Varga István: gazdaságélénkítéssel lehet elkerülni a tartós munkanélküliséget "/>
Megjelent: 10 éve

Varga István: gazdaságélénkítéssel lehet elkerülni a tartós munkanélküliséget

Eddig a válságkezelés volt a kormány elsődleges feladata, de remélhetőleg még az év során el lehet indulni a növekedésösztönzés irányába - mondta csütörtökön az MTI-nek Párizsban Varga István. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint, ha nem indul be Európában mindenhol a gazdaságélénkítés, akkor tartós munkanélküliséggel kell számolni.

A tárcavezető a világ fejlett országait tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) éves miniszteri találkozóján vett részt a francia fővárosban.

Tájékoztatása szerint a legtöbb hozzászóló, köztük a meghívott szakszervezeti vezetők is egyaránt a növekedő munkanélküliség veszélyeire hívták fel a figyelmet. Az elmúlt években ugyanis a gazdasági növekedéssel Európában sikerült mindenhol csökkenteni a munkanélküliséget, de a válság következményeként "visszakerültünk ugyanoda, ahol a kétezres évek elején tartottunk", mondta a miniszter.

Hozzátette: ha nem indul be a gazdaságélénkítés, akkor tartós marad a munkanélküliség 11-12 százalékos európai átlagszinten. Ebben az esetben többmillió ember ellátását kellene kezelni.

Az OECD szerdán megjelent, új előrejelzése szerint Magyarországon a munkanélküliség várhatóan kétszámjegyű marad jövőre, sőt, 2010-ben még nő is az idén várhatóhoz képest: az idei évre 10,7, jövőre 11,7 százalékos arány vár a szervezet.

Az OECD-értekezleten elsősorban a problémára kívánták felhívni a figyelmet, igazi válaszok még nem születtek. Varga szerint a tartós munkanélküliség megelőzésére Magyarországon "jobban meg kell nézni a közmunkaprogramok kérdését", és azt is meg kell vizsgálni, hogy az újonnan bevezetett, munkahelymegtartást ösztönző (4+1) programok hogyan alakíthatók át hosszabb távra a jelenlegi 3-6-12 hónap után, és a munkanélküliek ellátórendszerét is át kell alakítani. Ennek kidolgozására a miniszter mielőbb egyeztetni kíván az illetékes tárcákkal, hogy a megfelelő válaszlépéseket időben el tudja indítani a kormány.

A találkozón nagy hangsúlyt kapott a "zöld növekedés" kérdése: a válságban hogyan lehet a gazdaságot átállítani arra, hogy a visszaesés után a növekedés a zöld beruházások irányában induljon meg. - Ezt pedig ösztönző csomagokkal lehet támogatni - mutatott rá a miniszter.

Varga tájékoztatása szerint ezen a területen a magyar kormány támogatja a Nemzeti Fenntartási Fejlődési Tanácsnak a brit mintához hasonló klímatörvényre vonatkozó javaslatát. Emellett működnek a panelprogramok, elindul a zöld beruházási rendszer, amelynek keretében pályázatokkal kívánja a kormány a meglévő erőforrásokat ebbe az irányba fordítani.

Magyarországnak erre a kérdésre sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fordítania, hiszen az ország energiaellátása importfüggő és az energiahatékonyságban sem járunk az élen, pedig az ilyen beruházások óriási megtakarítással járnak - hangsúlyozta Varga.

Véleménye szerint a közgondolkodás megváltozásában is sokat kell tenni Magyarországon. A társadalmi igény megszületésével ugyanis kereslet teremthető, és az húzóerőként működhet a gazdaság ösztönzése mellett.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csatlakoztak a Közlekedési Munkástanácsok Szövetségéhez tartozó szakszervezetek a KDSZSZ-hez

A KDSZSZ Magyarország egyik legnagyobb közúti személyszállításban működő szakszervezeti szövetsége lett. Teljes cikk

A Magyar Orvosi Kamara új elnöke szerint egyszeri és érdemi béremelésre van szükség

Kincses Gyula szerint a hálapénz intézményét társadalmilag is érzékelhető béremelés nélkül nem lehet felszámolni. Teljes cikk

A középgeneráció uralja a belföldi cégeket

A felmérés szerint az idősebbek szerepe főképp a nagyobb cégek irányításában jelentős. Teljes cikk