Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Varga László a SZEF új elnöke

Varga Lászlót választották a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnökéül az érdekvédelmi szervezet pénteki kongresszusán; az új elnök a harmadik fordulóban kapta meg a szükséges szavazatszámot. A kongresszus Szabó Endre korábbi elnököt tiszteletbeli elnökké választotta.

A küldöttek alelnököket is választottak. A szakszervezeti szövetség alelnöke lett Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének tőtitkára, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének budapesti elnöke és Lázár András, a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke.

A körülbelül 700 ezer közszolgálati dolgozót képviselő szakszervezeti szövetséget 12 évig a most leköszönő Szabó Endre vezette, akit 75. születésnapja alkalmából többen is köszöntöttek a rendezvényen. A szakszervezeti szövetségnek negyedmillió tagja, 32 tagszervezete van, a kongresszuson több mint 170 küldött vett részt szavazati joggal.

A kongresszus elfogadta a szakszervezeti szövetség következő évekre szóló programját is. Ebben egyebek között kimondják, hogy követelik a kormányzattól az államháztartási reform tartalmi, szervezeti és pénzügyi elemeinek teljes körű kidolgozását, annak egyeztetését a szociális partnerekkel, a szakmai és tudományos képviselőkkel. A program utal rá, hogy valamennyi korábbi kormányzat programjában szerepelt az államháztartási reform. Ezen a címen viszont csak az állami szerepvállalás mérséklésére, a közkiadásokra fordított összegek, a költségvetési intézmények működés kereteinek csökkentésére, létszámleépítésekre került sor. Konzisztens államháztartási, illetve közszolgálati reformkoncepciót viszont egyik kormányzat sem dolgozott ki.

A program hangsúlyozza, hogy a költségvetési intézményekben közszolgáltatási munkahelyeken a feladatokhoz mérten nincs túlfoglalkoztatás. Ezért a szakszervezeti szövetség fellép minden olyan kormányzati vagy munkáltatói szándék, kommunikáció ellen, amely a változatlan feladatok ellenére létszámcsökkentésre alapozza a költségvetési kiadások mérséklését. A foglalkoztatottak körülbelül egyötöde dolgozik a közszférában, ez a szakszervezeti szövetség szerint nemzetközi összehasonlításban is elfogadható arány.

A szakszervezeti szövetség érdekelt egy több évre szóló bérfelzárkóztatási program kidolgozásában és annak végrehajtását garantáló megállapodás megkötésében. Mindezt olyan feltétellel, hogy a fedezetet a központi költségvetés biztosítsa.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter