Megjelent: 7 hónapja

A vezetői szerep egyre összetettebb

Az, hogy nem vagyunk munkavégzésünk során egy helyszínen, ma már az életünk része. A csapatok több mint 80% -ának és a projektek 90% -ának legalább egy tagja nincs fizikailag jelen a munkavégzés során. Egy csapat vezetése helyben sem kis kihívás, távolról csinálni még nehezebb. Hogyan érdemes kommunikálni, építeni a bizalmat és a kapcsolatokat? Milyen gyakorlatok, tréningek vannak már erre külföldön? Erről oszt meg kanadai tapasztalatot Bedecs Andrea ACC, executive coach, tréner.

images

2021. szeptember végén költöztünk ki családommal Kanadába, Toronto mellé. Férjem IT tanácsadóként kapott itt munkát. On-boarding, új munkafolyamatok, szabályzatok, egy teljesen másik munkakultúra megismerése, beilleszkedés a csapatba, visszajelzések adása és kérése – mindez online történik náluk.

Én „hazadolgozom”: folytatom a megkezdett egyéni coaching folyamataimat, tréninget szervezek, viszem projektmenedzseri feladataimat, tartom a munkakapcsolatot kollégáimmal – online. Mindezt fűszerezve egy 6 órás időeltéréssel.

Két eltérő élethelyzet, de rengeteg közös vonás benne…..mely felgyorsult és online-ba kényszerült világunk közös jellemzője is. A világ változik - és ez azt jelenti, hogy a vezető összetett szerepe is változik benne. 

Az egyik legnagyobb változás - és kihívás -, amellyel sok vezető, munkavállaló és szervezet szembesül, a csapatok távoli működése, vezetése.

Az, hogy nem vagyunk munkavégzésünk során egy helyszínen, ma már az életünk része. A csapatok több mint 80% -ának és a projektek 90% -ának legalább egy tagja nincs fizikailag jelen a munkavégzés során. 

Bár a hatékony vezetés és a csapatmenedzsment elvei nem változtak, a csúcsteljesítmény és az alkalmazottak elkötelezettségének fenntartása minden vezető vagy szervezet számára nagy feladat, különösen, ha a munkatársak mérföldekkel, időzónákkal és eltérő kultúrákkal vannak elválasztva. 

Legyünk őszinték - mások vezetése már akkor is elég nehéz, ha az irodában tartózkodnak. Ha hozzáadjuk a távoli kihívásokat, nehezebb lesz - és stresszesebb is. 

A csapat vezetése nehéz ... távolról csinálni még nehezebb. Ez nem csak vezetői probléma, és ez nem csak a technológia és az eszközök kihívása (bár az eszközök használatának ismerete megkönnyítheti a sikerét). 

Hogyan kommunikáljunk sikeresen? Hogyan tehetjük a személyesen is kihívásokkal teli megbeszéléseket a technológia segítségével működővé? Hogyan építsük ki a kapcsolatokat és a bizalmat a csapattal - és hogyan segítsük őket ebben? Hogyan mutathatunk be ötleteket, változásokat távolról? Hogyan oktatunk és adunk visszajelzést sikeresen? Hogyan bánjunk az ismeretlenekkel? Végül is nem láthatjuk, mit csinálnak, hogyan csinálják, és dolgoznak-e egyáltalán?

Számos kérdés, és az ezekre adható válaszok keresése még folyamatos. Alakítjuk eszköztárunkat, fejlesztjük technológiai ismereteinket, figyeljük a sikeresen működő csapatokat, hátha elleshetünk valamit.

Kíváncsi voltam, hogy itt, Kanadában melyek a legégetőbb kérdések, egy online/hibrid munkavégzés vezetői tréningen mely témacsoportok oktatását priorizálják.

A Remote Leadership Institute (igen, itt már intézményt alapítottak ennek oktatására) célja, hogy gyakorlati készségekkel lássa el a távoli alkalmazottak, virtuális csapatok és mobilizált munkaerő vezetését. Egy sorozatot indítottak, mely olyan technikákat és módszereket tanít, amelyekkel könnyedén és sikeresen lehet hatékonyan motiválni és irányítani a virtuális alkalmazottakat és csapatokat.

A sorozat 5 modulból épül fel, 10-15 fős csapatokkal dolgoznak, online. A modulok mindegyike rendkívül gyakorlatias, saját tapasztalatok megosztása mellett a best practice-k megismertetésére törekszik, és mindegyik modul végén egy akciótervvel távozhat a résztvevő. 

1. Hogyan építs fel és irányíts egy távoli/hibrid csapatot:

A rövid elméleti ismertető után (távoli vagy hibrid vezetés sajátosságai, a távmunka általános kihívásai, az otthonról dolgozókkal való munka és vezetés sajátos kihívásai) eszközöket lehet megismerni a csapat felmérésére a feladatok elvégzése, a munkakapcsolatok és a kommunikáció területén. Majd ezt követően megismerjük a bizalomépítés folyamatát, és azt, hogy hogyan valósíthatjuk meg ezt távoli környezetben. 

2. A termelékenység maximalizálása

A modulban arra keressük a választ, hogyan hozzunk létre egy távoli (otthoni) munkakörnyezetet, amely a sikerre épül. A 4 hatékonysági kérdés megválaszolásával drasztikusan javítható az általános és egyéni termelékenység, valamint fokozható a menedzser szerepe a siker elérésében. A modulban tippeket kapunk a zavaró tényezők kiküszöbölésére és a csapat fókuszának javítására, valamint beazonosítjuk azokat a szokásokat, amelyek befolyásolják a termelékenységet és az eredményeket. 

3. Hatékony online/hibrid megbeszélések szervezése

A modul során megismerjük a webes prezentációs és értekezleti eszközök leggyakoribb jellemzőit, valamint az online találkozók kihívásait és lehetőségeit. Bemutatásra kerülnek azon módszerek, melyek felkészítik a vezetőket és a résztvevőket egy hatékony, együttműködő találkozóra, valamint azon technikák, melyek a részvétel és az interakció növelését támogatják.

4. Célkitűzés és a felelősségben tartás 

A modul végére a résztvevők hatékony célkitűzési eszközöket ismerhetnek meg, cél elérési tervet készítenek, valamint ránéznek arra is, hogy vezetőként miként lehet támogatni a távoli csapattagokat céljaik elérésében. A legjobb példák megosztásával segítik a résztvevőket abban, hogy képesek legyenek hatékony elszámoltathatóságot létrehozni telefonon vagy más technológián keresztül. 

5. Coaching és visszajelzés adása

A modul során megismerjük a visszacsatolás forrásait és azt, hogy ezek hogyan befolyásolják a visszajelzések sikeres leadását. Beazonosítjuk az információk és adatok gyűjtésének módjait, valamint megismerünk több kulcsfontosságú visszacsatolási stratégiát, melyek távoli vagy virtuális helyzetben alkalmazhatók. 

Ezek voltak az első benyomásaim az észak-amerikai kontinens hibrid vezetési megoldásairól. Mindemellett nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy mi az, amit a magyar vezetők csinálnak a hibrid világban.

Bedecs Andrea ACC

executive coach, tréner, tanácsadó

Business Coach Kft

Nyitókép: Jenny Ueberberg on Unsplash

  • 2022.05.26Connect Konferencia Egy szakmai fórum azoknak, akik a vállalaton belül a belső kommunikáció és kultúra fejlesztésért felelnek. Tartalom, csatorna, kultúra és engagement témában mutatja be jó gyakorlataikat és tapasztalatait 45 HR, kommunikációs és marketing vezető. Részletek Jegyek
  • 2022.05.27Lean Fórum – Digitális Transzformáció Konferencia A program kialakítás alatt. A képzésre jelentkezés a jegyek menüpont alatt, vagy a következő telefonszámon: 06-1-201-1237 Részletek Jegyek
  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Építőiparban, vendéglátásban is helyezkednek el az ukrán menekültek közül

Az Ukrajnából érkező menekültek a hiányszakmák bármelyikében gyorsan el tudnának helyezkedni, ám ezt - főként a nők esetében - jelentősen... Teljes cikk

Díjazták az év külföldi vállalatvezetőjét

A Budapest Business Journal díját nyolcadik alkalommal adták át. Teljes cikk

Özönlenek a felajánlások az ukrán munkavállalóknak

Egymás után érkeznek a felajánlások cégektől, civil szervezetektől, de önkormányzatoktól is a magyarországi ukrán munkavállalók és... Teljes cikk