyilatkozott úgy, hogy megbízik a hadseregben.

A bíróságokat és környezetvédő szervezeteket tízből hat válaszadó tartja megbízhatónak mindhárom térségben. A bíróságokról különösen jó véleményt a svédek, a hollandok, lengyelek és németek képviselnek, hazánkban ők a húsz szakma listáján a kilencedik helyen állnak (67 százalék bízik meg az igazságszolgáltatás bíráiban).


Piackutatók, a papság és az ügyvédekA piackutatói szakma képviselőiben, a papságban és az ügyvédekben Nyugat-Európa többsége egyaránt megbízik. Az egyház képviselői különösen nagy megbecsülésnek Közép- és Kelet-Európában, valamint Svédországban, az Egyesült Államokban, Németországban és Portugáliában örvendenek. Az ügyvédekbe vetett bizalom Németországban átlagon felüli (69 százalék), és csak Svédországban tudott e csoport hasonlóan nagyarányú bizalmat kivívni magának.

Magyarországon a piackutatói szakma kifejezetten jól szerepel, már ami a szakemberek iránti bizalom kérdését illeti, hiszen tízből hét válaszadó bizalmát élvezik. Ennél kedvezőtlenebb helyezést mondhatnak magukénak az ügyvédek (60 százalék), de a papság is, melynek tagjaiban a válaszadók 53 százalék bízik meg.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk