Megjelent: 11 éve

Újabb csúcson a brit munkanélküliség

A brit munkanélküliségi ráta februárban a vártnak megfelelően 6,5 százalékról 6,7 százalékra, 12 éves csúcsra emelkedett februárban. A negyedéves átlagkeresetek növekedési üteme pedig a várt 1,4 százalék helyett 0,1 százalékra csökkent a januári 1,7 százalékról.

A friss munkanélküliek létszáma, amely a munkaerő-piaci trendet jobban szemlélteti, mindössze 73,7 ezerrel emelkedett márciusban Nagy-Britanniában; jóval alulmúlta a 120 ezer fős konszenzust és a februári 136,6 ezer fős létszámnövekedést is. Igaz, ezzel még nem tört meg a már 13 hónapja tartó munkanélküli létszámemelkedés. Egyébiránt 1997 óta nem mértek ilyen magas munkanélküliségi rátát, mint most. A 30 éve nem látott válság erősen megtépázta a vállalatok profitját, s emiatt tömeges létszámleépítésekre kényszerültek. A munkanélküliek összlétszáma már 2008 októberében 2001 óta először haladta meg az egymillió főt, s most már 1,46 millióra emelkedett, s közelíti folyamatosan az utoljára 1996-ban látott kétmilliós szintet.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter ma jelenti be a költségvetési tervezetének részleteit, amelyben egymilliárd fontot fordítana a lakásépítés támogatására, további egymilliárdot a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére, támogatja az autógyártókat, az exportőröket és a feldolgozóipart, továbbá 50 milliárd fontos garanciaprogramot hirdet meg jelzálogfedezettel ellátott értékpapírokra, tehát a munkaerő-piaci és a jövedelmi helyzet javítására is kísérletet tesznek.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter