Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Van-e dolgozói szegénység Magyarországon?

Az MSZP szerint a kormány nem a dolgozó emberek érdekét szolgálja, ezért "jó értelemben vett bérharc" nélkül tovább nő a szegénység Magyarországon. A Fidesz szerint azonban jelenleg béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat, nem úgy, mint a szocialisták kormányzása alatt.

Gúr Nándor, a szocialista párt országgyűlési lépviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a dolgozói szegénység növekedését a többi közt azzal példázta: a kormány 2010 óta a közfoglalkoztatotti bér vásárlóerejét harmadával csökkentette, a minimálbérét pedig ötezer forinttal, így annak értéke egyre távolodik a létminimumtól.

Hatodik éve nem emelkedik a köztisztviselői illetményalap - folytatta -, eközben 10 százalékkal nőtt azok száma, akik éves szinten többet keresnek 6 millió forintnál.

"A haveroknak mindent, közbeszerzést, adókedvezményeket, a dolgozóknak meg kiszolgáltatottságot" - összegezte, bírálva, hogy a főügyész felesége egy nap alatt többet keres a Magyar Nemzeti Bankban, mint az átlagember egy hónap alatt, de azt is, hogy a szerinte látványosan gyarapodó Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosai osztalékként lényegesen több pénzt vettek ki, mint amennyit a dolgozóknak fizetett a cég munkabérként.

Fidesz: béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat

Erre a kormánypárt úgy reagált, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt félmillió embert tettek munkanélkülivé, a fizetéseket túladóztatták, a sorozatos megszorításokkal és a családok eladósításával keservessé tették a megélhetést.

"A baloldal ma is előbb adna munkát és segélyeket a bevándorlóknak, mint a magyar embereknek" - fogalmaz a Fidesz, majd kiemelik, a polgári kormány megbecsüli a dolgozókat, a foglalkoztatáspolitikai reformoknak köszönhetően huszonhárom éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma.

A Fidesz célja, hogy a magyar dolgozók fizessék Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, ezért jövőre tovább csökken az szja - fejtik ki, majd megjegyzik, a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a fizetések ma megőrzik értéküket, két és fél éve töretlen a reálbérek növekedése.

A kormánypárt emellett arra is kitér, hogy 2010 óta minden évben nő a minimálbér és béremelési programot indítottak a rendőröknek, a katonáknak, a tűzoltóknak, az ápolóknak, az orvosoknak, a pedagógusoknak, a szociális és gyermekvédelmi dolgozóknak.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk