Megjelent: 5 éve

A Magyar Állami Operaház is sztrájkolhat

Elbocsátásokat tervezett a New York-i Metropolitan Opera vezetősége augusztus elsejétől, de az utolsó pillanatban sikerült megállapodni a szakszervezetekkel a költségek csökkentéséről. Hazánkban sincsenek megnyugtatóan rendezve az Operaház munkaügyi kérdései, ezért már itthon is sztrájkoltak az operaházi dolgozók.

Bárány Balázs Péter az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke elmondta: „Szakszervezetünk 2009-ben alakult, jelenleg 250 fős tagsága van, mindegyikük az Operaház alkalmazottja: műszaki kollegák, öltöztetők, fodrászok, kellékesek valamint énekkari-, zenekari- és balett művészek. Évek óra folynak a tárgyalások egy kollektív szerződés aláírásáról, eddig sajnos eredménytelenül.

Pedig nagyon komoly problémákra jelentene megoldást egy kollektív szerződés. Az egyik fő probléma, hogy évek óta olyannyira túlfeszített a műsorterv, hogy jogszerű foglalkoztatással nem is lehet ezt lefedni. Olyan probléma is felmerült az elmúlt években, hogy a munkáltató nem volt hajlandó a korábbi díjazást biztosítani a munkavállalók számára. Többek között ezért is tartottunk anno 2013. június 1-jén 1 órás sztrájkot az esti előadás előtt. Hasonló okokból ugyanebben az évben szeptemberben a jelentős kórus jelenlétet igénylő Falstaff premier is majdnem meghiúsult sztrájk miatt.

Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete folyamatos tárgyalásban áll Ókovács Szilveszter főigazgató képviselőjével, hogy a munkaügyi dolgokat rendezni tudják. Minden munkaügyi probléma megoldásának alapfeltétele a kollektív szerződés megalkotása és mindkét fél általi elfogadása. Ha ez nem valósul meg, az Operaház alkalmazottai kiszolgáltatott helyzetben maradnak. Amennyiben nem kerül az évek óta hiányzó kollektív szerződés rövid határidőn belül megkötésre, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete újból sztrájkot fog hirdetni.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter