Megjelent: 15 éve

Vonzó juttatás a céges autó

Magyarországon még mindig vonzó juttatásnak számít a céges autó. A korlátlan használatra adott céges juttatás 50-80 ezer forinttal is megdobhatja a havi fizetést. Jellemzően cégvezetők, középvezetők, értékesítők, területi képviselők részesülnek vállalati autóban. Körképünk a hazai vállalati szférából.

"A vállalati gépjármű elsősorban a felsővezetők kiváltsága, hazánkban a főnökök 88 százaléka céges autóval jár. A hierarchia csúcsán lévők mellett a középvezetők számíthatnak vállalati kocsira, illetve azok, akiknek a munkájukhoz az autó elengedhetetlen kellék. Ilyenek például az értékesítők, a területi képviselők, az orvoslátogatók, a szállítmányozók vagy a szervizesek" - avatott be Kerti Piroska, az ösztönzésmenedzsmentre szakosodott Watson Wyatt kompenzációs szakértője. A Watson Wyatt tavaly 201 multinacionális vállalat fizetéseit és béren kívüli juttatásait térképezte fel.


Luxusautó: a főnökök 15 százalékánakA kapott autók skálája széles. Jókay Gábor a Hewitt Associates javadalmazási üzletágának vezetője elmondta: "A vállalatigazgatóknak körülbelül a 15 százaléka használhat luxuskategóriájú gépkocsit, például Audi A8-ast. További 85 százalékuk a felső kategóriába tartozó autók valamelyikét (BMW 5-öst, Audi A6-ost) kapja meg. A középvezetői szinten lévőknek Ford Mondeot, Opel Vectrát, VW Passatot, a többieknek pedig VW Golfot, Toyota Corollát, Opel Astrát, Peugeut 307-et vagy Ford Focust biztosítanak a vállalatok. "A pénzintézeteknél egy kicsit más a helyzet. Mivel ott ténylegesen a presztízst hivatott demonstrálni az autó, ezért ott gyakran már a középvezetőknek is felső kategóriájú autót biztosítanak" - árnyalta a képet Kerti Piroska.

A többgyermekes munkavállalóknak rossz hír, hogy a családi autó mint juttatás igen ritka, csak kivételes alkalmakkor kerül szóba. Kerti Piroska például csak egyetlen esetről tud. "Akkor azért döntöttek az egyterű jármű mellett, mert tudták: az átcsábítani kívánt felsővezető erre vágyik, és ezt jelenlegi munkáltatója nem biztosítja a számára. Végül sikerült is megnyerni maguknak az illetőt" - mesélte. A családi autók mellett a nyitott tetejű, cabrio autók sem jellemzők, és nincs ez másként a négykerék-meghajtású terepjárókkal sem - tudtuk meg Gáti Tamástól, a Magyar Lízingszövetség flottabizottságának elnökétől.


11 millió forint cégvezetői autóraÁrban egyébként az autóvásárlás a következőképpen alakul: a felsővezetők gépkocsijára átlagosan 11 millió forintot költenek a cégek, a középvezetőkére 5,5-6 milliót, a többi dolgozó pedig 4 millió forint értékű járművet kap.

Mekkora beleszólása van a későbbi használónak a kiválasztott autó típusába? A felmérések a témában igen különböző eredményeket hoztak. A Hewitt Associates adataiból az derül ki, hogy a dolgozóknak mindössze a 25 százaléka választhatta meg a típust, ám ők is csak egy bizonyos árhatáron belül szemezgethettek, ráadásul egy előre elkészített listáról. Ezzel szemben a Watson Wyatt kutatása szerint a dolgozók 80 százaléka választhatott: 44 százalékuk elé egy listát tettek, 36 százalékuk számára pedig csak az autó árát határozták meg.


Korlátlan használat a többségnekBár közel félmillió céges autó jár az utakon, közel sem biztos, hogy mindegyik a dolgozó garázsában köt ki a nap végén. A vállalati autók használatának több verziója is ismert. Egyrészt létezik a korlátlan használat, amikor az illető sajátjaként kezelheti a gépjárművet. Oda mehet vele, ahová akar, és annyit, amennyit akar. Egy másik változat a limitált használat, amelynek lényege, hogy az alkalmazott csak bizonyos számú kilométert tehet meg vele magánhasználat céljából. A harmadik verzió pedig a "kulcsos" változat: a munkatárs elviheti az autót, de csak üzleti ügyben, a kulcsot a nap végén le kell adnia.

Mint megtudtuk, a felsővezetők jellemzően korlátlanul használhatják az autót, míg az értékesítőknek, szervizeseknek körülbelül a háromnegyede rendelkezhet szabadon a gépkocsival. A fennmaradó 25 százaléknak limitált a használat.


Beszerzés: bankhitelből és lízingelveMilyen konstrukciók közül választhat az, aki úgy dönt: megpróbálja felrázni dolgozóit néhány céges autóval? A vállalatok előtt négy út áll: megvehetik saját pénzből a gépkocsit, finanszírozhatják bankhitelből, emellett lehetőségük van "pénzügyi lízingelésre" és "operatív lízingelésre" is.

"A pénzügyi lízingelés során a gépjármű a cég tulajdonába kerül, ennek megfelelően teljes értékét ki kell fizetnie havi bontásban. Az operatív lízingelés során az eszköz nem kerül a vállalat tulajdonába, a használat után visszakerül a bérbeadóhoz. Ugyanakkor nem is kell kifizetni a teljes értéket, csupán a beszerzési érték és a maradványérték közötti különbözetet" - magyarázta Gáti Tamás, a LeasePlan Hungária vezérigazgatója.

Az elnök elmondta: jelenleg még a bankhitelből történő finanszírozás, illetve a pénzügyi lízingelés számít a legnépszerűbb konstrukciónak. A cégek 60 százaléka dönt ezek mellett. A többiek egy összegben veszik meg az autót.

Magyarországon ezer feletti gépkocsiparkkal főleg az állami cégek rendelkeznek. Őket a gyógyszeripari cégek követik 100-200 autóval, a kis- és középvállatok pedig általában 10-30 járművet lízingelnek.

Oroszi Babett
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Ezekben az országokban a legboldogabbak az emberek

Hatodik éve Finnország a legboldogabb ország a Földön, a Gallup éves besorolása szerint. Teljes cikk

Sem mennyiség, sem minőség. Hol vannak a jó munkatársak?

Hová tűntek a dolgozó kezek és agyak? Újabb külföldre menési hullám zajlott le a bolt- és szálláshely-bezárások miatt? Miért nincs a... Teljes cikk

Mik az álláskeresés nehézségei?

Az álláskeresés az életünk egyik legnehezebb és legstresszesebb időszaka lehet. Bár sok ember talán azt gondolja, hogy az állások bőségesek és... Teljes cikk