Megjelent: 8 éve

Visegrádi Négyek Hallgatói Találkozó Miskolcon

A Miskolci Egyetem adott otthont 2012. március 30. és április 1. között a visegrádi négyek és partnereik hallgatói találkozójának. A HÖOK és a ME-HÖK közös szervezésében megvalósult szeminárium a „Hallgatói juttatások és ösztöndíjrendszerek” témáját járta körül.

A háromnapos konferencia során csaknem 10 ország hallgatói képviselői együtt készültek fel a felsőoktatásban készülő változásokra. A téma indokoltságát adta, hogy idén tavasszal készítik el az új felsőoktatási törvényhez tartozó térítési és juttatási kormányrendeletet, amelyhez a HÖOK egy átfogó javaslatcsomagot készít a felelős minisztérium számára.

A más országokban működő jógyakorlatokat és pozitív példákat a HÖOK konkrét javaslatok formájában szeretné beilleszteni az elkészülő anyagba. Megfondolandó például az a nyugat-európai szokás, mely szerint az ösztöndíj forrása követi az inflációt. Ha ezt hazánkban is alkalmaznák, akkor az ösztöndíj keretet biztosító hallgatói normatíva kétszerese lenne az eddiginek.

A visegrádi négyek hallgatói találkozóira a V4 országok mellett (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) általában meghívást kapnak olyan országok képviselői is, akikkel az utóbbi években szorosabb együttműködés alakult ki. Így a szemináriumon ezúttal Ausztria, Ukrajna, Luxemburg és Örményország hallgatói képviselői is részt vettek. A kölcsönös tapasztalatcsere mellett a találkozók kiemelt célja, hogy a European Students' Union (ESU) közgyűlései előtt a hallgatói képviselők egyeztessenek, és megpróbáljanak közös álláspontot kialakítani az aktuális témákról, ezzel is erősítve a V4 országok szerepét az európai hallgatói mozgalmakban. A közgyűlésre való felkészülést ezúttal Nevena Vuksanovic, az ESU elnökségének tagja segítette, aki egy átfogó előadás keretében ismertette az április közepén, Bukaresten megrendezésre kerülő közgyűlés napirendi pontjait.

Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is új felsőoktatási törvényt készít a kormányzat, ami sok tekintetben tartalmaz hátrányos elemeket a hallgatók számára. Ezért a találkozó szervezői fontosnak tartották, hogy mind a cseh hallgatói szervezet, mind a HÖOK képviselői beszámoljanak a két országban történt diáktüntetésekről és az új törvényekkel kapcsolatos hallgatói érdekérvényesítés eredményeiről.

A sok szakmai program mellett azért maradt idő kulturális programokra is. A résztvevőknek lehetőségük volt megismerkedni Tállya borvidékével, illetve a miskolci barlangfürdő varázslatos hangulatával.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk