kapubanner for mobile
Megjelent: 19 éve

A középfokú vizsga sokszor kevés

Az utóbbi években a munkaerőpiacon alapvető elvárássá vált az idegennyelv-ismeret, amely már nem kuriózum, nem emeli ki a pályázót a többi jelentkező közül. A fizikai dolgozókon kívül szinte minden munkavállalónak szüksége van rá az érvényesüléshez.

Érdemes utánajárni, a munkaerőpiacon mely pozícióhoz milyen szintű nyelvtudást várnak el. A Pályacsúcs Magazin három HR szakértőt kérdezett.

Ahol van külföldi kapcsolat, ott kell a nyelvtudás
"Csak a teljesen magyar tulajdonú vállalatoknál tapasztalható, hogy a munkakör betöltéséhez nem elvárás az idegennyelv-tudás, de a külföldi piacokra dolgozó illetve a külföldi partnerekkel üzleti kapcsolatban lévő munkatársaktól ezek a cégek ii megkövetelik legalább egy idegen nyelv ismeretét", mondta Marosi Péter, a Gradus Consulting Személyzeti és Vezetői Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Ezt Szeredi Anita, a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft toborzási és kommunikációs referense és Sinka Judit, a Carrier CR Magyarország Kft HR-vezetője megerősítette.

Az angol mindenek felett
Melyik nyelvet érdemes a munkaerőpiacon való érvényesüléshez elsajátítani? Marosi Péter szerint az előző évekhez hasonlóan továbbra is az angol nyelv ismerete az elsődleges nyelvi elvárás a pályázókkal szemben. A német - az angollal szemben - abban az esetben szerepel a munkáltatói igények között, ha a cég magyar-német vegyesvállalat, és csak a két ország relációjában dolgozik. Egy német központú multinacionális cégnél azonban már minden bizonnyal az angol lesz a hivatalos nyelv, a plusz németnyelv-tudás előnyt jelenthet a pályázók esetében.

Melyik szint mit takar?
Az elvárt nyelvtudás szintjének meghatározására többféle megfogalmazást láthatunk a hirdetésekben. A fejvadász szerint, ha a munkáltató középszintű vagy középfokú, illetve jó kommunikációs szintű nyelvtudást kér a pályázóktól, az azt jelenti, hogy a jelöltnek rendelkeznie kell legalább középfokú nyelvvizsgával, amelyet a gyakorlatban - a mindennapi írásbeli és szóbeli kommunikáció során - is képes használni, és ha szükséges, tárgyalóképessé tud fejleszteni. Általában a középvezetőinél alacsonyabb szintű pozíciók esetében találkozhatunk ezzel a munkáltatói igénnyel. A Valeonál például a mérnökök, illetve a pénzügyi és logisztikai osztályon dolgozók mellett az adminisztratív munkakörökre pályázóknak szükséges jó kommunikációs szintű nyelvtudással rendelkezniük.

Társalgási szint: adminisztratív pozícióknál
A társalgási szint esetében a nyelvvizsga megléte nem elsődleges szempont, fontosabb, hogy a munkakörhöz szükséges speciális szavakat, szófordulatokat - például telefonáláskor a bemutatkozást stb. - ismerjék és alkalmazzák a pályázók. Ezt legtöbbször a recepciós és az adminisztratív pozíciók esetében várják el a külföldi tulajdonú cégek - mondta Marosi Péter. Az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó Valeo-nál egyébként a könyvelőknél is elegendő ez az alapszintű nyelvtudás.

Tárgyalóképes: középfokú vizsga, szaknyelvi ismeret
A munkáltatók értelmezése alapján - tette hozzá - a "tárgyalóképes nyelvtudással" rendelkező pályázók középfokú nyelvvizsgájuk mellett a munkakörhöz tartozó szakmai nyelvet is ismerik és beszélik - igény szerint idegen nyelvű prezentációkat, tárgyalásokat, megbeszéléseket tartanak és értelmeznek, egy nemzetközi projektbe történő bekapcsolódáskor pedig teljes értékű tagjai tudjanak lenni a csapatnak, nyomon tudják követni az eseményeket, és képesek véleményt alkotni a felmerülő témákkal kapcsolatban.

A Carrier CR-nél a mérnököknek és a közgazdászok felé elvárás a tárgyalóképes nyelvtudás, csakúgy, mint a beszerzők, értékesítők esetében. Ugyancsak tárgyalóképes nyelvtudást vár el a vezetőség a cégnél dolgozó közép- és felsővezetőktől.

Felsővezetők: felsőfokú nyelvvizsga, magas szintű gyakorlati ismeret
A felsővezetői állások esetében a munkáltatóknak egyébként sokszor nem elegendő a tárgyalóképes nyelvtudás, hanem felsőfokú nyelvvizsgához és magas szintű gyakorlatban is használható nyelvtudáshoz kötik a jelöltek alkalmazását. Ez az igény még akkor is megfogalmazódik, ha a kollégák nagy része külföldi és a mindennapok munkanyelve az adott idegen nyelv. "Egy alkalommal például egy főkönyvelői pozíció betöltéséhez kellett a felsőfokú nyelvvizsga és a magas szintű gyakorlati tudás - mivel a kollégák külföldiek voltak és csak angolul, a hivatalos cégnyelven tudtak kommunikálni egymással" - mesélte Marosi Péter.

A tapasztaltabb munkatársaknál jobb a helyzet
A szakértők mindegyike egyetértett abban, hogy a pályázók zöme megfelel az adott nyelvi elvárásoknak. Az egy-két éves tapasztalattal rendelkezők és a pályakezdők esetében viszont adódnak hiányosságok. "Nyelvtudásuk a középfokú nyelvvizsga megléte ellenére gyakran nem éri el a kívánt szintet. Tapasztalataim azt mutatják, a pályakezdők bár írásban ki tudják fejezni magukat idegen nyelven, szóban viszont már kevésbé" - mondta el Szeredi Anita. Sinka Judit tapasztalatai szerint pedig azon pályakezdők nyelvtudása felel meg a munkaerő-piaci igényeknek, akiknek egyetemi/főiskolai tanulmányaik szerves részét képezte a nyelvtanulás.



Marosi Péter mindezt egy példával szemléltette: Egy kiválasztás során 150 - középfokú és felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező - pályakezdő diplomást hallgattunk meg. A magas szintű, tárgyalóképes nyelvtudásnak mindössze harminc pályázó felelt meg.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek