Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Vezető nélkül ugyan, de már működik a lánctartozások elleni szerv

Augusztus közepe óta működik a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv (TSZSZ), amelynek nagy szerep jut az építőipari lánctartozások felszámolásában, a szervezetnek azonban vezetője még nincs - mondta Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnökségének ülése előtt a főtitkár elmondta, hogy a szakmai szervezetek és a Nemzetgazdasági Minisztérium is jelölt vezetőt a TSZSZ élére, de a tárca jelöltje nem szerepelt az igazságügyi szakértők névjegyzékében, ami viszont feltétele a vezetői posztnak. Időközben felkerült a névjegyzékbe, de a miniszter még döntött - jegyezte meg.

A TSZSZ-ről szóló törvényt a parlament ez év március végén fogadta el, azzal a céllal, hogy a szervezet hozzájáruljon a lánctartozások felszámolásához. A lánctartozások kialakulásának egyik oka ugyanis az építészeti-műszaki tervezési, építési, kivitelezési szerződés teljesítéséből eredő szakértői vélemény kiadásának gyakori, sokszor indokolatlan késleltetése, megtagadása. A TSZSZ kiadja a dokumentumot a megrendelő, a tervező, a kivitelező vagy az alvállalkozó megbízására. Erre akkor van szükség, ha a teljesítésigazolás kiadása nem történt meg, kiadása vitás, vagy kiadták ugyan, de a kifizetés elmaradt. A vállalkozó a számára kedvező szakvélemény birtokában a neki járó pénz kifizetését a bíróságon nagyobb eséllyel érvényesítheti.

A TSZSZ független szervezetként az MKIK mellett működik. A jogszabály szerint 200 szakértővel tevékenykedik, eddig 155 tagot már kineveztek, és megjelent a pályázat a hiányzó helyekre is. Itt már figyelembe veszik a területi lefedettséget is. Az idei költségvetése - fél évre - 90 millió forint, amely elegendő lesz - jelezte az MKIK főtitkára. A TSZSZ kinevezett vezetőhelyettese, Csermely Péter beszámolt arról, hogy eddig 10 kérelem érkezett a szervezethez.

Az ÉVOSZ elnöksége megtárgyalta az elektronikus építési napló bevezetésével kapcsolatos problémákat is. Magyar Mária, a Belügyminisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kisebb vállalkozásoknak október 1-jétől kell alkalmazniuk az elektronikus építési naplót, de csak az akkortól induló munkákra. Így előfordulhat, hogy néhányan visszadátumozzák szeptemberre az indulást, de ezt nem ellenőrzik a építési felügyelők.

Az idén várhatóan 5-6 ezer olyan építkezés indul, ahol már elektronikusan kell vezetni a naplót.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter