kapubanner for mobile
Megjelent: 12 hónapja

Visszatértek a könyvtárakba az olvasók

A személyes könyvtárhasználatok, a kölcsönzések, a nyitvatartási napok és a könyvtári programokon részt vevők száma meredek emelkedésnek indult a koronavírus-járvány elmúltával.

könyvtár oszk felmérés-

Mára megközelíti a magyarországi könyvtárak látogatottsága a járványhelyzet előtti adatokat - derül ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének (OSZK KI) felméréséből.

Az intézet január 17. és május 20. között folytatott országos adatgyűjtést a magyarországi könyvtárakra vonatkozóan. A gyorsjelentésben közölt adatok még csak részben ellenőrzöttek; az elemzés pillanatában 3810 könyvtár adatait dolgozták fel a KI munkatársai, és folyamatban van 76 adatközlés összesítése. Igaz, nagyobb eltérések már aligha várhatóak - hívja fel a figyelmet az OSZK KI.

A felmérés a könyvtárak jelenlegi működését, olvasói létszámát, a rendezvények, kísérőprogramok szervezését és a könyvtári foglalkoztatottakat vizsgálta. 

A 2019-ig kibontakozó könyvtárstatisztikai trendeket a koronavírus-járvány, majd az azt követő energia-veszélyhelyzet látványosan megtörte, és valószínűleg a 2023. év statisztikájára is hatással lesznek ezek a könyvtárak által nem befolyásolható, külső tényezők.

A jó hír, hogy a személyes könyvtárhasználatok, a kölcsönzések, a nyitvatartási napok és a könyvtári programokon részt vevők száma meredek emelkedésnek indult: jellemzően közel 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - áll az elemzésben.

A felmérésben részt vevő könyvtárakból 2019-ben összesen 22,46 millió dokumentumot kölcsönöztek, ez a szám 2021-ben 12,07 millióra csökkent, tavaly azonban már 15,84 millió volt.

A könyvtárak rendezvényein 2019-ben összesen 4,54 millióan vettek részt, a következő évben 1,93 millióan, 2022-ben ezzel szemben már 3,27 millió látogatót regisztráltak.

Az olvasók és a látogatók visszatérnek tehát a könyvtárakba, amelyek a kihívások ellenére továbbra is nélkülözhetetlen találkozási pontok, szellemi és kulturális terek - hangsúlyozza az OSZK.

MTI

Fotó: unsplash.com

  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Súlyos üzemi baleset történt Sárszentmihályon

Egyelőre nem lehet tudni, hogy emberi mulasztás vagy műszaki hiba miatt történt a baleset. Teljes cikk

Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk