Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 éve

120 ezer forint különbség is lehet a boltos bérek között

Nem mindenki győzi a béremelést, így mostanra akár 120 ezer forint is lehet a különbség a legrosszabbul fizető kisbolt, és a nagyboltok bérei között - írja a blokkk.com.

A legutóbbi statisztikák szerint az 50 főnél kisebb létszámot foglalkoztató boltos vállalkozásoknál a fizikai dolgozók havi bruttó átlagkeresete 188 ezer forint. Ez az átlag, így van, olyan pénztáros, árufeltöltő, raktáros, aki csak 180 ezer forintot keres. A közép-és a nagyvállalkozásoknál már magasabb az átlagkereset, különbség pedig 64 ezer forint. A bolti eladók 45 százaléka dolgozik 50 főnél kisebb létszámú üzletben- írják.

Az illatszerboltban dolgozók hónapok óta a bérrangsor elején vannak, most előbbre ugrottak az autókereskedők és a bútorboltban dolgozók. Lejjebb csúszott viszont az italboltban, a játékboltban, és a könyvkereskedésben dolgozók bére. Legkevesebbet továbbra is a halasok kapnak.

Az 5-9 fővel működő kisboltokban 171-190 ezer forint között mozog az eladók havi bruttó átlagkeresete. A bérkülönbség körükben jóval kisebb, 19 ezer forint, nekik hatalmas nyomást jelent a kötelező minimálbér.

A nagyobb boltok közül a bútorboltban lehet jól keresni, ott akár a 291 ezer forintot is elérheti a fizetés.

Az átlagot tekintve jól fizető autókereskedések kisvállalkozásai adják a legkisebb kereseti lehetőséget, ahol így 119 ezer forint a szakmán belüli bérkülönbség. Százezer forint felett mozog a szakmán belüli bérkülönbség még a bútorboltokban , valamint az italboltokban is.

Fotó: pxhere.com
blokkk.com


Follow hrportal_hu on Twitter