Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Van-e dolgozói szegénység Magyarországon?

Az MSZP szerint a kormány nem a dolgozó emberek érdekét szolgálja, ezért "jó értelemben vett bérharc" nélkül tovább nő a szegénység Magyarországon. A Fidesz szerint azonban jelenleg béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat, nem úgy, mint a szocialisták kormányzása alatt.

Gúr Nándor, a szocialista párt országgyűlési lépviselője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján a dolgozói szegénység növekedését a többi közt azzal példázta: a kormány 2010 óta a közfoglalkoztatotti bér vásárlóerejét harmadával csökkentette, a minimálbérét pedig ötezer forinttal, így annak értéke egyre távolodik a létminimumtól.

Hatodik éve nem emelkedik a köztisztviselői illetményalap - folytatta -, eközben 10 százalékkal nőtt azok száma, akik éves szinten többet keresnek 6 millió forintnál.

"A haveroknak mindent, közbeszerzést, adókedvezményeket, a dolgozóknak meg kiszolgáltatottságot" - összegezte, bírálva, hogy a főügyész felesége egy nap alatt többet keres a Magyar Nemzeti Bankban, mint az átlagember egy hónap alatt, de azt is, hogy a szerinte látványosan gyarapodó Mészáros és Mészáros Kft. tulajdonosai osztalékként lényegesen több pénzt vettek ki, mint amennyit a dolgozóknak fizetett a cég munkabérként.

Fidesz: béremelés, adócsökkentés és több munkahely segíti a dolgozókat

Erre a kormánypárt úgy reagált, hogy a szocialisták kormányzásuk alatt félmillió embert tettek munkanélkülivé, a fizetéseket túladóztatták, a sorozatos megszorításokkal és a családok eladósításával keservessé tették a megélhetést.

"A baloldal ma is előbb adna munkát és segélyeket a bevándorlóknak, mint a magyar embereknek" - fogalmaz a Fidesz, majd kiemelik, a polgári kormány megbecsüli a dolgozókat, a foglalkoztatáspolitikai reformoknak köszönhetően huszonhárom éve nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint ma.

A Fidesz célja, hogy a magyar dolgozók fizessék Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, ezért jövőre tovább csökken az szja - fejtik ki, majd megjegyzik, a tartósan alacsony inflációnak köszönhetően a fizetések ma megőrzik értéküket, két és fél éve töretlen a reálbérek növekedése.

A kormánypárt emellett arra is kitér, hogy 2010 óta minden évben nő a minimálbér és béremelési programot indítottak a rendőröknek, a katonáknak, a tűzoltóknak, az ápolóknak, az orvosoknak, a pedagógusoknak, a szociális és gyermekvédelmi dolgozóknak.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter