Szerző: HR Portal
Megjelent: 8 hónapja

A munka új világát az új generációk igényei formálják

Hasznosabbá, élvezetesebbé és értékesebbé kell tenni a munkát – és ez csak az egyik azon változások közül, amelyek a pandémia szülte paradigmaváltás következtében forgatják fel a munkaerőpiacot. Az év legjobban várt menedzsmentkonferenciája minden fontos aspektust napirendre tűz, mivel nem elég megismerni, meg is kell érteni az álláspiacra lépő új generációk igényeit, elvárásait, elképzeléseit.

Ma már történelem, hogy reggel irodába be, a munkaidő lejártával pedig irány haza, bár az is tény, hogy a rugalmas munkavégzés a járványt megelőzően is népszerű volt és viszonylag elterjedt. Ki gondolta volna azt 2019 novemberében, hogy ma már ez kevés: céges felmérések sora igazolja, hogy a távmunka tarol, és a dolgozók négyötöde már hetente maximum két napon hajlandó benézni az irodába.

Ez csak az egyik aspektusa annak, ahogyan a világjárvány gyökerestül forgatta fel a munka világát. És nem csupán a módszerek változtak: az is teljesen átalakult, ahogyan a munkáról gondolkodunk, ahogyan viszonyulunk hozzá. Nem tűnik túlzásnak, ebben a COVID-19 globális fenyegetéssé válása óta sokkal többet változott a munka világa, mint az elmúlt három évtizedben.

Ez ugyanúgy nyugtalanítja a vezetőket, mint a távmunka terjedése, hiszen ők megszokták, hogy a saját szemükkel ellenőrzik a munkavégzést. Főleg a régivágásúak vannak ezzel gondban, hiszen nem csupán a kontroll lehetőségét látják elveszni, hanem például a „távmotivációval” is akadnak gondjaik. „Szerencsére számos eszköz létezik arra, hogyan tehetik a menedzserek hatékonyabbá az otthoni munkát” – mondja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere. Ezek használatához azonban elengedhetetlen az általános vezetői hozzáállás megváltoztatása, nyitottabbá, elfogadóbbá, felhatalmazóbbá tétele. Ennek szentel Timi egy teljes workshopot azon a novemberi menedzsmentkonferencián, amely nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint átgondolni, újratervezni, a jövő igényeire szabni a munkát a vezetők új generációjának elvárásai és elképzelései szerint.

 Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere

„A vezetőknek meg kell változtatni a gondolkodásukat, hogy elfogadják az otthoni munkavégzés növekvő népszerűségét” – állítja Rózsa Tímea Ágota, az Integrated Consulting Group ügyvezető partnere.

Mind(re)set

Saját hozzáállásuk farigcsálása mellett a vezetőkre hárul az is, hogy az irányításuk alá tartozók adaptálódását is levezényeljék. hiszen a dolgozók alkalmazkodása sem magától értetődő folyamat. ÉS sajnos sokszor a gondolkodásmódban lezajló változás sem feltétlenül elég: egy elavult, a távmunkaigények kiszolgálására képtelen informatikai háttéren ugyanúgy elbukhat az átalakulást a legnyitottabban és a lehető legproaktívabban megélő és vezénylő vezető kísérlete, mint egy mérgező, lebonthatatlan falakat emelő vállalati kultúrán.

Ahogy a munka világában gyakorlatilag semmihez, a mostani transzformációhoz sem állnak rendelkezésre általános érvényű receptek vagy dobozos megoldások: minden szervezettől komoly saját erőfeszítéseket igényel a testre szabott megoldás megtalálása. Egy olyan megoldásé, amelynek kialakításából immár nem hagyhatók ki az ott dolgozók sem. Főleg a fiatalabb generációkra jellemző, hogy már nem is érik be a véleményük elmondásával, érvényre is juttatják az elvárásaikat, ellenkező esetben – és ez különösen a tehetségek esetében rettentően fájó – odábbállnak.

Game changers

A vezetői pozíciókba beérő újgenerációs döntéshozók többsége tisztában van azzal, hogy a pandémia okozta radikális változások a munka világában sem pusztán fenyegetések, hanem kihívások és a lehetőségek is. A transzformációhoz szükséges közös gondolkodáshoz, a kreatív energiák felszabadításához azonban nem csupán nekik lehet szükségük olyan eszközökre, amelyek használata merészen új megoldásokat eredményez. Jó példa erre a novemberi konferencián is helyet kapó LEGO Serious Play (LSP): a belső kohéziót is erősítő közös felfedezés módot ad egy szervezet belső és külső kapcsolatainak feltérképezésére, a környezethez, a szabályozáshoz, a versenytársakhoz való viszonyulás megállapítására, a közösség erősségeinek és gyengeségeinek detektálására. „Játékos, őszinte, szabad és az eltérő, gyakorta egymással ellentétes szempontokat bemutató eszmecsere, a személyes érzékenység sérülése nélkül” – foglalja össze a módszer lényegét Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator, aki azokra a játékkal eredetileg szkeptikus vezetőkre a legbüszkébb, akik ma is az irodájukban őrzik a LEGO Serious Play programokon épített modelljeiket.

Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator

„A LEGO Serious Play (LSP) ideális eszköz a mostanihoz hasonló helyzetekben, amikor egynél több jó válasz is lehetséges, és érdemes a csapatban lévő tudást felszínre hozni a legjobb döntés érdekében” – mondja Hlavay Richárd Certified LSP Facilitator.

Ha nem mi magunk alakítjuk, formáljuk a világot, a legfontosabb változásaiból maradunk ki. Ezért a W°RK konferencián segítünk megismerni és megérteni az újgenerációs vezetők igényeit, elvárásait és elképzeléseit.

Earlybird jegyek már csak október 10-ig érhetőek el. Az előadók és programok listája itt található, előregisztrálni pedig itt lehet a konferenciára.

(támogatott tartalom)

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Felmondási hullám indult az Egyesült Államokban

Rekordszintre nőtt márciusban az új állások száma, és rekordszámú - 4,5 millió ember - mondott fel önszántából az Egyesült Államokban. Teljes cikk

Szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak számát Magyarországon

Magyarországon a munkaerőpiac olyannyira beszűkült az összes statisztikai adat alapján, hogy szinte lehetetlen tovább növelni a foglalkoztatottak... Teljes cikk

Csaknem 800 vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel támogatással 5600 munkavállalót

Csaknem nyolcszáz vidéki kis- és középvállalkozás vehet fel összesen 5600 munkavállalót a kkv kapacitásbővítő támogatásnak köszönhetően -... Teljes cikk