kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 3 éve

A munka új világát az új generációk igényei formálják

Hasznosabbá, élvezetesebbé és értékesebbé kell tenni a munkát – és ez csak az egyik azon változások közül, amelyek a pandémia szülte paradigmaváltás következtében forgatják fel a munkaerőpiacot. Az év legjobban várt menedzsmentkonferenciája minden fontos aspektust napirendre tűz, mivel nem elég megismerni, meg is kell érteni az álláspiacra lépő új generációk igényeit, elvárásait, elképzeléseit.

HR konferencia-

Ma már történelem, hogy reggel irodába be, a munkaidő lejártával pedig irány haza, bár az is tény, hogy a rugalmas munkavégzés a járványt megelőzően is népszerű volt és viszonylag elterjedt. Ki gondolta volna azt 2019 novemberében, hogy ma már ez kevés: céges felmérések sora igazolja, hogy a távmunka tarol, és a dolgozók négyötöde már hetente maximum két napon hajlandó benézni az irodába.

Ez csak az egyik aspektusa annak, ahogyan a világjárvány gyökerestül forgatta fel a munka világát. És nem csupán a módszerek változtak: az is teljesen átalakult, ahogyan a munkáról gondolkodunk, ahogyan viszonyulunk hozzá. Nem tűnik túlzásnak, ebben a COVID-19 globális fenyegetéssé válása óta sokkal többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben.

Ez ugyanúgy nyugtalanítja a vezetőket, mint a távmunka terjedése, hiszen ők megszokták, hogy a saját szemükkel ellenőrzik a munkavégzést. Főleg a régivágásúak vannak ezzel gondban, hiszen nem csupán a kontroll lehetőségét látják elveszni, hanem például a „távmotivációval” is akadnak gondjaik. „Szerencsére számos eszköz létezik arra, hogyan tehetik a menedzserek hatékonyabbá az otthoni munkát” – mondja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere. Ezek használatához azonban elengedhetetlen az általános vezetői hozzáállás megváltoztatása, nyitottabbá, elfogadóbbá, felhatalmazóbbá tétele. Ennek szentel Timi egy teljes workshopot azon a novemberi menedzsmentkonferencián, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint átgondolni, újratervezni, a jövő igényeire szabni a munkát a vezetők új generációjának elvárásai és elképzelései szerint.

 Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere

„A vezetőknek meg kell változtatni a gondolkodásukat, hogy elfogadják az otthoni munkavégzés növekvő népszerűségét” – állítja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere.

Mind(re)set

Saját hozzáállásuk farigcsálása mellett a vezetőkre hárul az is, hogy az irányításuk alá tartozók adaptálódását is levezényeljék. hiszen a dolgozók alkalmazkodása sem magától értetődő folyamat. ÉS sajnos sokszor a gondolkodásmódban lezajló változás sem feltétlenül elég: egy elavult, a távmunkaigények kiszolgálására képtelen informatikai háttéren ugyanúgy elbukhat az átalakulást a legnyitottabban és a lehető legproaktívabban megélő és vezénylő vezető kísérlete, mint egy mérgező, lebonthatatlan falakat emelő vállalati kultúrán.

Ahogy a munka világában gyakorlatilag semmihez, a mostani transzformációhoz sem állnak rendelkezésre általános érvényű receptek vagy dobozos megoldások: minden szervezettől komoly saját erőfeszítéseket igényel a testre szabott megoldás megtalálása. Egy olyan megoldásé, amelynek kialakításából immár nem hagyhatók ki az ott dolgozók sem. Főleg a fiatalabb generációkra jellemző, hogy már nem is érik be a véleményük elmondásával, érvényre is juttatják az elvárásaikat, ellenkező esetben – és ez különösen a tehetségek esetében rettentően fájó – odábbállnak.

Game changers

A vezetői pozíciókba beérő újgenerációs döntéshozók többsége tisztában van azzal, hogy a pandémia okozta radikális változások a munka világában sem pusztán fenyegetések, hanem kihívások és a lehetőségek is. A transzformációhoz szükséges közös gondolkodáshoz, a kreatív energiák felszabadításához azonban nem csupán nekik lehet szükségük olyan eszközökre, amelyek használata merészen új megoldásokat eredményez. Jó példa erre a novemberi konferencián is helyet kapó LEGO Serious Play (LSP): a belső kohéziót is erősítő közös felfedezés módot ad egy szervezet belső és külső kapcsolatainak feltérképezésére, a környezethez, a szabályozáshoz, a versenytársakhoz való viszonyulás megállapítására, a közösség erősségeinek és gyengeségeinek detektálására. „Játékos, őszinte, szabad és az eltérő, gyakorta egymással ellentétes szempontokat bemutató eszmecsere, a személyes érzékenység sérülése nélkül” – foglalja össze a módszer lényegét Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator, aki azokra a játékkal eredetileg szkeptikus vezetőkre a legbüszkébb, akik ma is az irodájukban őrzik a LEGO Serious Play programokon épített modelljeiket.

Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator

„A LEGO Serious Play (LSP) ideális eszköz a mostanihoz hasonló helyzetekben, amikor egynél több jó válasz is lehetséges, és érdemes a csapatban lévő tudást felszínre hozni a legjobb döntés érdekében” – mondja Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator.

Ha nem mi magunk alakítjuk, formáljuk a világot, a legfontosabb változásaiból maradunk ki. Ezért a W°RK konferencián segítünk megismerni és megérteni az újgenerációs vezetők igényeit, elvárásait és elképzeléseit.

Earlybird jegyek már csak október 10-ig érhetőek el. Az előadók és programok listája itt található, előregisztrálni pedig itt lehet a konferenciára.

(támogatott tartalom)

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk