Megjelent: 15 éve

Vegyes csapattal termelékenyebb a vállalat

A Canon Europe, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata Donna Dawson viselkedéskutató pszichológust kérte fel egy jelentés elkészítésére, amely a modern irodai dolgozók esetében négy általános termelékenységi személyiséget azonosít - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A Canon megbízásából végzett legújabb kutatás megállapította, hogy az európai alkalmazottak munkanapjuk csupán 75 százalékában dolgoznak teljes hatékonysággal. A Canon és Donna Dawson pszichológus megpróbálták megérteni, hogyan befolyásolják az alkalmazottak munkáját a termelékenységi modellek. A jelentés rávilágít, hogy amennyiben a vezetők felismerik alkalmazottaik személyiségtípusait, könnyebben befolyásolhatják termelékenységüket. A négy azonosított személyiségtípus a Hajnalkák, a Késő délutáni süppedők, a Déltáji mesterek, valamint az Ebédidős henyélők.

A Hajnalkák a nap kezdetén leginkább termelékenyek, ám általában ebéd után pillanatok alatt csökken hatékonyságuk, míg a Késő délutáni süppedők a legnagyobb lendülettel közvetlenül ebéd után rendelkeznek, és késő délután a legkevésbé aktívak. A Déltáji mestereknek a reggelek folyamán legalacsonyabb teljesítményük és a délután közepére válnak produktívvá, az Ebédidős henyélők pedig kedvelik a hosszan elnyúló ebédeket: az elveszett munkaidőt megnövelt termelékenység mellett késő délután pótolják.


A munkaidő negyede rendre kiesik"A válaszadók csupán a munkanap 75 százalékában használják ki teljes kapacitásaikat: a munkahelyen töltött idő negyedében tehát nem termelékenyek. Az alkalmazottak felelőssége saját termelékenységi hatékonyságuk kezelése, a vezetőknek és a közvetlen feletteseknek azonban csapatuk összeállításakor figyelembe kell venniük a termelékenységi modelleket" - mondta Donna Dawson az ICM Research által 18 európai országban közel 5 500 irodai dolgozó körében végzett tanulmány kapcsán.

"A vezetőknek a különböző személyiségekből egy kiegyensúlyozott csapatot kell létrehozniuk az egyének személyes termelékenységének megfelelően. A természetes energiákat és munkaritmusokat egyensúlyba kell hozni, hogy csapaton belül kiegészíthessék egymást. A Hajnalkák például hatékonyan dolgoznak a projekt reggeli elindításakor, a Déltáji mesterek és más személyiségtípusok pedig későbbi napszakban képesek továbbvinni a munkát. A négy személyiségtípus vegyítése hozza a legjobb hosszú távú eredményeket" - tette hozzá Dawson.

"A vállalatnál és a csapatokban megtalálható személyiségek köre igen változatos. Abban az esetben válhat eredményessé egy csapat, amennyiben a vezetők megfigyelik az egyének mikor és miért képesek termelékenységük csúcspontját elérni" - mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásaiért felelős marketingmenedzsere.


A megbecsülés fontosabb, mint a fizetésA kutatás eredményei szerint az alkalmazottak legfontosabb motivációja a megbecsülés. A megkérdezettek 85 százaléka vallotta, hogy felettese dicséretével és elismerésével termelékenyebbé válna. Ez az érték Magyarországon 93 százalék, ám Spanyolországban, valamint Romániában is meghaladta a 90 százalékot. Csupán 80 százalék gondolta úgy, hogy a prémiumok, valamint a fizetésemelés növelné a termelékenységüket: tehát az elismerés hatásosabb tényezőnek bizonyult pénzbeli juttatásoknál. Hazánkban a felmérésben résztvevők 90 százaléka értett egyet azzal, hogy a jutalmak ösztönzően hatnak a termelékenységre.

"Nem meglepő, hogy az alkalmazottakat hatásosabban motiválja az elismerés, mint a pénz. Az egyéneknek fontos, hogy elfogadják őket, és nélkülözhetetlennek érezzék magukat munkahelyükön. Míg a pénzbeli ösztönzők a rövid távú motivációt segítik, a mindennapi munka elismerése hosszú távon is hozzájárul az elégedettséghez, így a megbecsültség érzése valóban motivál" - mondta Donna Dawson.


A vezetők a csapat lógósaiMagyarországon és Európában az irodai dolgozók 53 százaléka a rangidős vezetők vagy a magasabb pozíciót betöltő felettesek közül jelölte ki a csapat, illetve a vállalat legkevésbé termelékeny tagját. Éles ellentétre utal, hogy a Magyarországon válaszadók 34, Európában pedig a megkérdezettek 28 százaléka a helyetteseket tartotta leginkább termelékenynek.

"Minél magasabban helyezkedik el valaki a vállalati ranglétrán, annál több feladatot delegál másoknak, így a feladatokat ténylegesen elvégző helyetteseik tűnnek leginkább termelékenynek" - tette hozzá Dawson. Érdekes eredmény, hogy az európai válaszadók 43 százaléka saját magát érezte a csapat legtermelékenyebb tagjának. Ez az érték az Egyesült Királyságban és Németországban 54 százalékra emelkedett, ezzel szemben a magyar (34 százalék) és cseh alkalmazottak kétharmada vallotta, hogy nem ő a csapat leghatékonyabb tagja. "A vezetők általában értekezleteken vagy irodán kívül tartózkodnak, míg a helyettesek legtöbbje az irodában marad. Ez nem feltétlenül felel meg mindig a valóságnak, ám a kollégák körében a személyes jelenlét közvetlenül összefügg az érzékelt termelékenységgel" - mondta Adam Gillbe.

"A vezetők újabb és újabb módszereket keresnek csapatuk hatékonyságának folyamatos növeléséhez. Jelentős potenciál rejlik a termelékenységben, amennyiben mernek változtatni az általános üzletvezetésen, az alkalmazott technológiákon, valamint a csapatok összetételén. A Canon termékeivel és szoftvermegoldásaival segíti a vállalatokat a termelékenység és hatékonyság növelésében" - tette hozzá Adam Gillbe.
  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk