Megjelent: 14 éve

Vegyes csapattal termelékenyebb a vállalat

A Canon Europe, a digitális képalkotási technológiák egyik vezető vállalata Donna Dawson viselkedéskutató pszichológust kérte fel egy jelentés elkészítésére, amely a modern irodai dolgozók esetében négy általános termelékenységi személyiséget azonosít - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

A Canon megbízásából végzett legújabb kutatás megállapította, hogy az európai alkalmazottak munkanapjuk csupán 75 százalékában dolgoznak teljes hatékonysággal. A Canon és Donna Dawson pszichológus megpróbálták megérteni, hogyan befolyásolják az alkalmazottak munkáját a termelékenységi modellek. A jelentés rávilágít, hogy amennyiben a vezetők felismerik alkalmazottaik személyiségtípusait, könnyebben befolyásolhatják termelékenységüket. A négy azonosított személyiségtípus a Hajnalkák, a Késő délutáni süppedők, a Déltáji mesterek, valamint az Ebédidős henyélők.

A Hajnalkák a nap kezdetén leginkább termelékenyek, ám általában ebéd után pillanatok alatt csökken hatékonyságuk, míg a Késő délutáni süppedők a legnagyobb lendülettel közvetlenül ebéd után rendelkeznek, és késő délután a legkevésbé aktívak. A Déltáji mestereknek a reggelek folyamán legalacsonyabb teljesítményük és a délután közepére válnak produktívvá, az Ebédidős henyélők pedig kedvelik a hosszan elnyúló ebédeket: az elveszett munkaidőt megnövelt termelékenység mellett késő délután pótolják.


A munkaidő negyede rendre kiesik"A válaszadók csupán a munkanap 75 százalékában használják ki teljes kapacitásaikat: a munkahelyen töltött idő negyedében tehát nem termelékenyek. Az alkalmazottak felelőssége saját termelékenységi hatékonyságuk kezelése, a vezetőknek és a közvetlen feletteseknek azonban csapatuk összeállításakor figyelembe kell venniük a termelékenységi modelleket" - mondta Donna Dawson az ICM Research által 18 európai országban közel 5 500 irodai dolgozó körében végzett tanulmány kapcsán.

"A vezetőknek a különböző személyiségekből egy kiegyensúlyozott csapatot kell létrehozniuk az egyének személyes termelékenységének megfelelően. A természetes energiákat és munkaritmusokat egyensúlyba kell hozni, hogy csapaton belül kiegészíthessék egymást. A Hajnalkák például hatékonyan dolgoznak a projekt reggeli elindításakor, a Déltáji mesterek és más személyiségtípusok pedig későbbi napszakban képesek továbbvinni a munkát. A négy személyiségtípus vegyítése hozza a legjobb hosszú távú eredményeket" - tette hozzá Dawson.

"A vállalatnál és a csapatokban megtalálható személyiségek köre igen változatos. Abban az esetben válhat eredményessé egy csapat, amennyiben a vezetők megfigyelik az egyének mikor és miért képesek termelékenységük csúcspontját elérni" - mondta Adam Gillbe, a Canon Europe európai megoldásaiért felelős marketingmenedzsere.


A megbecsülés fontosabb, mint a fizetésA kutatás eredményei szerint az alkalmazottak legfontosabb motivációja a megbecsülés. A megkérdezettek 85 százaléka vallotta, hogy felettese dicséretével és elismerésével termelékenyebbé válna. Ez az érték Magyarországon 93 százalék, ám Spanyolországban, valamint Romániában is meghaladta a 90 százalékot. Csupán 80 százalék gondolta úgy, hogy a prémiumok, valamint a fizetésemelés növelné a termelékenységüket: tehát az elismerés hatásosabb tényezőnek bizonyult pénzbeli juttatásoknál. Hazánkban a felmérésben résztvevők 90 százaléka értett egyet azzal, hogy a jutalmak ösztönzően hatnak a termelékenységre.

"Nem meglepő, hogy az alkalmazottakat hatásosabban motiválja az elismerés, mint a pénz. Az egyéneknek fontos, hogy elfogadják őket, és nélkülözhetetlennek érezzék magukat munkahelyükön. Míg a pénzbeli ösztönzők a rövid távú motivációt segítik, a mindennapi munka elismerése hosszú távon is hozzájárul az elégedettséghez, így a megbecsültség érzése valóban motivál" - mondta Donna Dawson.


A vezetők a csapat lógósaiMagyarországon és Európában az irodai dolgozók 53 százaléka a rangidős vezetők vagy a magasabb pozíciót betöltő felettesek közül jelölte ki a csapat, illetve a vállalat legkevésbé termelékeny tagját. Éles ellentétre utal, hogy a Magyarországon válaszadók 34, Európában pedig a megkérdezettek 28 százaléka a helyetteseket tartotta leginkább termelékenynek.

"Minél magasabban helyezkedik el valaki a vállalati ranglétrán, annál több feladatot delegál másoknak, így a feladatokat ténylegesen elvégző helyetteseik tűnnek leginkább termelékenynek" - tette hozzá Dawson. Érdekes eredmény, hogy az európai válaszadók 43 százaléka saját magát érezte a csapat legtermelékenyebb tagjának. Ez az érték az Egyesült Királyságban és Németországban 54 százalékra emelkedett, ezzel szemben a magyar (34 százalék) és cseh alkalmazottak kétharmada vallotta, hogy nem ő a csapat leghatékonyabb tagja. "A vezetők általában értekezleteken vagy irodán kívül tartózkodnak, míg a helyettesek legtöbbje az irodában marad. Ez nem feltétlenül felel meg mindig a valóságnak, ám a kollégák körében a személyes jelenlét közvetlenül összefügg az érzékelt termelékenységgel" - mondta Adam Gillbe.

"A vezetők újabb és újabb módszereket keresnek csapatuk hatékonyságának folyamatos növeléséhez. Jelentős potenciál rejlik a termelékenységben, amennyiben mernek változtatni az általános üzletvezetésen, az alkalmazott technológiákon, valamint a csapatok összetételén. A Canon termékeivel és szoftvermegoldásaival segíti a vállalatokat a termelékenység és hatékonyság növelésében" - tette hozzá Adam Gillbe.
  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Futópaddal, golfhétvégével, uszodabérlettel korrumpálhattak egy minisztériumi főosztályvezetőt

Egy minisztérium főosztályvezetője, egy szállodatulajdonos, egy uszoda ügyvezetője és egy polgármester ellen emeltek vádat hivatali vesztegetés... Teljes cikk

Háromnapos munkahét - elindult a licit?

Már nem is négy, hanem három munkanap, igaz 12-14 órás műszakokkal, de jut két hétvége, sőt havonta hét nap folyamatos pihenés is – a Miamiban... Teljes cikk

Kriptovaluta-bányászgépeket próbált elszámolni egy víz-, gáz- és fűtésszerelő cég

Kriptovaluta-bányászatra alkalmas számítógépeket számolt el eszközbeszerzésként egy cég az adóhatóság vizsgálatra szerint - közölte a Nemzeti... Teljes cikk