Megjelent: 3 éve

A pendrive-ok tulajdonságai

Sokan előszeretettel használjuk a pendrive-okat. Közkedvelt adathordozók, amelyek kis méretük ellenére rengeteg adat tárolására képesek. Segítségükkel könnyedén magunkkal vihetjük a szükséges adatainkat, dokumentumainkat, de emlékeinket is, ahová csak akarjuk.

Az eszközök különböző csatlakozó típussal kerülnek a forgalomba, amelynek használatát nagyon sok műszaki eszköz támogatja. Laptopok, házimozi rendszerek, televíziók; DVD lejátszókhoz is csatlakoztathatjuk ezeket. A csatlakoztatott eszköz képes a pendrive-on tárolt adatok megjelenítésére. Lejátssza a zenét vagy filmet, levetíti a képeket, vagy megnyitja a dokumentumot.

Írásvédettség

A pendrive-ok legtöbbjén van egy ilyen funkció. Amennyiben ez be van kapcsolva, tehát aktív, akkor nem lehet az adathordozó tartalmában változásokat véghezvinni. Tehát az eszközt ilyenkor csak írni tudjuk, olvasni nem. Rendszerint az eszköz oldalán van egy aprócska tolókapcsoló, amellyel ezt szabályozni lehet. Ha nincs kapcsoló, akkor a számítógép
eszközkezelőjében tudjuk a beállítását módosítani.

Egyes esetekben a pendrive csak úgy hirtelen is írásvédetté válhat. Ez leginkább meghibásodás esetén fordul elő. A hirtelen írásvédetté vált pendrive-ot a rendszer nem ismeri fel. Mivel a pendrive-ok félvezető elemekből épülnek fel, ezért árnyékolt vagy erősen mágneses helyeken könnyen sérülhetnek. Akár a pendrive is, de az azon tárolt adataink mindenképpen.

Veszélynek vannak kitéve metró, távvezeték, trafóház, villamospálya, de még egyes háztartási gépek közelében is.

Védelem

Az eszközök védelméről és ezzel együtt személyes adataink védelméről magunknak kell gondoskodnunk. Ehhez a legideálisabb megoldás, ha a környezeti hatások ellen is védett pendrive-ot választunk. A fizikai védelemmel rendelkező pendrive használatával, vagy hagyományos pendrive műanyag tokban való tartásával is kivitelezhetjük ezt a biztonságosságot.

A legjobb ezen adathordozók esetében is, ha nem az eredeti fájlokat, hanem csak a másolatait tartjuk az eszközön. Az eredeti maradjon csak a merevlemezen, ott nagyobb biztonságban van.

Formázás

A problémák legtöbbjének az esetében segíthet egy formázás, de az írásvédettség megszüntetése szempontjából nem. Formázni csak az írásvédettség megszüntetése után lehet.

Azzal azonban legyünk tisztában, hogy a formázással az adattároló teljes memóriája visszavonhatatlanul törlődni fog. De ezzel a megoldással a hibássá vált meghajtók újra a gyári sebességükön fognak működni.

Ezek az eszközök kifejezetten hosszú élettartamúak. Tudatos használattal a működési évek száma még tovább is növelhető. Ehhez javasolt az eszköz rendszeres újraformázása. Továbbá használat során az adathordozót mindig távolítsuk el biztonságosan a rendszerből, ne csak úgy kapkodva húzzuk le. Adatvesztési kockázatot és adathordozó sérülést is okozhat a hanyag használat. Fizikai sérülés esetén, az eszközön tárolt adataink elvesznek, visszaállításra nincs mód.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter