kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Állásinterjú a kirakatban, avagy hogy toboroz egy multi ruhalánc?

Egy ruhaforgalmazó multinacionális vállalat egész oldalas álláshirdetésben toborzott munkaerőt eladói pozícióra. A főként harisnyákat árusító cég az üzlet kirakatába invitálta interjúra az álláskeresőket. Vajon hányan jelentkeznek egy ilyen hirdetésre, és mire számíthatnak?

images

A rendhagyó álláshirdetésre a múlt hét közepén egy ingyenesen terjesztett napilapban lehetett felfigyelni. A ruhaforgalmazó multi egész oldalas hirdetésben toborzott munkaerőt eladói pozícióra. A főként harisnyákat árusító cég az üzlet kirakatába invitálta állásinterjúra az érdeklődőket.

A helyszín az ismert, ősállatról elnevezett pláza a fővárosi Moszkva téren szombat délután egy óra magasságában. Az újságban olvasott felhívás az üzlet egyik üzletébe szól - ide keresik most az új munkatársakat heti 20, 30, 40 órás munkákra, különös tekintettel a hétvégi hajtásra.

Az áruházban nincs túl nagy tömeg, az viszont első szempillantásra látszik, hogy gőzerővel zajlik az ünnepi készülődés, karácsonyfadíszekkel, csillámporral, díszes arany- és ezüstszalagokkal. Az aulában gigantikus, plüss Mikulás "ácsorog", mellette egy kedvesen bumfordi rénszarvassal. Egyes nézelődőknek ez annyira megtetszik, hogy mindjárt le is fényképeztetik magukat mellette.


Toborzás a kirakatban és a kávézóban



A keresett üzlet kirakatában rengeteg harisnya, bokafix és zokni díszeleg, ízlésesen elrendezve. A bolt bejáratánál aztán a pink színű toborzási felhívás is felvillan - érdeklődő viszont egy szál sem. Ugyanakkor egy lelkes, 20 év körüli, szoláriumbarna, diszkrét orrpiercinges, 20 év körüli hölgy mondja el készségesen az érdeklődőknek, hogy a toborzás a másik épületben, a cég egy nagyobb üzletében zajlik.

Újabb keresgélést követően valóban feltűnik a kirakat, amiben a lelkes álláskeresők éppen alkalmasságukat bizonyítják, de gyorsan kiderül, az óriási érdeklődésre való tekintettel a cég a szomszédos kávézó három asztalát is kibérelte a jelentkezők fogadására.

A villáminterjúk mindenesetre szervezetten zajlanak. Az alkalom tiszteletére egységesen lila pulóverbe és fekete nadrágba öltözött fiatal nők készségesek és gyorsak. Másodpercek leforgása alatt leültetik a pályázókat a pici kávézó süteményhalmokkal borított asztalához.


Nem jeleznek vissza az elutasításról



A megmérettetés első köre inkább adatgyűjtés. Önéletrajzot nem kérnek, csak alap dolgokról kérdeznek: név, elérhetőség, iskolai végzettség, munkatapasztalat.

Interjúztató azt is elmondja: "Aki itt megfelelt, azt legkésőbb 10 napon belül behívjuk egy második beszélgetésre is. Akinek nem szóltunk, az ebből tudni fogja, hogy sajnos nem felelt meg." Így a jelentkezőket legalább tíz napig bizonytalanságban hagyják, ráadásul az elutasításról még csak egy sablonmailt sem küldenek.


4 percig tartó beszélgetés



Az interjúk nem tartanak tovább négy percnél. A pályázók szerint az interjúztatók fölényesen és gunyorosan viselkednek. Az ellenszenv vélhető oka a túlképzettség, és hogy nem csak 18 éves diákok keresnek munkát. Pénzről és magáról a cégről a "felvételin" egyetlen szó sem esik, még kérdésre sem.


Egy óra alatt 200 pályázó



A multi ruhaláncnak bőven van lehetősége az ideális dolgozók megtalálására. Az első órában közel 200 álláskereső futott be a tesztelésre. És még akkor hat óra hátra volt a toborzási akcióból. Voltak álláskeresők, akikkel hosszabban beszélgettek. Valószínűleg ők várhatják a visszahívást.


Pályázói adatgyűjtésre is alkalmas



A kirakatban és a kávézóban meghirdetett toborzás valószínűleg nem rossz ötlet, de a jelek szerint inkább a cégnek kedvez. Egyrészt a hírverés miatt, másrészt azért, mert egyszerre nagy körből lehet meríteni és regisztrálni a cég adatbázisába. Ha később megüresedik egy állás, az így gyűjtött adatbázisból könnyebb a pótlás.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
"Szellemállásoktól" hemzsegnek az állásportálok - de mi értelme a kamu álláshirdetéseknek?

A munkáltatók olyan látszólag nyitott pozíciókat hirdetnek meg az állásportálokon vagy börzéken, amelyeket soha nem is akartak betölteni. Mi... Teljes cikk

Így áll a munkaerőpiac 2024-ben: hány jelentkezést nyújt be egy átlagos álláskereső?

A jelentkezők többsége legalább kettő, de maximum öt helyre adja be egyszerre az önéletrajzát – többek között ez derült ki az 55. Műegyetemi... Teljes cikk

Égető dilemma: honnan lesz 300 ezer új munkavállaló Magyarországon?

Ambiciózus célt tűzött ki maga elé a kormány: 2030-ra 85%-ra szeretnék emelni a magyarországi foglalkoztatottsági rátát. Ehhez főleg a 15-29 éves... Teljes cikk