Szerző: Berta László
Megjelent: 4 éve

25 százalékkal kellene emelni a családi pótlékot

25 százalékos családipótlék-emelés nélkül csökkennek a legszegényebb gyerekek esélyei. A sportból jutna pénz a családi pótlék emelésére is, azonban a Gyerekesély Közhasznú Egyesület nem lát pozitív elemeket a 2017-es családtámogatási intézkedésekben - mondta Darvas Ágnes, a szervezet elnöke.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület egyik legfontosabb kifogása, hogy 2008 óta nem emelik a családi pótlékot. 2017-ben például 3,2 milliárd forinttal kevesebbet költ az állam, mint 2016-ban. A csökkenés részben az érintett népesség számának csökkenésével függ össze. Rontja a helyzetet, hogy miközben a gyerekszegénység 2010 és '14 között drasztikusan nőtt, a kormány 2017-ben több mint fél milliárd forinttal kevesebbet szán a szegény családoknak legfontosabb rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre, mint 2016-ban.

A Gyerekesély Közhasznú Egyesület 2017-es költségvetést elemző tanulmányának címében megfogalmazta kritikáját: hiányzik a minden gyerekre vonatkozó felelősségvállalás, és nem méltányos a forráselosztás sem.

Lassan, de biztosan a családi pótlék utolsó emelésének tízéves „évfordulójához” közeledünk - írja tanulmányában Gyerekesély Egyesület, de a „jubileumot” nem tartják ünnepinek: a jövedelmi helyzettől függetlenül, gyerekek után járó univerzális ellátás összege 2008 óta mintegy 25 százalékot vesztett értékéből. Az akkori kismértékű, differenciált emelés óta egyetlen kormány sem tartotta fontosnak, hogy javítsák, vagy legalább szinten tartsák a több, mint 1,8 millió gyereket érintő ellátás színvonalát. A 2017-es költségvetésben sincs ez másként - írják.

„25 százalékkal kellene emelni a családi pótlék összegét 2017-ben, ennek azonban nyoma sincs” - mondta lapunknak Darvas Ágnes. A tanulmány szerint ez leginkább azokat a legszegényebb - köztük a kiugróan magas szegénységi kockázatú kisgyerekes, sokgyerekes és egyszülős - családokat sújtja, amelyek költségvetésében meghatározó szerepe van a családi pótléknak. Megítélésük szerint a társadalmi szolidaritás és összetartozás európai értékeit szem előtt tartva, a kormánynak, nem várva meg a tízéves „évfordulót”, emelnie kellene a családi pótlék összegét.

Ennek azonban nyoma sincs egyelőre. Annak ellenére sem, hogy szeptemberben kis remény mutatkozott a változásra. Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI szerint azt mondta egy lengyelországi gazdasági fórumon, hogy „a magyar kormány "kíváncsian figyeli" a Lengyelországban tavasszal bevezetett 500 plus programot. Ennek keretében minden második és további gyermek után havi 500 zloty (mintegy 35 500 ezer forint) támogatást fizetnek gyerekenként.”

Novák kijelentése azonban nem hozott változást eddig az Orbán-kormány családpolitikájában.

Megkérdeztük az EMMI-t, hogy tervezik-e családi pótlék emelését 2017-ben, vagy 2018-ban; és ha igen, akkor, milyen mértékű emelkedést tartanak megvalósíthatónak, azonban kérdéseinkre eddig nem érkezett válasz.

A Gyerekesélynek két javaslata van a családi pótlék emelésére

Az egyik, hogy a 1,8 millió jogosultat egyforma mértékben érintő 25 százalékos emeléssel lehetne ellensúlyozni a 2008 óta tartó értékvesztést. Ez mintegy 75-80 milliárd forintos többletkiadást jelentene a 2017-re tervezett forrásokhoz képest. Ennek hatására a családi pótlék összege az egy- és kétgyerekesek esetében (gyerekenként) mintegy 3000 forinttal, a három és többgyerekeseknél gyerekenként 4000 forinttal emelkedne. Az egyszülős családok esetében - gyerekszámtól függően - 3400-4200 forinttal lenne több a havonta folyósított ellátás összege.

A másik megoldási javaslat szerint a családi pótlék szegénységcsökkentő hatását erősítené az eltérő szegénységi kockázatokat figyelembe vevő gyerekszám szerinti differenciált emelés, amelynek költségvonzata kevesebb, mint az általános emelésnek. Az egygyerekesek esetében 10 százalékos, a kétgyerekeseknél 15 százalékos, a három és több gyereket nevelő családoknál 25 százalékos emelést javasolnak, amely mintegy 55 milliárd forintos többletkiadással jár. A változtatással az egygyerekesek családi pótléka 1200 forinttal, a kétgyerekeseké gyerekenként közel 2000 forinttal, a három és több gyerekeseké 4000 forinttal emelkedne. A gyereküket egyedül nevelő családok ellátása 1400-4300 forinttal nőne.

A Gyerekesély Egyesület mindkét irány esetében javasolja a súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyerekek után járó emelt összegű családi pótlék összegének 25 százalékos emelését, valamint az éves indexálását az emelés utáni értékvesztés megakadályozása érdekében.

A sportból jutna rá pénz

A családi pótlék, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény és a gyermekétkeztetés területén javasolt módosítások (ez utóbbira cikkünkben nem tértünk ki) összességében megközelítőleg 100 milliárd forintos nagyságrendet képviselnek a Gyerekesély szerint.
Ennek forrásait a jelenlegi költségvetési terv és az adózást érintő jogszabályok alapján két területen látják. Az egyik a sporttal összefüggő vállalkozások társasági adójának ismételt csökkentése (90 milliárd forint közvetett támogatást, költségvetési bevétel kiesést jelent). A másik ugyancsak a sporttal függ össze (beruházások és a tevékenységek támogatása), melynek összességében 260 milliárdos költségvetési kerete van a 2017-es tervezetben - írják tanulmányukban. (Azt külön jegyzik meg, hogy ezen belül a kiemelten fontos szabadidős és diáksport 1 milliárd forintos keretével csak „zsebpénzre” tűnik jogosultnak.)
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az egészségügyi szakdolgozók 90 százaléka elégedetlen a keresetével

A fekvőbeteg ellátásban dolgozók közel fele hagyná el az állami egészségügyet. Minden ötödik ápoló pedig hivatást váltana - hívja fel a... Teljes cikk

Továbbra sem dőlt el, emelkedik-e a minimálbér idén

A minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről a felek továbbra sem tudtak megegyezni, ezért a tárgyalások jövő héten folytatódnak - mondta... Teljes cikk

Helyettesítési díjat vezetnek be a bölcsődei dolgozóknak

Az idei évtől helyettesítési díjat kapnak azok a bölcsődei dolgozók, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett... Teljes cikk