kapubanner for mobile
Szerző: Filius Ágnes
Megjelent: 10 éve

Amikor az információgyűjtés is kihívás

Ha valaki fogyatékossággal születik, vagy élete során fogyatékossá válik, az egyik legnagyobb kihívást az jelenti a számára, hogy megfelelő információkat szerezhessen a munka világáról, a neki járó ellátásokról, a közlekedési lehetőségekről, vagy éppen a kultúráról, sportról. Ezek a hírek ugyanis pontosan ugyanannyira érdekesek a számára, mint bármelyikünknek.

Végh Miklós, a Rehabportál nevű, fogyatékossággal élő emberekről szóló és számukra konstruált website tulajdonosa azt tapasztalta, hogy amennyire az információ tudást jelent, olyan mértékben esnek el ezek az emberek az őket leginkább foglalkoztató ügyektől. Ezt a magánszemélyként, karitatív céllal végzett munkát díjazták most a hazai internetes világ véleményformálói egy tartalmi első díjjal.

Végh Miklós
Ha olyan munkahelyen dolgozik valaki, ahol zömében fogyatékossággal élő embereket foglalkoztatnak, akkor egész egyszerűen nem tud véget érni úgy a munkanap, hogy ne gondoljon ezeknek az embereknek a személyes sorsára még a munkaidő után is. Vajon, hogy jöttek el állásinterjúra, hogyan jutottak haza, és mit esznek, hogyan főznek ezek az emberek? Ki gondoskodik odahaza arról a mozgáskorlátozott kollégáról, aki kerekesszékkel tud csak közlekedni? Hogy oldja meg ez az ember a bevásárlását, és a többi házimunkát? Miből élnek, ha nem találnak fizető tevékenységet? És ha van is munka, hogyan tudnak oda eljutni, segítség nélkül?


Otthonról hozott értékekEzek a gondolatok merültek fel Végh Miklósban is, amikor 2013 tavaszán átfogó, az érintettek számára hasznos gyűjtőfelületet kezdett keresni. Azt tapasztalta ugyanis, hogy a fogyatékossággal élő csoportok (látás-, hallás-, értelmi sérültek és mozgáskorlátozottak) érdekvédelmi szervezetei jellegüknél fogva csak saját fogyatékossági csoportjuk számára szolgáltatnak információkat. A piacorientált oldalakon kívül nincs olyan információs gyűjtőoldal a magyar neten, ahol a fogyatékossággal élő emberek egy helyen megtalálhatnák azt az információt, hogy mennyi, és milyen adókedvezmény jár nekik, vagy mit is jelent a megváltozott munkaképesség, és hogyan szerezhetik meg az erről szóló tanúsítványukat, illetve, hogy mit is kezdhetnének ezzel a papírral. Ennek a fordítottja is igaz, hiszen a fogyatékossággal élő személyt alkalmazni szándékozó munkáltató sem jut máshonnan összegyűjtött információhoz, ha meg akarja azt tudni, hogyan lehet adott esetben extra forrás nélkül szerződtetni az adott munkafeladat elvégzésére képes kollégát.

Ha valaki olyan családban nő fel, ahol a fogyatékossággal élők problémáinak megbeszélése, és azok megoldása a napi tevékenység részévé válik, akkor szinte automatikusan keresi felnőttként is azt, hogy miként tud ennek a körnek továbbrais segíteni. Végh Miklós ilyen családban nőtt fel. Édesanyja gyógypedagógus, a Fogyatékosügyi Tanács titkáraként dolgozott. Miklós - az édesanyja mellett - megismerte a fogyatékossággal élők életét, nehézségeit. Azzal, hogy bejárt az óráikra, nemcsak a velük való foglalkozás, a hozzájuk való viszonyulás legjobb módját tanulta meg, hanem még a szakkifejezések is gyerekként épültek be a "szakszótárába". Ez nem csak azt jelenti, hogy már 10 évesen sem mondott véletlenül sem "tolószéket" a "kerekesszék" helyett, és nem nevezte gyerekként sem "süketnémának" a hallássérülteket. Ő már akkor megkapta azt a szemléletmódot, amelyre a mai társadalomnak igen nagy szüksége lenne. Gyerekként azt is megtapasztalta, milyen újságíróként, szerkesztőként dolgozni, hiszen édesapja hosszú éveken át ezen a területen dolgozott. Ráadásul a rehabilitációs szakemberként dolgozó fiatalember már évek óta készít és szerkeszt honlapokat , ezért ebben a tekintetben sem jelentett számára problémát egy ilyen, gyakorlatilag szerkesztőségi szintű munka átgondolása és elindítása.


Egy projekt tapasztalatából innovációA most 35 éves Végh Miklós művelődésszervezési területen szerzett diplomát, és főként pályázatokkal foglalkozott, majd 2010-ben került a zömében megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató ERFO Nonprofit Kft-hez, mint projekt munkatárs. 2011-ben ott indult el az a kiemelt EU-s projekt, amelynek a közel 700 millió forintos céges keretét ő kezdte el menedzselni, egészen 2013 novemberéig. A projekt során pont arra keresték a választ, hogy mit tehet egy fogyatékossággal élő ember, ha munkára van szüksége.

A szakember ugyan látta a projektben rejlő lehetőségeket, de azt is észrevette, hogy arra a kérdésre, hová is induljon el a fogyatékossággal élő személy, illetve ennek az embernek a gondját viselő család, a sok-sok szakmai megoldás nem feltétlenül ad választ. Ekkor kezdett el kutatni hasonló tartalmak után, és gyűjtötte össze a sok-sok szétfutó érdek mentén elvesző információt. Azt látta, hogy amit az egyik érdekképviseleti szerv fontosnak tart, az ott van a honlapukon, de a sok - és erős - rostálás miatt kihullik más, szintén lényegi információ.
Együttműködés keresése - több/kevesebb sikerrelA Rehabportálhoz hasonló, a tulajdonos magánszemély "szerelemgyerekeként" működő információs portálok nehezen indulnak el. Végh Miklós is ezer "csáppal" próbált civil, és/vagy érdekvédelmi szervezetek felé együttműködéseket kiépíteni, de ez idáig csak kevés esetben járt eredménnyel. De vannak már fontos együttműködések. Például a 90 Decibel nevű, a hallássérülteknek és a látássérülteknek szolgáltató, kulturális nonprofit szervezettel már sikerült érdemben kialakítani kapcsolatot.

Pedig az oldal több szempontból is fontos információkat ad át. Ha valakit rehabilitációs ellátásra szorul, vagy a fogyatékossággal élő családtag jogtudatosságát erősítené, akkor egyedülálló segítséget nyújt ez az oldal. "Ez nem egy bulvár-oldal, leginkább az érintettek és hozzátartozóik, valamint szakmabeliek olvassák"- véli Miklós. A portál fő funkciója az, hogy a fogyatékos-üggyel kapcsolatos bármilyen újdonságot, tudnivalót elérhetővé tegyen.

Azt vettem észre az ERFO-ban, és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnál is- ahol rehabilitációs tanácsadóként dolgozom egy éve-, hogy általában mindenki nehezen találják meg az élet dolgaihoz nélkülözhetetlen információkat, a megváltozott munkaképességű embernek pedig ebből a szempontból is, még nehezebb a helyzetük."- állítja.

Ráadásul - szemben a sok előítélettel - még azt is tapasztalta Miklós, hogy a fogyatékossággal élők között is van számtalan lelkes és tehetséges ember, akik kiemelkedően motiváltak, ha munkavégzésről és elhivatottságról van szó. Őket semmilyen formában nem fogja vissza a fogyatékosságuk, csak nehéz "összehozni" az embert és a feladatot adó munkáltatót. "Ma már kormányzati törekvés a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítése, de ehhez még nem látom az információs oldalt - ezért is indítottam el a Rehabportált" - összegezte az oldal misszióját a tulajdonos.


Bárki foglalkoztathat ingyen fogyatékossággal élő dolgozót?Miklós a munkája kapcsán nagyon sok információt szerez, amely például a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásánál a munkáltatói oldalt is segítheti, és ezeket is felteszi a honlapjára. Néhány pályázat különösen érdekes lehet a munkaadók számára. Az egyik ezek közül most járt le, de minden évben- megújulva - kiírásra kerül. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) által kiírt rehabilitációs költségtámogatás kapcsán akár 100 százalékos bértámogatásra lehet pályázni.

A másik, évente pályázható tender a munkahelyteremtő támogatás. Ennek kapcsán eszközöket lehet beszerezni. Ez ugyan zárt pályázat, csak akkreditált munkáltató pályázhat, de ez az akkreditáció nincs senki elől elzárva. A költségtámogatásból akár pékséget, adatrögzítő irodát, vagy bármilyen más eszközparkot meg lehet vásárolni, ahol fogyatékossággal élők dolgoznak megfelelő arányban. Mindezek mellett a rehabilitációs járulék fizetése alól is mentességet szerez az, aki megfelelő létszámban alkalmaz fogyatékossággal élőt.


Az Opel segíti a fogyatékossággal élők mobilitásátA gépjármű a fogyatékossággal élő családoknak mást, többet jelent, mint a többségünknek. Mi bármikor fölülünk a buszra, rendelünk egy taxit, de ahol a kerekesszéknek is el kell férnie, vagy ahol a mozgáskorlátozott vezető csak automataváltós kocsit vezethet, nem mindegy, mit is választ.

Az állam elindított egy gépjármű vásárlási programot speciális feltételekkel, amelynek az a célja, hogy támogassa egyféle gépjármű típus megvásárlását. Azonban a gépjármű vásárlási program keretén belül elérhető típus nem felel meg a speciális igényeknek, a szükséges átalakítás pedig igen költséges dolog, ráadásul a vásárlás feltételei szűk keretek között szabályozzák a típusválasztást.

Miklós egyik barátja, aki mozgásában korlátozottként személyesen tapasztalta meg a lehetőségek szűkösségét, változtatni szeretett volna a helyzetén, ezért a szakember összehozta ezt a barátját egy ismerősével, akinek személyes kapcsolatai voltak a hazai Opellel. Az OPEL Magyarország el is indította az állami támogatás nélküli, külföldön már bizonyított, a fogyatékossággal élők számára kidolgozott piaci alapú autó vásárlási programját.

Kialakítottak egy olyan, 100 százalékosan fogyatékosság-barát konstrukciót, amelynek keretében a fogyatékossággal élők (vagy családtagjaik) érdeklődhetnek bármely típusuk iránt. "Ez egy olyan, alapvetően piaci alapú konstrukció, amelynek keretében igen jelentős kedvezménnyel a gyártó által kínált bármely típus fogyatékossággal élők számára felhasználhatóvá alakítva kapható"- hívta fel a figyelmet Miklós a lehetőségre. Az Opel nemcsak típusokat kínál nagyon nagy kedvezménnyel, hanem extra szolgáltatásokat is. Például az "Assistance" szolgáltatás is az ország bármely pontjából elérhető. Nagyon fontossá válhat ez a szolgáltatás, hiszen ha egy ép embernek robban le az út mentén a kocsija, az is gondot jelent, de gondoljunk azokra a fogyatékossággal élő emberekre, akiknél egy defekt végzetessé is válhat.

Mivel az OPEL célja az volt, hogy fogyatékosság-barát konstrukciója közvetlenül a célcsoport által használt információ-forráson keresztül legyen elérhető, úgy döntöttek, hogy mind a gépjárművek iránti érdeklődéssel,- mind pedig az Assistance program részleteivel kapcsolatos elsőszámú információ-forrásként a Rehabportált jelölik meg. Az egyetlen probléma ezzel a lehetőséggel, hogy egyelőre év végéig kaptak a gyártótól zöld utat. Az Opelnek ezen az akción nincs haszna, a sikert nem a befolyt bevételben mérik, hanem a hasznosságon. Remélhetőleg, jövőre is megmarad a lehetőség, és sokan tudnak közel féláron új, jól használható autókat vásárolni.


A cél: fogyatékossággal élő újságírók és web szerkesztők működtessék az oldaltSem a foglalkoztatási pályázatok, sem az autóforgalmazás információs oldala nem jelent Végh Miklós, és a Rehabportál számára bevételt. A mára - az oldal célcsoportjához mérten - nagyon jó látogatottságú nonprofit oldal, amely a szakember szerint ebben a témában az egyik leglátogatottabbá vált, fontos infópont lett. Ezt szolgálja nemcsak a Facebook, Twitter, Google+, Linkedin elérés, de például az is, hogy Miklós már a világszerte használt W3C akadálymentességet használja, és nem a "kis sárga kört 3 ponttal", mely gyakorlatban az adott oldal nagy kontrasztú változatát jelenti, mivel az a jelenlegi álláspont szerint önmagában is a szegregáció egy formája.

A sok-sok újítás mind azt a célt szolgálja, hogy hosszú távon egy naprakész, modern és nem utolsó sorban tetszetős website-on szolgálhassa ki az információt kereső fogyatékossággal élő embereket oly módon, hogy e feladat ellátásához és a speciális témához az arra leginkább megfelelő, érzékeny és elhivatott - lehetőség szerint szintén a célcsoportba tartozó - munkatársakkal láthassa el.

Mindezt az aprólékosan összerendezett honlap-struktúrát, és az egyedülálló tartalmat díjazta az Informatika a Társadalomért (Infotér) Egyesület is. Az általa adományozott, a magyar digitális tartalom-fejlesztők körében meghirdetett eFestival versenyen ugyanis a Rehabportál a "Mindennapok és egészségügy témakörben" első helyezést ért el ezzel kiérdemelve a "Felhasználóbarát Honlap" és a "Kiváló Magyar Tartalom" címek viselését.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Fedezze fel a munkaerőpiac digitális lehetőségeit és jogait!

Tudjon meg mindent a bejelentett munkaviszony lekérdezéséről, hogy biztosítva legyen a munkahelyi jogviszonyok átláthatósága. Ismerje meg az... Teljes cikk

Tudjon meg többet a munkahelyi elszámolásokról egy pillanat alatt!

Az idei évben a munkavállalók gépkocsihasználatát továbbra is az útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján számolják el. Az... Teljes cikk

Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk