Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 14 éve

Vasutassztrájk: egyre valószínűbb

Nem született megállapodás a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok között a szakszervezet sztrájkköveteléseiről és a még elégséges szolgáltatásról folytatott hétfői tárgyaláson.

images

images

Az egyeztetést szerdán folytatják.
A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, és a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez kiegészült azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás, valamint a pénzügyminiszter által bejelentett további inflációnövekedést a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja.

Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke a tárgyalást követően az MTI-nek elmondta: csalódott, mert azt remélte, hogy a közlekedési minisztériumban a szakszervezet és a tárca illetékese között múlt héten folytatott megbeszélés után a MÁV-csoport tárgyalódelegációja elmozdul eddigi merev álláspontjáról. Ez nem történt meg, így egyre elkerülhetetlenebb, hogy a sztrájkbizottság július 1-jei döntésének megfelelően, két héten belül folytatódjon a sztrájk.

Bárány Balázs elmondta, hogy többféle javaslatot is tettek a megoldásra, megpróbálták a MÁV figyelmét felhívni arra, hogy jobb megegyezni, mint fenntartani a munkabékétlenséget.

Bárány Balázs elmondta: a MÁV-START első éves vállalati ünnepségén a szaktárca óhaja az volt, hogy álljon helyre a munkabéke. Erre a szakszervezet fogékony, ezért is javasolták, hogy a tárgyalást szerdán folytassák.

Sigulinszki Tibor, a MÁV Zrt. szóvivője az egyeztetést követően elmondta: továbbra sem közelednek a felek álláspontjai, nincs előrelépés. A tárgyaláson tételesen végighaladtak a szakszervezeti követeléseken, a munkáltató egyenként amellett érvelt és bizonyította, hogy ezek irreálisak.

Sigulinszki Tibor szerint felelőtlen a szakszervezet magatartása, hogy lebegteti a sztrájk időpontját, ezzel bizonytalanságban tartja az utasokat. A vasutasnap közeledtével pedig egyre inkább az látszik, hogy a munkabeszüntetéssel nem a vasutasok érdekeit, hanem mást kívánnak szolgálni.
  • 2022.12.01CX-Ray hálózatelemzés online workshop Szeretnéd tudni, hogy kik a véleményvezérek, mentorok, talentek, szakértők, információforrások, kiégés szélén állók, elkötelezettek, elszigeteltek vagy potenciális vezetők a szervezetben? Részletek Jegyek
  • 2022.12.01CX-Ray elégedettség felmérés online workshop A munkahelyi hatékonyság az elégedett kollégákkal kezdődik! Skálázható, szűrhető eredmények - tudd meg, munkatársaid szerint, mik a valóban égető problémák! Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter