Valahol 71 és 80 ezer közt lesz a minimálbér "/>
Megjelent: 11 éve

Valahol 71 és 80 ezer közt lesz a minimálbér

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban (OÉT) november végére, december elejére megszülethet a jövő évi bérmegállapodás - jelentette ki Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke Debrecenben sajtótájékoztatón.

Van esély arra, hogy mindhárom területen - a minimálbér, a szakmunkás-bérminimum és a bérajánlás kérdésében - kompromisszumos megoldás szülessen az érdekegyeztető fórumon - tette hozzá az OÉP szakszervezeti oldalának soros elnöke.

Megemlítette, hogy a szakszervezetek 80 ezer forintos minimálbért szeretnének elérni. Miután a munkáltatói oldal hajlandó elmozdulni a 71.500 forintos jelenlegi minimálbérről, így várhatóan e két összeg között kompromisszumos megoldás születik - fűzte hozzá az autonómok vezetője. Borsik János azzal érvelt, hogy néhány ezer forintos minimálbér-emelés nem vezethet tömeges elbocsátásokhoz.

A legbonyolultabb kérdés a bérajánlás, amit differenciáltan kell megtenni - mondta a szakszervezeti vezető, aki szerint a helyi szakszervezetek már várják a megállapodást. A szakszervezetek szeretnék elérni, hogy a korengedményes nyugdíj lehetőségét ne csak a jövő év végéig, hanem határozatlan időre hosszabbítsa meg a kormányzat.

Borsik János a Munka törvénykönyve kapcsán kialakult vitával összefüggésben kijelentette: nem lesz új törvény. "Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége nem helyesli, hogy egy szakszervezeti konföderáció új Munka törvénykönyvéért kiált" - jegyezte meg, reagálva az MSZOSZ elnökének ezzel kapcsolatos nyilatkozatára.

Borsik János szerint az általa a magyar munka világa alkotmányának nevezett Munka törvénykövét csak hosszú egyeztetések után lehet módosítani, illetve megváltoztatni.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk