Megjelent: 3 éve

A szállodákban is általános a munkaerőhiány

Egy friss felmérés szerint a hotelek 93 százalékát érinti a munkaerőhiány. A reprezentatív felmérést a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) készítette. Eszerint leginkább szobatakarítókra, felszolgálókra, szakácsokra, recepciósokra, mosogatókra lenne szükség, írja a Világgazdaság.

images

A szaktor alacsony bérszínvonala miatt tömeges az elvándorlás. Az átlagkereset 25 százalékkal marad el a nemzetgazdasági átlagtól. A nyugat-magyarországi és a budapesti szállodákban jobban lehet keresni az átlagnál, a vidéki szállodák bérei azonban 20-30%-al maradnak el ettől.

A foglalkoztatás minden régióban több mint 5%-al nőtt, és jövőre is bővítést terveznek. A munkaerőhiányt részint gyakornokok foglalkoztatásával próbálják megoldani. A minimálbér emelése azért nem jelent nagy lendületet az iparágnak, mert a külföldi bérek szintje jóval magasabb.

Világgazdaság
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter