Szerző: Gál István
Megjelent: 4 éve

A munkahelyi étkezdék nehezebben tudják kigazdálkodni a SZÉP kártyások ebédjét

Azok a vendéglátó egységek, ahol a vendégkör meghatározóbb része nem SZÉP kártyával fizet (nagyobb éttermek, szállodák stb.), könnyebben tudják kigazdálkodni a különbözetet, amit a cafeteria változása eredményezett. A munkahelyi étkezdék, büfék stb., azaz a kisebb elfogadóhelyek helyzete sokkalta nehezebb, ahogy az ott étkezőké is.

images

images

HR szempontból a SZÉP kártya, mint juttatási lehetőség releváns, ennek okán a felhasználói oldalt érintő változásokat szokás emlegetni. Tavaly év végén azonban az elfogadói és szolgáltatói oldalt is érintette egy jogszabályi változás, amely közvetetten érintheti a felhasználói oldalt is.

2018. december 27-én megjelent a Magyar Közlönyben, egy aprónak tűnő változás, amely a kártyaszolgáltatókat és az elfogadóhelyeket egyaránt érintette. A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018-as kormányrendeletet módosító 311/2018 Korm. rendelet alapján az elfogadóhelyek, a szolgáltatóknak az eddigi -bonyolított forgalom után számított - 1,5% + ÁFA jutalék helyett 3,6% +ÁFA jutalékot kell fizetniük. A szolgáltatók azonban nem többletbevételhez jutottak ezzel, mert az így befizetett jutalék 50%-át kötelezően a Magyar Turisztikai Szövetség alapítványnak kell felajánlaniuk és csak a fennmaradó 50% fordítható működési illetve marketing költségekre.

A tavalyi szabályozás alapján 10 000 Ft nettó SZÉP kártya felhasználásból 3 433 Ft adóteher és 150 Ft+ ÁFA jutalék került befizetésre, 2019-től az adóteher 3 450 Ft-ra, a jutalék 360 Ft + ÁFA-ra növekszik,amely 50%-a a szolgáltatónál marad.

Ezek apró összegeknek tűnnek, de valójában nem azok. A KSH adatai szerint 2018 októberéig 17,67 milliárd Ft értékben fizettek csak szállást SZÉP kártyával, ami után a számított jutalékból származó kötelezettség 265 millió Ft-ról 636 millió Ft-ra növekszik. Jól látszik a statisztikából, hogy a szállásokra SZÉP kártyával kifizetett összegek évről-évre növekedő tendenciát mutatnak. A kedvezményes adózású juttatási elemek szűkülő palettája okán pedig nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a trend folytatódását prognosztizálhassuk, így a jutalékok összegszerű emelkedése is borítékolható.

A SZÉP kártyák másik kedvelt felhasználási formája az étkezés finanszírozása, azonban ebben az ágazatban nem áll rendelkezésre SZÉP kártyára szűrt felhasználási statisztika. Amire támaszkodni lehet, az a Magyar Turisztikai Ügynökség statisztikája, amely szerint 2017. január-szeptember időszakban 58,29 milliárd Ft került feltöltésre és 57,3 milliárd Ft kerül elköltésre ezen a zseben keresztül. A felhasznált összegek alapján a fizetendő jutalék az eddigi 899 millióról 2,06 milliárd Ft-ra ugrik.
Maradva a fenti számoknál egy 10.000 Ft-os ebéd „életútja” a következőképpen alakul bruttó kafetériakeret esetén:

SZÉP kártya


A bruttó keretfelhasználás és a vendéglátóhely bevétele közötti különbség 3.907 Ft, azaz elmondható, hogy közel 40%-nyi adóteher rakódik a nettó összegre (feltétezve, hogy a SZÉP kártya tulajdonos csak a kedvezőbb adózású összegig kérte a juttatást).

A változás hatása nagyban függ az elfogadóhelyen elköltött összegek forrásától: azok az egységek, ahol a vendégkör meghatározóbb része nem SZÉP kártyával fizet (nagyobb éttermek, szállodák stb.), könnyebben tudják kigazdálkodni a különbözetet, azonban a kisebb elfogadóhelyek (munkahelyi étkezdék, büfék stb.) helyzete sokkalta nehezebb.

  • 2023.01.12Zoom Nyílt Nap - Fenntarthatósági Alapismeretek Képzés Zoom tájékoztató a 2023. február 03-án induló Fenntarthatósági Alapismeretek Képzésről. A csatlakozáshoz szükséges Zoom-linket regisztrációt követően küldjük. Reigsztráció emailben a [email protected] címen. (Hornyai Marietta client partner). Részletek Jegyek
  • 2023.02.15Hoshin Kanri képzés A Hoshin Kanri, amely a minőségi termékek és szolgáltatások biztosítása érdekében a változásmenedzsment projektek lebontásával segíti elő az egész vállalatra kiterjedő stratégiai tervezést, ezáltal megvalósítja a munkafolyamatok racionális napi menedzsment rendszerének hosszú távú kialakítását a szervezetnél. A Hoshin Kanri módszer megismerése és a stratégiai célok lebontása, célmegállapodások megkötése, erőforrás és projekttervek, akció meghatározása a célok elérése érdekében. Részletek Jegyek
  • 2023.02.16Lean black belt képzés A képzés során a résztvevő megismerhetik azokat a haladó és új lean módszereket, illetve az Ipar 4.0-hoz kapcsolódó fejlesztéseket, amelyek ráépülnek és kiegészítik a korábbi lean ismereteiket, ezzel szélesebb körben tudják a szervezetüknél folyó lean bevezetést támogatni. Részletek Jegyek
  • 2023.03.03HR Basic HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei, itt a turisztikai szektor mentőcsomagja!

A turisztikai szektor támogatása érdekében a kormány átfogó intézkedési csomagról döntött a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) kezdeményezésére. Teljes cikk

A közösségi autómegosztás is lehet adómentes béren kívüli juttatás

Egyre több vállalkozás gondolja újra, mivel és hogyan támogathatná okosabban a munkavállalóit a várható gazdasági nehézségek előszobájában: az... Teljes cikk

Rezsitámogatást nyújt dolgozóinak a Rossmann is: 70-120 ezer forint érkezik

Novemberben és decemberben a megélhetési válságra reagálva két részletben anyagi támogatást nyújt minden kollégájának a Rossmann 70 ezer és 120... Teljes cikk