Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Vasárnapi nyitva tartás Svájcban

A svájci parlament jóváhagyta az üzletek vasárnapi nyitva tartását: az üzletek legfeljebb négy vasárnap tarthatnak nyitva egy évben anélkül, hogy annak szükségességét igazolniuk kellene. Az új szabályozás különösen advent idején teheti lehetővé a nyitva tartást.

Igaz viszont, hogy a munkavállalóknak bele kell egyezniük és bérpótlékot is kell a vasárnapi munkáért kapniuk.

Jelenleg Svájcban az üzletek csak akkor nyithatnak ki vasárnap, ha annak szükségességét igazolni tudják. Az egymástól eltérő szabályozás következtében a 26 svájci kanton közül tizenkilencben már most is van lehetőség vasárnapi nyitva tartásra.

A most engedélyezett évenként négy vasárnapi nyitva tartás dátumáról a kantonok maguk dönthetnek. Lehetséges viszont - mint például Genfben - a vasárnapi nyitva tartásról való teljes lemondás is.

A szakszervezetek bírálták a beavatkozást a munkához való jogba és hangsúlyozták, hogy nemcsak a kantonokat érintő kérdésről van szó. Alig valamivel több mint két évvel ezelőtt a svájciak népszavazáson csak hajszálnyi többséggel foglaltak állást a repülőterek és a nagyobb vasúti pályaudvarok üzleti eladóinak vasárnapi foglalkoztatása mellett.

Follow hrportal_hu on Twitter