Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Verseny nélkül adják a pénztárgéphez az adatkapcsolatot

A kereskedelmi szövetség szerint a szolgáltatók burkolt támogatása a pénztárgépekhez nélkülözhetetlen szolgáltatás rögzített ára.

A szolgáltatók burkolt támogatása az online adatkapcsolatért fizetendő hatósági ár, a nemzetgazdasági tárca által meghatározott ár torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek hétfőn.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn közölte, hogy a hazai kisvállalkozók segítése érdekében a miniszter módosítja a pénztárgép támogatási rendeletet: a vállalkozók jövőre is igénybe vehetik a cseréhez biztosított gépenkénti 50 ezer forintos állami támogatást. A miniszter döntött a rögzített hatósági ár bevezetéséről is az adatkapcsolatban, amely a kiskasszás vállalkozások esetében gépenként nettó 1500 forintra csökkenti a havi díjat, a PC alapú kasszát üzemeltetők körében pedig nettó 2500 forintban állapítja meg a havi üzemeltetési költséget.

Vámos György az MTI-nek elmondta: egyetértenek a pénztárgépek cseréjéhez nyújtott támogatás igénylési határidejének meghosszabbításával, amelyet teljesen ésszerűnek tartanak. Megjegyezte, hogy a már többször megígért határidő-hosszabbítást az NGM ezzel valóban betartotta.

Véleménye szerint ugyanakkor az online adatkapcsolatra vonatkozó rögzített hatósági árral - amelyet túl magasnak tart - a pénztárgép cseréjére kötelezettek rosszabbul járnak, és ez torz és elfogadhatatlan helyzetet eredményez. A kiskasszás vállalkozások esetében a rögzített hatósági árnak a nettó 1500 forintos díjnál alacsonyabbnak kellett volna lennie az adatforgalmat alapul véve - mondta. Hozzátette: ezeknek a vállalkozóknak a havi 700-800 forintos ár lenne reális.

Információi szerint a PC alapú kasszát üzemeltetők pedig a nettó 2500 forintos árhoz képest jóval alacsonyabb, nagyjából ezer forint körüli díjat alkudtak ki maguknak a piacon a szolgáltatóknál. A hatósági lépés hátterében a főtitkár szerint az állhat, hogy rosszul mérték fel az online adatkapcsolati piacot.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk