kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Vasárnapi munkavégzés: értékek és érdekek ütköznek

A szabad vasárnap és a versenyképesség, a család és a munka kerül szembe egymással a vasárnapi munkavégzés kapcsán. A Pályacsúcs Magazin által megkérdezett bolti eladók többsége örömmel fogadná, ha nem kellene vasárnap dolgozni.

A KDNP-s Harrach Péter a közelmúltban egy televízióműsorban úgy fogalmazott: ha Hollandiában és Ausztriában be tudnak zárni szombat délben a boltok, akkor ez itthon is megoldható lenne. "Nem irigylem azokat, akiknek az a vasárnapi szórakozásuk, hogy plázákban lődörögjenek" - tette hozzá. Ráadásul a családanyák egyáltalán nincsenek kompenzálva a család nélkül töltött napért a szerény vasárnapi pótlékokkal. A kereszténydemokrata kezdeményezésre reagált a Szabad Demokraták Szövetsége is: "Az SZDSZ egyetlen javaslatot sem támogat, amely növeli a munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval mondja meg az embereknek, hogy hogyan osszák be a saját idejüket" - jelentette ki Gusztos Péter ügyvivő.


A jobboldali szavazók is vásárolnának vasárnapA lakosság többsége a vasárnapi nyitva tartást támogatja - derül ki a Medián közvélemény-kutató intézet tavalyi felméréséből. Akkor a válaszadók 58 százaléka nem tartotta jó ötletnek a kötelező bezárást, míg csupán 37 százaléka támogatta. Érdekesség, hogy a jobboldali szavazók között többen voltak a zárást ellenzők.


Mit szólnak a javaslathoz az érintettek, a bolti eladók?Egy nagy bevásárlóközpontban szondáztattuk az eladókat. A válaszokból kiderül, pótlék helyett inkább pihenésre vágynak. Sokkal inkább szeretteik körében töltenék ezt az időt. A törékeny, butikban dolgozó Erika annyit árult el: nagyon örülne a szabad vasárnapnak. Többet azonban nem mondhatott, arra hivatkozva: felettesei kifejezetten megtiltották, hogy bárkinek is nyilatkozzon az ügyben.

A pár lépésre található ékszerbolt egyik huszonéves alkalmazottja, Andrea már jóval közlékenyebbnek bizonyult: igaz, neki senki sem tiltotta meg a véleménynyilvánítást. A fiatal nő többéves eladói pályafutása során úgy tapasztalta: a vasárnapi nyitva tartás nem csak a dolgozóknak megterhelő, profit sincsen. "Nézz csak körül bármelyik nagyobb üzletközpontban vasárnap: a vendéglátóhelyek kivételével a legtöbb bolt kong az ürességtől. Miattuk felesleges is kinyitni: ráadásul az ékszerek drágasága miatt egy ékszerbolt hétköznap sem épp a leglátogatottabb üzlet. Pláne nem vasárnap. A zárva tartást így én csak támogatni tudom" - összegez. Andrea még hozzátette: ilyenkor főnöke, az ékszerüzlet tulajdonosa is szívesen lehúzná a rolót. A bevásárlóközpont üzemeltetési szabályzata miatt azonban ezt nem teheti meg.

Az egyik közeli bizsuboltban dolgozó, épp gyermeket váró Klaudia is teljes tévútnak érzi az üzletközpontok vasárnapi nyitva tartását. "A vasárnap a családé kellene, hogy legyen. Mikor legyek velük, ha nem akkor" - simítja végig a pocakját a hölgy, mintegy nyomatékképpen.

A kereskedelmi dolgozók számára is szabad vasárnap ötletét a pláza könyváruházának egyik eladója, Ildikó is teljes mellszélességgel támogatja. "Igen, igen, igen és igen, szabad vasárnapot mindenkinek" - lelkesedik. "Elviselhetetlenül sokszor vagyok hétvégés. Sőt, gyakran még hó vége előtt egy-két nappal sincsen készen a következő pár hét munkaidő-beosztása. Így persze lehetetlen normálisan előre tervezni bármilyen családi, magánéleti programot. Ha tehetném, a vasárnapi pluszpénz helyett mindenképpen a szabadidőt választanám" - fakad ki.


Akik hozzászoktak a hétvégi munkáhozE véleményen van az egyik ajándékbolt eladója, Henrietta is. "Mindenképpen jól jönne, ha nem valamelyik hétköznap kapnám meg a szabadnapot a vasárnap helyett." A nő azért megjegyzi, a vasárnapi munka egyetlen előnye, hogy az egész napos nyitva tartás helyett ilyenkor délután fél hatkor teheti le a lantot a máskor jellemző, este 9 óra helyett. Azért hozzátette: ő már annyira hozzászokott a "2 nap munka, 2 nap szabad, vagy 3 nap munka, 3 nap szabad" munkabeosztáshoz, hogy jobban megviselné egy klasszikus, irodai, 8-4-ig tartó munkanap.

A szúrópróbaszerűen kérdezett eladók közül csupán a több mint tíz éve a kereskedelemben dolgozó Ilonát nem zavarja a vasárnapi munkavégzés ténye. "Ha valaki hosszabb időt eltölt a kereskedelemben, előbb-utóbb átáll a vasárnapi munkára. Ráadásul a hétköznapi szabadnapok könnyebbé teszik a hivatalos ügyek elintézését is. Így legalább nem kell folytonosan egyeztetni valamelyik kollégával, hogy elkéredzkedhessek hétköznap délelőtt."


A Pályacsúcs Magazin olvasói közül sokan ellenzik a kötelező zárástAz eladók véleményével többnyire csak a kereskedelemben dolgozók értenek egyet. Egy záráspárti fórumozó így érvel: "Teljesen felesleges vasárnap nyitva tartani. A bevásárlást hétköznap is el lehet végezni, a hétvége pedig legyen a családé, a közös programoké, a hobbié stb.. A hétköznapi rohanásban úgysem vesszük észre egymást, legalább ezt az egy napot hagyjuk meg egymásnak, magunknak."

Vannak, akik nem tartanák jónak az állami beavatkozást: "Inkább rá kellene hagyni az emberekre, hogy mit akarnak kezdeni a vasárnapjukkal. Valaki annyit dolgozik, hogy csak akkor tud elmenni bevásárolni. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy az embereknek legyen szabadidejük is, és nem kell, hogy vasárnapra essen, vagy a hétvégi munka eléggé meg legyen fizetve - írja egy olvasónk. Egy másik szerint az emberek általában dolgoznak, és akkor tudnak vásárolni, ha szabadnapjuk van. És ez sokszor vasárnapra esik.

Takács Gabriella
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek