Megjelent: 3 éve

A nyugdíj nem jelenti a munka végét

Zeng a sajtó a nyugdíjasok foglalkoztatása kapcsán, de mi motiválja a senior korosztályt a nyugdíj melletti munkavégzésre és hogyan lehet összeegyeztetni a családi és egyéb teendőkkel? Erről beszélgettünk Vörösmarty Évával, a Nyugdíjtöbblet munkatársával.

images

Kérdezhetném, hogy „pénzt vagy életet” jelent inkább a nyugdíj melletti munkavállalás? A legtöbben repesve várják a jól megérdemelt pihenést, Önnek mit jelent ez a munka?

Mindkettőt. Szerencsére fiatalon jöhettem nyugdíjba, így világos volt, hogy nem szeretnék otthon ücsörögni, tehát így találtam ezt a lehetőséget. Öt éve kerültem az euDIÁKOK Iskolaszövetkezethez mint bérszámfejtő, majd bérszámfejtési csoportvezető, de előtte egy multinál dolgoztam HR, bérszámfejtés, személyügy területén. A pénz sem mellékes, persze, tehát 50-50%-ban számít az aktív életforma és a jövedelem.

Mennyi idő telt el a nyugdíjba vonulás és a konkrét munkábaállás között?

Folyamatosan zajlott, nem volt megszakítás. Ugyanitt maradtam, a szakmában, ugyanazt csinálom, mint előtte annyi különbséggel, hogy korábban csoportvezetői beosztásban, most mint bérszámfejtő, csökkentett munkaidőben.

Mit jelent pontosan a csökkentett munkaidő?

Hivatalosan napi 6 órás munkaviszonyról van szó, de ezt rugalmasan kezeljük. Amikor a munka csúcsszezonja van, azaz a hó eleji bérkifizetések idején – 1-től úgy 18-ig – többet vagyok bent, máskor viszont szükség szerint. Akkor jövök, amikor kell.

Fizetési konstrukcióban hogy néz ki a nyugdíj melletti munkavégzés?

Ez a jövedelem nem befolyásolja a nyugdíjat, tehát mellette kapom a fizetést. Jelenleg rendes munkaviszonyban dolgozom, azaz mindenféle adót és járulékot vonnak a béremből, mintha nem lennék nyugdíjas, cserébe egy évnyi ledolgozott munkaviszony után 0,5%-os nyugdíjemelést kapok. Ha a nyugdíjszövetkezetben dolgoznék, kevesebbet vonnának ugyan a béremből, de nem kapnám a nyugdíjemelést. Ezt mérlegelni kell. Én most úgy látom, hogy annak éri meg leginkább ez utóbbi konstrukció, aki alkalomszerűen és nem folyamatosan dolgozik.

Nagyon fiatalos közegbe cseppent. Mennyire volt nehéz a beilleszkedés?

2012 óta dolgozom a cégnél, előtte is huszon-harminc évesek között dolgoztam, így nem volt nagy változás, bár nem voltak ennyire fiatalok a kollégáim. Úgy érzem, hogy nem volt probléma, megtaláltam a hangot a fiatalabb generációval és ők is velem.

Min múlott az összeszokás sikere?

Azt hiszem, hogy stílus kérdése és az emberi oldalánál lehet megfogni a dolgot. Szeretem a fiatalokat, sokat dolgoztam velük és én is inkább fiatalosnak érzem magam. Persze, a HR-es tapasztalatok is sokat segítettek a közeg megértésében, sokféle emberrel kellett együttműködnöm már. Jól érzem magam, szeretek itt lenni.

Hogyan tovább? Mik a tervek? Meddig lát előre?

Nagyjából egy évre előre tudok tervezni, hiszen a család is számít rám. Három lányunoka nagymamájaként tudom, hogy hamarosan nagyobb szükség lesz rám: ha a lányom visszamegy dolgozni egy év múlva, biztosan elkel majd a segítségem. Nyilván, pihenni is szeretnék valamikor, ez sem mellékes. Ezért praktikus, hogy egy évre előre gondolkodom, hosszabb időtávot most nem is látok át.

A Nyugdíjtöbblet Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet a munkaerőpiacon még aktív, nyugdíjas korosztály számára teremti meg a lehetőségét annak, hogy szaktudásukat, megszerzett munkatapasztalatukat szövetkezeti keretek között újra kamatoztathassák, valamint átadhassák a fiatal korosztálynak.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kik lesznek a koronavírus-válság nyertesei? - interjú Ignácz Bélával, a Prohuman ügyvezetőjével

Átlagosan 30% a munkaerő-kölcsönzők létszámvesztesége az utóbbi két hónapban, a nyugdíjas foglalkoztatás szinte lenullázódott, diák fronton is... Teljes cikk

Stratégiai együttműködést kötött a kormány a Prohuman-nal

A munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít a... Teljes cikk

Kihívások járvány után: ez vár a munkaerőpiacra

Balesetveszély, rengeteg túlóra, az új belépők betanítása, a régi csapatok szétesése vár a munkaerőpiac szereplőire a veszélyhelyzet... Teljes cikk