Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Vitatkozik a Fidesz az MSZP-vel a munkanélküliségről

A Fidesz szerint a szocialisták hiába készítenek alternatív költségvetést, hiszen az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdai jelentéséből is kiderül, hogy 2004 és 2010 között 1850 milliárd forint elköltése mellett is képtelenek voltak a munkanélküliség csökkentésére.

images

Kara Ákos, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának fideszes alelnöke az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében felidézi az ÁSZ beszámolóját, amely szerint 2004 és 2010 között 56,8 százalékról 55,4 százalékra csökkent a hazai foglalkoztatási ráta.

A kormánypárti politikus szerint a szocialisták által kialakított és működtetett foglalkoztatáspolitikai támogatási rendszer átláthatatlan és fenntarthatatlan volt, ami azt okozta, hogy Magyarország európai sereghajtó lett a foglalkoztatottságban. "Röviden fogalmazva: foglalkoztatási szempontból is csődhelyzetbe hajszolták Magyarországot" - fogalmaz Kara Ákos.

Kiemeli továbbá, hogy az ÁSZ jelentése szerint 2004 és 2010 között a fiatalok és az 55 év felettiek körében volt a legalacsonyabb a foglalkoztatottság szintje. A szocialisták a területi, regionális különbségeket is képtelenek voltak csökkenteni, eközben a munkaerő-piaci programok túlnyomó többségének sem volt hosszú távú hatása - fejti ki, hozzátéve, ez azt jelentette, hogy amint megszűnt a támogatás, szinte rögtön megszűnt a munkahely is.

Kara Ákos szerint a jelenlegi kormány ezért alakította át a szakképzés és közfoglalkoztatás rendszerét. Emellett hangsúlyozza, hogy a 2010-es kormányváltás óta 80 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, valamint jelentősen emelték a minimálbért is. A Fidesz-KDNP-kormány célzott támogatást nyújt a leginkább rászorultaknak azért, hogy minél többen tudjanak dolgozni - fűzi hozzá, megjegyezve: a kabinet ennek érdekében jövőre jelentősen csökkenti a pályakezdő fiatalokat, az 55 év felettieket, valamint a kismamákat foglalkoztató vállalkozások munkáltatói terheit.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk