Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Viszonossági alapon biztosítanák a Brexit után a munkavállalói jogokat

A brit külügyminiszter szerint viszonossági alapon meg lehet állapodni a többi európai uniós tagállammal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról.

Philip Hammond csütörtökön az alsóház külügyi bizottságának meghallgatásán a külföldi EU-állampolgárok jövőbeni státusára vonatkozó kérdésre Hammond azt mondta: a brit kormány elismeri azt az „életfontosságú” hozzájárulást, amelyet a külföldi uniós munkavállalók nyújtanak a brit gazdaságnak.

Hozzátette: hamarosan munkavacsorán találkozik a többi 27 EU-tagállam külügyminisztereivel, akiket „informális megbeszélés” keretében tájékoztat a brit EU-tagságról tartott referendum következményeiről, és e rendezvényen lesz alkalma tolmácsolni az EU-munkavállalók jogairól alkotott brit álláspontot is. Hammond kijelentette: e találkozón kérni fogja a többi külügyminisztert, hogy a viszonosság alapján hasonlóképp ismerjék el a náluk élő és dolgozó britek szerepének fontosságát országuk gazdaságában.

A brit külügyminiszter közölte: biztos abban, hogy sikerül viszonossági alapon egyezségre jutni a munkavállalói jogok további biztosításáról.
David Cameron miniszterelnök, aki a népszavazás másnapján bejelentette, hogy őszig távozik tisztségéből, ehhez fűzött akkori nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az EU-társállamokban élő britek, illetve a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok életkörülményeiben nem lesznek „azonnali” változások.

A British Future nevű, integrációs és migrációs kutatásokra szakosodott intézet megbízásából az ICM közvélemény-kutató által elvégzett legutóbbi felmérés szerint a választók 84 százaléka támogatja, hogy az Európai Unió más országaiból érkezett letelepülők és munkavállalók továbbra is Nagy-Britanniában élhessenek.

A kormányzó Konzervatív Párt több képviselője is azt szorgalmazta az elmúlt napokban, hogy a kormány adjon biztosítékokat a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgároknak eddigi jogaik csorbíthatatlanságára.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter